Pre 145 godina rođen je Stanislav Binički, kompozitor "Marša na Drinu" (VIDEO)

Smatran je i najvećim predstavnikom srpske klasične muzike

  • 0

Legendarni kompozitor Stanislav Binički, poznat po muzici za čuvenu pesmu "Marš na Drinu"rođen je 27. jula 1872, u mestu Jasika, kod Kruševca. Kompozicija "Marš na Drinu" nastala je na početku Prvog svetskog rata i veoma brzo je postala popularna, pa su je interpretirali i orkestri savezničkih armija.

SVI ZNAJU SAMO PRVE STIHOVE PESME "MARŠ NA DRINU": Ali evo o čemu se zaista radi u toj pesmi do kraja (FOTO)

KAKO JE NASTAO MARŠ NA DRINU? Nezvanična himna Srbije, junačka ili agresorska pesma? (VIDEO) (TEKST)

"Marš na Drinu" posvećena je prvoj pobedi srpske vojske, koja je na Ceru do nogu potukla neuporedivo nadmoćniju Austro-ugarsku vojsku, ali pojedini izvori govore i da je kompozitor bio dirnut, ne samo hrabrošću srpskog puka, već i junačkom pogibijom neustrašivog i omiljenog pukovnika Stojanovića.

Pesma u sebi nosi sećanje na herojsku prošlost, stradanja, a pre svega veličanstvenu pobedu malobrojne srpske vojske nad austrougarskim agresorom.

"Marš na Drinu" je pesma koja predstavlja nezaobilazni deo srpskog kulturnog nasleđa i tokom svog nebrojanog izvođenja ona se nadograđivala, modifikovala i menjala u motivacijskom, simboličnom smislu, jer iako su tekst i melodija ostali isti, ona je godinama dobijala novo značenje i novo mesto u kulturi sećanja srpskog naroda.

Foto: Wikipedia/Milan Jovanović

Prevazišla je svoju prvobitnu simboliku i tematsku vezanost za bitke na Ceru i pobede u Prvom svetskom ratu. Ova pesma je simbol ujedinjenja Srba, simbol snage i istrajanost u borbi za slobodu, simbol junačkog duha, a pre svega mira.

Stanislav Binički je bio i vojni kapelnik i osnivao je prvi simfonijski beogradski vojni orkestar. Takođe je i bio prvi horovođa mnogih pevačkih društva i dirigent Narodnog pozorišta, gde je 1920. godine osnovao Operu, čiji je prvi dirigent i direktor bio.

Umro je 1942. godine, u Beogradu, a njegova smrt je prošla nezapaženo, iako je prvi zaorao brazde na svim muzičkim poljima.

"Marš na Drinu" možete poslušati u videu ispod:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA