Austrijski istoričar o Karađorđu: Rođen je gde i moja majka, bilo mi je intresantno da istražujem o njemu

Bilo mi je interesantno da istražujem o voždu Karađorđu koji je ubijen tamo gde je moja majka rođena 1910. godine, u Starom selu kod Velike Plane, kaže Rorobah

  • 3

U Velikoj Plani i Starom Selu 200. godišnjica smrti vožda Đorđa Petrovića Karađorđa biće obeležana i promocijom knjige o velikom srpskom vojskovođi, u čijem pisanju je učestvovao i austrijski istoričar prof. dr Volfgang Rorbah.

MISTERIJA GROBA KARAĐORĐEVOG UBICE: Ime dželata izbrisano, jeziv krik NIKOLE NOVAKOVIĆA godinama lebdi poljima (FOTO)

Nekoliko profesora je sa raznih aspekata dalo svoje viđenje na događaj kada je vođa Prvog srpskog ustanka ubijen 26. jula 1817. godine u Radovanjskom lugu u knjizi "Karađorđe i njegovo nasledstvo za srpsku istoriju".

Rorbah, je istražujući o ovom događaju po austrijskim dokumentima, pronašao da je Đorđe Petrović služio u austrijskoj armiji gde je dobio čin oficira, a učitelj mu je bio čuveni general feldmaršal Laudon, koji je oslobodio Beograd.

- Bilo mi je interesantno da istražujem o voždu Karađorđu koji je ubijen tamo gde je moja majka rođena 1910. godine, u Starom selu kod Velike Plane - kaže Rorbah.

Izdavači knjige, čija promocija je zakazana za danas u Velikoj Plani i sutra u Starom selu, su Institut za savremenu istoriju Beograd, prof Momčilo Pavlović, Centar za kulturu Masuka Velika Plana i Dom kulture Velika Plana Vlada Marjanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA