≫ 

Nepismeni Srbin zgrnuo milione u Americi: A onda je shvatio šta bi bilo da je bio pismen!

Priča Mome Kapora koja se godinama prepričava

Momo Kapor, čuveni srpski književnik koji nas je napustio pre devet godina, iako je većinu života proveo u Beogradu, uvek je isticao da je poreklom iz Hercegovine, iz bilećkog sela Mirilovići gde i sada žive mnogobrojne porodice Kapora.

Često je na veoma duhovit način prenosio priče iz tog kraja, o tamošnjim ljudima i njihovom specifičnom mentalitetu i načinu života.

Prenosimo vam priču o nepismenom policajcu iz Bileće, koji se obogatio u Americi. Ovu priču smo prvi put objavili pre tačno dve godine, kada ste se oduševili i zaželeli da je svake godine čitate, da je ne zaboravite. Ispunjavamo vam želju uz jedan važan detalj - njen kraj će vas potpuno oduševiti:

“Obrad Milićević, rodom iz sela Zvjerine u Hercegovini, gde ne uspeva ništa drugo sem Hercegovaca, odluči da se 1922. prijavi za žandara u Bileći. Prođe sve ispite.

Bio je zdrav ko dren, pametan, pošten i hrabar, pogađao je u metu, trčao brže od ostalih, rukovao sabljom i bajonetom, bacao najdalje kamena s ramena, nije pušio ni pio, a bio je, kao što se zna, iz dobre familije… Na kraju, pošto ga primiše u žandare, trebalo je da potpiše rešenje, ali on odbi da to učini.

‘Zašto nećeš da potpišeš?’, upitaše ga.

‘Ne umijem’, odgovori. ‘Nijesam pismen’.

‘Kako, jadan, nijesi… pismen? Pa kako ćeš pisati prijave i zapisnike kad se što desi?’

I tako ga i pored svega ne primiše u žandare, te se on iseli u Ameriku, kuda otputova italijanskim šipom ‘San Đovani di Mesina’ iz luke Kotor, gde je neki Dubrovčanin, po imenu Baltazar Gradi, sakupljao Hercegovce za rad u rudnicima Bjut Montane.

Kao što kaže stara poslovica: ‘Hercegovina sav svijet naseli, a sebe opet ne raseli.’

Posle mnogih potucanja, Obrad, kojem su u Njujorku upisali novo ime O’Brajen, tražeći mesto slično rodnoj Zvjerini, naseli se na severozapadu države Arizone, prema granici Kalifornije, ispod planine Krosman. Živeo je siromašno baveći se onim čim se bavio i na Zvjerini – uzgajao ovce čije je meso prodavao u obližnjem gradu Havasa Sitiju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Država Arizona mu je dala sto jutara potpuno neplodne zemlje za simboličnu cenu od pet dolara.

Jednoga dana dok je kopao veliku rupu da napravi čatrnju, istu onakvu kao što je imao u Hercegovini (u tom kraju nije bilo druge vode sem kišnice), iznenada poteče nafta. Postao je tako bogat preko noći.

Sagradio je prostranu kuću u kolonijalnom stilu, a za svoju dušu podigao jednu sasvim malu, kamenu, kao što je bila ona u kojoj se rodio, sa ognjištem, gredama i ovnujskim kožama na kojima je spavao sanjajući Zvjerinu.

I tako, dođe i dan da se njegova kompanija spoji sa Standard ojl kompanijom, koja je iz Feniksa poslala čuvenog advokata da se potpišu ugovori. Ali on odbi da stavi svoj potpis!

‘Zbog čega nećete da potpišete ugovor?’, upita ga zapanjeni advokat.

‘Nijesam pismen’, odgovori on.

‘Gospodine O’Brajen’, reče advokat, ‘vi ste jedan od najbogatijih ljudi u Arizoni. Šta biste tek postali da ste znali da pišete!’

Postao bih žandar u Bileći’, odgovori Obrad.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aloha

    4. mart 2017 | 08:54

    Lep tekst. Samo tako nastavite. Pozdrav sa Zlatibora!

  • Herc

    4. mart 2017 | 20:47

    Neka novinar koji je ovo pisao ode u Zvijerinu pa neka provjeri tacnost price. Svi koji su otisli iz Hercegovine postali su uspjesni i to iz jednog razloga a to je da se nisu imali gdje vratiti. Obicno je bilo dosta brace pa je uvijek neko odlazio a po jedan brat ostajao na imanju. Ko ne zna kakva je Hercegovina nece ni razumjeti o cemu pricam. Znate za pricu kad je bog sa nebesa slao alatku na zemlju pa gdje je bilo rude bacio krampu, gdje je bilo zita bacio srp itd, ali kad je vidjeo hercegovinu rekao je: Ja vama mogu samo dati pamet jer vam ovdje nista drugo ne moze pomoci da prezivite.

  • nišan na praćku

    4. mart 2017 | 08:53

    Pola političara se može pronaći u ovoj priči.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA