Manje nezaposlenih u Kraljevu

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić smatra da je NSZ u saradnji sa gradom Kraljevom donela jako dobru odluku da pomogne ljudima da se samozaposle

  • 0

Grad Kraljevo i Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Kraljevo organizovali su svečanu dodelu ugovora za subvenciju za samozapošljavanje i program stručne prakse.

Dvadeset dva poslodavca koja realizuju program stručne prakse i 74 korisnika subvencije za samozapošljavanje sa teritorije grada Kraljeva su, u toku ove godine, pokrenula sopstveni biznis uz finansijsku i stručnu podršku Nacionalne službe i grada Kraljeva.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić smatra da je NSZ u saradnji sa gradom Kraljevom donela jako dobru odluku da pomogne ljudima da se samozaposle.

- Ovo je poruka svim mladim ljudima grada Kraljeva da je dovoljno imati dobru ideju, napraviti plan za realizaciju te ideje i započeti realizaciju. Najvažnije je da je veliki broj ljudi odlučio da samostalno krene u posao, da ima inicijative među ljudima, da ne očekuju samo posao u javnim službama, Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, već da samostalno žele da započnu posao od koga mogu živeti. Nadam se da će većina sa kojima je potpisan ugovor uspeti da svoj posao razvije i zaposli još mladih ljudi. Smanjili smo broj nezaposlenih u gradu. Radi se uglavnom o proširenju kapaciteta postojećih proizvodnih pogona u Kraljevu, a u narednom periodu očekujem otvaranje novih proizvodnih pogona, što je i suština posla u oblasti privrede jer proizvodna mesta pokreću i grad i državu - poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Foto: Promo/ DrPredragTerzic

Prema rečima direktorke kraljevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Snežane Prelić, na evidenciji Filijale Kraljevo, koja obuhvata grad Kraljevo i opštine Raška i Vrnjačka Banja, nalazi se 17.127 lica, dok je samo u gradu Kraljevu 11.375 lica. Najbrojnija su lica sa trećim i četvrtim stepenom stručnosti, ali i niskokvalifikovana lica.

- Jedan od osnovnih ciljeva NSZ i ostalih partnera na tržištu rada jeste da se ulaganje u kvalitet ljudskih resursa iz godine u godinu povećava, i mogućnosti za njihovo zapošljavanje se povećavaju, počev od informativnih, edukativnih, seminara... Sve je veći obuhvat, ali i zainteresovanost lica koja pohađaju obuke koje organizuje NSZ - kaže direktorka.

Direktor NSZ Zoran Martinović, koji je prisustvovao svečanosti u našem gradu, kaže da je grad Kraljevo jedna od 110 lokalnih samouprava u Srbiji koja udružuje sredstva sa NSZ. Lokalne samouprave su za programe lokalne politike zapošljavanja izdvojile oko 500.000.000 dinara, a NSZ 450.000.000. Prema njegovim rečima, to je samo deo koji se izdvaja za programe zapošljavanja, koji u ovoj godini u celoj Srbiji treba da obuhvati oko 25.000 lica.

Foto: Promo/ DrPredragTerzic

- Veliko je interesovanje lokalnih samouprava Srbije da udruže sredstva sa Nacionalnom službom za zapošljavanje kako bismo i na taj način politiku zapošljavanja stavili u vrh prioriteta imajući u vidu da su ti programi zaista pokazali veoma visoke efekte. To je jedan od faktora koji je doveo do smanjenja broja nezaposlenih i u gradu Kraljevu i u Republici Srbiji. Na evidenciji Službe za zapošljavanje je 628.000 lica, što je najmanje u poslednjih 25 godina. I u gradu Kraljevu se broj nezaposlenih smanjio za oko devet odsto u odnosu na isti period prošle godine - rekao je direktor NSZ.

Foto: Promo/ DrPredragTerzic

Priritete pri zapošljavanju imaju težće zapošljive kategorije, što poslodavci mogu da koriste kao podsticaj i subvenciju za zapošljavanje. NSZ je u gradu Kraljevu u ovoj godini, do sada, izdvojila 75.000.000 dinara, što je omogućilo da se i u programe obrazovanja i obuka i u programe zapošljavanja uključi više od 500 lica. Program koji NSZ radi sa gradom će omogućiti da se još 86 lica uključi u programe koje zajednički finansiraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA