38. sednica Gradskog veća grada Kraljeva: Novi izvor prihoda za grad, novi konkurs za načelnika i zamenika načelnika Gradske uprave

Gradonačelnik je kao jednu od najvažnijih tačaka koju su većnici razmatrali izdvojio Predlog odluke o postavljanju optičkih kablova na stubovima javne rasvete koji su javna svojina grada Kraljeva

  • 0

Trideset osma (vanredna) sednica Gradskog veća grada Kraljeva pred većnike je donela 24 tačke.

Gradonačelnik je kao jednu od najvažnijih tačaka koju su većnici razmatrali izdvojio Predlog odluke o postavljanju optičkih kablova na stubovima javne rasvete koji su javna svojina grada Kraljeva. Kako je istakao, kablovski operateri naplaćuju svojim korisnicima usluge kablovske televizije, od televizija dobijaju određenu naknadu, zarađuju sa obe strane, a gradu Kraljevu ne plaćaju nikakvu naknadu, jer svoje priključke postavljaju na stubove javne rasvete bez ikakve dozvole i plaćanja.

- Kablovski operateri imaju ostvaren prihod po tom osnovu, a grad nije uspeo da ostvari nikakvu zaradu na osnovu toga. Ukoliko građani Kraljeva daju novac kablovskim operaterima i drugim korisnicima optičkih kablova, red je da se deo tog novca vrati u budžet grada i da ga mi kasnije koristimo za potrebe građana - poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Upravo zato članovi Gradskog veća su doneli Zaključak o utvrđivanju Predloga odluke kojim će Skupštini grada biti predloženo da usvoji Odluku o postavljanju kablovskih instalacija na stubovima javne rasvete, koja će predstavljati pravni osnov na osnovu kojeg će grad moći da naplaćuje korišćenje stubova javne rasvete, uz davanje mogućnosti Gradskom veću da odlučuje o slučajevima kada bez naknade može da se dozvoli postavljanje kablovskih instalacija na stubove javne rasvete, za pojedine organe i organizacije lokalne samouprave i države.

Foto: Promo/ Dr Predrag Terzić

Novac će, u skladu sa odlukom, biti naplaćivan od svih kablovskih operatera zainteresovanih za korišćenje stubova javne rasvete. U Kraljevu ima nekoliko kablovskih operatera, pa će, nadležni očekuju, od svega toga koristi imati grad Kraljevo, jer će u prvoj zoni, po jednom stubu javne rasvete naknada biti 3.000 dinara, a u drugoj zoni upola jeftinija.

Gradsko veće je donelo i Rešenje o poništavanju Rešenja o raspisivanju javnog konkursa za izbor načelnika i zamenika načelnika Gradske uprave i donelo Rešenje o obrazovanju nove Konkursne komisije za izbor načelnika i zamenika načelnika Gradske uprave grada Kraljeva.

- Na prethodnoj sednici Gradskog veća doneta je odluka o postavljenju vršioca dužnosti načelnika Gradske uprave, zbog čega je, u skladu sa zakonom, bilo neophodno da u roku od 15 dana raspišemo konkurs za izbor načelnika i zamenika načelnika Gradske uprave - rekao je gradonačelnik.

Foto: Promo/ Dr Predrag Terzić

Prema njegovim rečima, svim kandidatima koji su se prijavili na prethodni konkurs za izbor načelnika i zamenika načelnika Gradske uprave biće vraćena dokumenta koja su predali, kako bi bez ikakvih troškova mogli da se prijave na novi konkurs, koji je otvoren i za sve druge koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Gradonačelnik je naveo da su većnici razmatrali i odluke nadzornih odbora JEP "Toplana" i JKP "Čistoća", koje se odnose na raspodele dobiti iz 2016. godine, koja njima služi za pokriće gubitaka iz prethodnih godina, i doneli zaključke kojim su utvrdili predloge rešenja o davanju saglasnosti na odluke o raspodeli dobiti. Ako se i odbornici na narednoj sednici gradske Skupštine saglase, ova preduzeća će iskoristiti dobit iskazanu po finansijskim izveštajima za prošlu godinu, da pokriju gubitke iz perioda od 2010. godine naovamo.

Foto: Promo/ Dr Predrag Terzić

- Takođe, na osnovu zaključka Vlade, nekoliko subjekata privatizacije ima dugovanja prema gradu Kraljevu na osnovu onih prihoda koji su izvorni prihodi jedinica lokalne samouprave. Mi smo se, na osnovu zaključka Vlade, odrekli tih prihoda. To je sada procedura koja se radi u svim gradovima i opštinama u Srbiji, koju smo mi već nekoliko puta primenili na sednicama Gradskog veća - obrazložio je Terzić.

Foto: Promo/ Dr Predrag Terzić

Većnici su postupali i po 13 žalbi, od kojih su neke prihvatili, neke odbili, a u nekoliko slučajeva se proglasili nenadležnim budući da Gradsko veće ne postupa po takvim vrstama pritužbi. Na trideset osmoj sednici opredeljena su i sredstva za sportske klubove - 100.000 dinara sportskom klubu "Svetovid", 70.000 dinara Karate klubu "King", 80.000 dinara "AMSK GTC racing KV", 80.000 OKK "Sloga Elit" i 50.000 Aikido klubu "As".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA