Sećanje na oktobar 1941 – Kraljevo obeležilo najtužniji dan (FOTO)

U amfiteatru "Groblja streljanih" glumci Kraljevačkog pozorišta su izveli inscenaciju poeme Bogdana Mrvoša "Smrt u kući", u adaptaciji i režiji Aleksandre Kovačević

  • 0

Minut ćutanja za nevine žrtve stradale u masovnom streljanju ratnog oktobra 1941. godine u Kraljevu, uz besedu i prigodan muzički program, na Komemorativnoj sednici Skupštine grada Kraljeva, vratili su nas sve više od sedam i po decenija unazad.

- Oktobar u Kraljevu nas okuplja – da slavimo, da tugujemo. Veličamo slavne pretke, oživljavamo sećanje na njih, ne damo prošlosti da ih prekrije svojom tamom. Bolan je povratak u te ratne oktobarske dane 1941. godine. Bolno je sećanje na neljudske zločine i strašne sudbine nevinih žrtava - rekao je predsednik Skupštine grada Nenad Marković zahvalivši svima što su se u ovom danu okupili da odaju poštu svojim precima.

Kako je u svojoj besedi "Stradanje Kraljeva – poraz evropske civilizacije u XX veku" rekao dr Dragoljub Danilović, profesor istorije i predsednik Društva iustoričara Raškog okruga, oktobar je mesec istorijski važnih događaja za Kraljevo, ali istovremeno i za ceo srpski narod. Radost i uspon, žalost i tragedija biblijskih razmera ispunjavaju povest kraljevskog grada.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

- Streljanje kraljevačkih mučenika, sahranjivanje i prekopavanje grobova, skidanje krsnih znamenja i manipulisanje brojevima pokazuju nam da je u poslednjih osam decenija evropska civilizacija doživela pravi sunovrat. Verujemo da će naše vreme doneti konačno pravdu i istinu za nevino stradale, a da će naši potomci naučiti da nikada više ne prave od ljudskih ličnosti brojke - poručio je Danilović.

Komemorativnu sednicu upotpunili su svojim nastupima učenici srednje Muzičke škole "Stevan Mokranjac" - Filip Milenković, učenik prvog razreda, u klasi prof. Predraga Mihailovića, odsviravši na violončelu Bahov Menuet g mol, i Ana Đorđević, učenica četvrtog razreda, u klasi prof. Jelene Stanić, koja je na violi izvela Bahov Preludijum g mol.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

Nakon Komemorativne sednice, kolona, predvođena predstavnicima grada Kraljeva, uputila se ka Groblju streljanih oktobra 1941. godine, prešavši preko novoizgrađenog pešačkog mosta. Iako je rok za završetak pasarele bio 23. oktobar, kao što je obećano, kolona je 14. oktobra preko pasarele stigla do lagerskog groblja.

Sirene su se oglasile u 11.00 časova, Gradski hor "Crvčanin" je izveo himnu Srbije "Bože pravde", vojnici Druge brigade Kopnene vojske su ispalili počasni plotun, uz zvuke "osmrtnog marša" Vatrogasnog orkestra "27. septembar" brojne delegacije, predvođene potomcima palih žrtava i Radomirom Katićem, učesnikom NOR-a, i predstavnicima grada Kraljeva, položile su vence i cveće na humke streljanih.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

Poštu stradalima su odali i gosti grada Kraljeva – župan partnerskog grada Maribora Andrej Fištravec sa saradnicima i Organizacija rezervnih oficira Republike Makedonije. Parastos nevino stradalim žrtvama oktobra 1941. služili su sveštenici Eparhije žičke.

Na Groblju streljanih se obratio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

- Vi ste naši koreni. Možda su nam vas posekli, ali nas od vas odsekli nisu. Možda su hteli da nam vas zatru, ali nisu uspeli da istrebe nas. Možda su želeli da nam vas otmu, ali ime vaše nisu mogli da nam iskorene. Naša je ova vaša Grdička kosa. Naše je ovo vaše Lagersko groblje. I tako će biti sve dok nas bude, dok među nama ima onih koji bar slute šta domovina i sloboda znače - poručio je gradonačelnik i sa ovog opominjućeg mesta uputio poruku mladima našeg grada:

Foto: Promo/DrPredragTerzic

Draga deco, ma gde vas odvelo ovo moderno doba, ne za boravite od kojih slavnih predaka potičete, ne ustuknite pred zaboravom koji preti sve da nas u nevredne jedinke pretvori. Nismo mi - samo mi i samo sad. Mi smo ONI, u večnosti nezaborava. Ne zaboravite to. I pronosite dalje. To je vaše slavno nasleđe.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

U amfiteatru Groblja streljanih glumci Kraljevačkog pozorišta su izveli inscenaciju poeme Bogdana Mrvoša "Smrt u kući", u adaptaciji i režiji Aleksandre Kovačević.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA