Tako je govorio Brus Li: Da bismo postali drugačiji od onoga što jesmo, moramo da budemo svesni onoga što jesmo

- Imamo više vere u ono što imitiramo, što želimo da budemo, nego u ono što zaista jesmo - smatrao je on

  • 4

Kinesko-američki glumac, majstor borilačkih veština, filozof i reditelj Brus Li (27. novembar 1940. – 20. jul 1973.) u jednom od svojih dela istražuje samopoštovanje. Sve što je on napisao sakupljeno je u kolekciji – "Artist of Life". To je štampana kompilacija ranije neobjavljenih privatnih pisama, beleški, eseja i pesama.

JEDINI SNIMAK: Ovako se Brus Li borio van filmskog platna! (VIDEO)

ŠTA JE UBILO BRUS LIJA: Kineske Trijade ili Dodir smrti? (FOTO) (VIDEO)

U eseju "Strastveno stanje uma", čije delove prenosi sajt "Brain Pickings", Li je napisao:

- Možemo da proniknemo u druge jedino kada proniknemo u sebe. Nedostatak samosvesti čini nas vidljivim; duša koja samu sebe poznaje je neprozirna… Da bismo postali drugačiji od onoga što jesmo, moramo da budemo svesni onoga što jesmo… Ipak, uočljivo je da su oni koji su najviše nezadovoljni sobom i koji najviše žude za novim identitetom, upravo oni koji imaju najmanje svesti o sebi. Okrenuli su se od neželjenog sebe i bez pravog pogleda na samog sebe - pisao je Li.

Foto: Profimedia/Everett

- Rezultat toga je da najnezadovoljniji ne mogu ni da prikriju ali ni da postignu pravu promenu duše. Oni su transparentni i njihove neželjene osobine ostaju uprkos svim pokušajima da promene sebe - piše Brus Li, prenosi bizlife.rs.

NESIGURNOST DOLAZI OD SAMOĆE

Manjak samopoštovanja, smatra Li, čini da dopuštamo drugima da nam kažu ko smo. Učeći da to ne radimo jeste naša najteža i najvažnija životna lekcija.

- Imamo više vere u ono što imitiramo, što želimo da budemo, nego u ono što zaista jesmo. Ne možemo imati osećaj apsolutne sigurnosti od svega što ima korene u nama. Najdirljiviji osećaj nesigurnosti dolazi od samoće; nismo sami kada imitiramo. To je zajedničko svima nama. Poznajemo sebe preko glasina - navodi dalje najpoznatiji majstor borilačkih veština na svetu.

Mi smo ono što drugi kažu da jesmo.

Postoji nedoumica oko toga šta je ponos, a šta samopoštovanje.

- Ponos je osećaj vrednosti koji dolazi od nečeg što nije deo nas, dok samopoštovanje dolazi od postignuća i potencijala nas samih. Ponosni smo kada se identifikujemo sa imaginarnim sobom, lider, svetac, kolektivno telo imovine. Postoji strah i netolerantnost u ponosu, beskompromisnost i neosetljivost. Što je manje vere u sebe, veći je imperativ za potrebom da se bude ponosan. U jezgru ponosa je samo-odbacivanje.

Foto: Profimedia

Li ističe kako ponos može da bude i opasan. Kada je samopoštovanje nedostižno, pojedinac koji drži do svoje autonomije postaje veoma "eksplozivan entitet".

... SVE OD SVAKOG OD NAS

Taj pojedinac uranja u potragu za ponosom – koja je eksplozivna zamena za poštovanje. Sva društvena previranja i nemiri imaju svoje korene u krizi individualnog samopoštovanja, koje se odražavaju kada se mase ujedinjuju u potragu za ponosom.

Brus Li smatra da su dela put do samopouzdanja i samopoštovanja. Uspostavljanje i održavanje samopoštovanja je trajni zadatak i traži sve od svakog od nas. Moramo da dokazujemo naše vrednosti i opravdavamo sopstveno postojanje iznova, svakog dana, smatrao je Li.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    21. septembar 2017 | 19:12

    Nemojte se moliti da imate lak život, molite se za snagu da podnesete težak život. Bruce Lee

  • Viktor

    21. septembar 2017 | 19:51

    Legendarni Bruce Lee.Steta sto nije duze ziveo.

  • Zoki balkan

    21. septembar 2017 | 23:18

    Legenda! Heroj nekoliko generacija. Ja sam njega jako ubožavao. Sve knjige pročitao i sa 15 god. sam smeo prvi put da gledam jedan njegovih filmova. I posle toga sam počeo sa treningom borilačkih veština. To je sad već 30 god. prošlo. Još danas imam njegovu sliku u ramu i prolistavam njegove knjige. Uvek će nam ostati u srcu i u ek još učim od njega i njegove filozofije. Srećno legendo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA