Književna tribina o delu Nila Gejmena: Američki bogovi kao centralna tema

Prvi put objavljen 2001, roman Američki bogovi istog časa je postao klasik - intelektualni i umetnički vrhunac višestruko nagrađivanog majstora inovativne fikcije Nila Gejmena

  • 0

Kultni roman "Američki bogovi" Nila Gejmena, odnedavno i serija, tema je jubilarne tridesete tribine Laguninog književnog kluba koja će biti održana u petak, 4. avgusta od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u.

Jul i avgust jedini u nizu 12 meseci imaju po 31 dan: Zlatno pravilo 30-31 narušeno je zbog ovog čoveka (FOTO)

U razgovoru koji će voditi Tanja Vučković o Nilu Gejmenu, govoriće verovatno najbolji poznavaoci dela: prevodilac Draško Roganović, pisac Vladimir Pištalo, prevoditeljka Nevena Andrić i pisac Pavle Zelić.

Prvi put objavljen 2001, roman Američki bogovi istog časa je postao klasik - intelektualni i umetnički vrhunac višestruko nagrađivanog majstora inovativne fikcije Nila Gejmena. Sada imate priliku da otkrijete misteriju i magiju nove verzije autorovog rukopisa sa revidiranim prevodom Draška Roganovića.

Senka je misteriozni i ćutljivi protagonista Američkih bogova. Nekoliko dana pre isteka trogodišnje zatvorske kazne događa se nesreća koja čini da svet za Senku postaje samo jedno negostoljubivo mesto.

Foto: pixabay.com

Senka slučajno upoznaje sedog čoveka koji sebe zove Gospodin Sreda. Ovaj samozvani prevarant i bitanga nudi Senki posao, a Senka ga, kao čovek koji više nema šta da izgubi, prihvata. Ali rad za enigmatičnog Sredu ima svoju cenu…

Prema rečima Vučkovićeve Američki bogovi su seksi, uzbudljivo, mračno, duhovito, poetično i kaleidoskopsko putovanje duboko u mit. Predstavljaju mešavinu različitih svetskih mitologija jer se između stranica ove knjige sreću mitološka bića i božanstva iz brojnih svetskih mitologija, od nordijskih do mitova afričkih naroda.

Takođe, upoznajemo i neke od novih bogova poput Tehničkog dečaka, koji predstavlja "boga kompjutera i interneta" i "Medije, boginje televizije". Ovaj Gejmenov roman je ekranizovan, tako da fanovi već uživaju i u seriji Američki bogovi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA