Podsticaj seoskom turizmu za podmlađen život na selu

Prema rečima Biljane Petrović, iz "Domaćinstva Milojević" u Lopatnici, koja je, kako kaže, u Kraljevu prva počela da se bavi seoskim turizmom, ovo je pravi potez, na obostarno zadovoljstvo

  • 0

Drugu godinu zaredom grad Kraljevo sredstvima iz svog budžeta pomaže razvoj seoskog turizma na svojoj teritoriji.

Od 29 projekata prijavljenih na konkurs grada za dodelu ovih podsticajnih sredstava, što je deset više nego prošle godine, Komisija za sprovođenje konkursa, u skladu sa Pravilnikom za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma na teritoriji grada Kraljeva, ocenila je i rangirala podnete zahteve, a Gradsko veće grada Kraljeva je, na osnovu predloga Komisije, donelo Odluku o raspodeli sedam miliona dinara za 18 podnosilaca zahteva. Među njima je osam novih u odnosu na prošlu godinu.

Sa njima je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić potpisao ugovore.

- Mislim da je ovaj potez grada Kraljeva veoma dobar, da smo poboljšali infrastrukturu na selu, uvećali broj kreveta za goste u seoskim domaćinstvima. Nadam se da ćemo nastavkom ulaganja u seosku infrastrukturu, u izgradnju pansiona, poboljšanje uslova za prijem turista, uspeti da uvećamo broj turista i da život u ovim selima učinimo boljim - smatra gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

- Mislim da na ovaj način uspevamo da oživimo Rudno, Studenicu, Lopatnicu, Bogutovac, Progorelicu i Gledić. Nadam se da će veliki broj domaćina na selu krenuti ovim putem, jer se ovde dosta radi, ali mislim da može dosta dobro i da se zaradi - poručio je gradonačelnik apelujući na domaćine da se povezuju, da zajedno rade, da novac ulažu gde treba i realizuju obećano.

Vlasnici domaćinstava koja se bave seoskim turizmom su iskazali zahvalnost gradu koji ulaže sredstva u ruralno područje i pruža im mogućnost da poboljšaju uslove života i "da mogu da se vide sa svetom" a na korist i zadovoljstvo i domaćina i grada, kao i turista.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

Prema rečima Biljane Petrović, iz "Domaćinstva Milojević" u Lopatnici, koja je, kako kaže, u Kraljevu prva počela da se bavi seoskim turizmom, ovo je pravi potez, na obostarno zadovoljstvo.

- Na nama koji smo dobili sredstva sada je zadatak da oplemenimo ponudu seoskog turizma, povećamo broj gostiju i da dokažemo koliko je to dobra ideja i za razvoj seoskog turizma i za održivi razvoj sela - kaže Biljana, dodajući da je evidentan porast broja gostiju i zaljubljenika u prirodu koji žele da provedu vreme u prirodi, i porodično i individualno.

Ona je aplicirala za proširenje smeštajnih kapaciteta i poboljšanje usluga, a sva sredstva će utrošiti strogo namenski. Lokalnoj samoupravi je zahvalila na razumevanju i pomoći i uputila molbu da obrati pažnju na mlade ljude kako bi ih zadržala na selu.

- Njima treba da se ponude sredstva da pokrenu seoski turizam, jer je spasavanje svakog sela od gašenja jedna mala pobeda - poručila je Biljana Petrović.

Na upravo završenom Sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu grad Kraljevo je imao veoma zapažen i izuzetno ocenjen sveukupni nastup, a predstavio se i prezentacijom "Seoski turizam u Kraljevu". Po broju domaćinstava koja se bave seoskim turizmom, a kojih je trenutno četrdesetak, grad Kraljevo zauzima visoko drugo mesto, posle Gornjeg Milanovca koji ih ima gotovo sedamdesest.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA