Novi Sad dobio novi mural, pravo umetničko delo: Anđeo mira očarao francuskog umetnika Žilijena de Kazabjanku (FOTO)

Posle Zagreba, Ljubljane i Beograda, i ovaj grad se upisao na mapu metničkog projekta Outings

  • 0

Francusko korzikanski vizuelni umetnik Žilijen de Kazabjanka izradio je u ponedeljak Novom Sadu – na fasadi zgrade na Trgu neznanog junaka, sa pogledom na Beogradski kej – mural koji predstavlja motiv sa jedne slike iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Šokantno objašnjenje Matice srpske: U rečniku su lezbejke žene nenormalnih shvatanja, dok su homoseksualci - muškaraci seksualno naklonjeni drugim muškarcima

U pitanju je "Anđeo mira I" Stevana Aleksića (1876- 1923).

Izrada ovog murala je deo globalnog umetničkog projekta Outings koji je osmislio Kazabjanka i do sada ga je realizovao u brojnim gradovima po svetu.

U Galeriji Matice srpske do 17. septembra traje njegova izložba na kojoj je predstavljeno kako to izgleda u drugim gradovima, a sada se, po rečima Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS, i Novi Sad priključio porodici tih gradova koji na fasadama imaju umetnička dela iz lokalnih muzeja. Ovo je, po njenim rečima neka vrsta demokratizacije klasične umetnosti koja stavlja u dijalog umetnička dela, muzeje i građane.

Deo ovog projekta koji se odnosi na region podržao je Fracnuski institut tako da su do sada murali postavljeni u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu. Po rečima Oreli Pole, koordinatorke FI projekat objedinjuje promociju ulične umetnost i valorizaciju tradicionalne umetnosti i umetničkog nasleđa što je i jedna od misija Francuskog instituta.

Umetnik Žilijen de Kazabjanka juče je, u pauzi rada na ovom muralu, okupljenim novinarima predočio da posećuje muzeje po svetu, tamo pronalazi neke likove koje vodi sa sobom na ulicu u želji da ih vrati u život, pri tome, kako kaže, ne bira on likove, već oni biraju njega. Lik sa slike Stevana Aleksića ostavio je izuzetno snažan utisak na njega i želi da svaki posetilac grada projektuje sopstvene ideje na njegov rad.

Daljinac

(Telegraf.rs/mojnovisad.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA