Lepa izložba koju treba posetiti, idealan spas od vrućina: Grafici velikog meksičkog umetnika od danas u Beogradu

Radovima dominiraju predimenzionisane ljudske figure, prikazane u procesu preobražaja u hibridna, fantastična bića koje autor naziva "antropomorfnim životinjama" i "imaginarnim zverima"

  • 0

Izložba grafika meksičkog umetnika Viktora Manuela Hernandeza Kastilja biće otvorena danas u Galeriji Grafičkog kolektiva.

NOVO OTKRIĆE U MEKSIKU: Arheolozi pronašli tunel koji vodi u "podzemni svet" (FOTO)

Serija grafika nastala između 2007. i 2014. u tehnici linoreza, predstavlja poetski zaokruženu celinu u kojoj je Kastiljo istraživao nove ikonografske motive u domenu figuracije.

Kako autor objašnjava, izabrao je ovu tradicionalnu tehniku jer omogućava spontanost u radu, ali i sa namerom da je afirmiše i pozicionira kao aktuelan medij u savremenom grafičkom stvaralaštvu.

Ekspresivnost linije, dinamični crno-beli kontrasti i utemeljenost u estetici grotesknog osnovne su karakteristike umetničkog izraza Viktora Hernandeza Kastilja.

Radovima dominiraju predimenzionisane ljudske figure, prikazane u procesu preobražaja u hibridna, fantastična bića koje autor naziva "antropomorfnim životinjama" i "imaginarnim zverima".

Foto: Wikipedia/Gorgo

- Vodeći se pravilima estetike grotesknog do krajnje mere naglašavam ironiju i komičnost fantazija, koje u nekim slučajevima imaju anegdotski karakter, gde ljudi dele svoje obličje sa životinjama, stvarajući hibridne forme - objašnjava autor.

Ta izobličenja su, kako dodaje, očigledna u nekim radovima, kreirana kaligrafskim tokom belih linija, dok su u drugim svedena i utišana dubokim crnim površinama.

- Barokizirana dinamika figura i fragmentisane kompozicije ovih grafika, kao i bogatstvo sivih tonova koji se optički generišu spletom linija i crnih površina, stvaraju atmosferu nestabilnosti i haosa, karakterističnu za svet nadrealnog - pojasnio je Kastiljo.

Foto: wikimedia/Rj1979

Viktor Manuel Hernandez Kastiljo (54), diplomirao je 1985. u Nacionalnoj školi likovnih umetnost u Meksiku, a 1991. magistrirao na grafičkom odseku Akademije lepih umetnosti u Krakovu gde je na post-magistarskim studijama slikarstva.

Bio je stipendista Nacionalne škole lepih umetnosti u Parizu i izlagao samostalno u Kanadi, Meksiku i Poljskoj i na velikom broju grafičkih bijenala i trijenala u Japanu, Koreji, Kanadi, Poljskoj, Rusiji, Nemačkoj, Srbiji.

Dobitnik je više nacionalnih i internacionalnih pohvala i priznanja i predaje na Fakultetu za umetnost i dizajn Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku.

Izložba njegovih grafika biće otvorena do 12. avgusta.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA