Godišnjica rođenja velikog umetnika: Slikar Petar Lubarda dobija bistu

Na 110 godina od rođenja slikara, biće upriličena i izložba u okviru koje će biti predstavljene slike nastale 30 -ih i 50-ih godina

  • 0

Povodom 110 godina od rođenja Petra Lubarde, na dan umetnikovog rođenja 27. jula, u njegovom Legatu biće otvorena izložba "Petar Lubarda, umetnička kolekcija kompanije Tarkett" i otkrivena bista, rad Sretena Stojanovića, najavila je Kuća legata.

Ovu ženu danas mrzi pola sveta: Zbog nje iskopavaju slavnog Dalija, svet je u šoku (VIDEO)

Umetnička zbirka koja je bila u vlasništvu dr Blaža Kusovca, bivšeg ambasadora Jugoslavije u Indiji i kolekcionara, nakon njegove smrti prodata je preduzeću "Sintelon" iz Bačke Palanke (sadašnja kompanija "Tarkett").

Umetničku kolekciju kompanije "Tarkett" čine tri umetničke zbirke: zbirka ikona, zbirka 20. veka - koju čine radovi Nadežde Petrović, Zore Petrović, Rista Stijovića, Mila Milunovića, Mihaila Vukotića, Jovana Bijelića, Petra Omčikusa i Lazara Vujaklije, i zbirka Petra Lubarde.

Petar Lubarda je u ovoj kolekciji zastupljen sa 36 slika iz različitih faza umetničkog stvaralaštva.

Na izložbi će biti predstavnjeno 11 slika od onih koje su nastale 30-ih godina kao što su "Portret Crnogorca" (Savo Ivov, 1933) i "Ljubotinj I" (1937) do promene likovnog izraza u delima iz 50-ih godina među kojima su "Gavran" (1951), "Guslar" (1952), "Narovi" (oko 1955), "Srđa Zlopogleđa" (1957).

Izložba "Petar Lubarda, umetnička kolekcija kompanije Tarkett" predstavlja deo projekta obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika sa željom da se predstavi segment bogate kolekcije koja danas nije samo rezultat individualne kulturne svesti jednog kolekcionara, kakav je bio dr Blažo Kusovac, već je i deo šire materijalne i kulturne tradicije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA