• 0

Festival u Paliću među najboljima: Osvojili smo evropsko prvenstvo u filmskim festivalima

U širem izboru za priznanje bilo je čak 715 festivala

  • 0

Festival evropskog filma Palić nagrađen je u Briselu kao jedan od šest najboljih festivala u Evropi u oblasti umetnosti i to kao jedini filmski festival, a njegov direktor Radoslav Zelenović ističe da im je to priznanje utoliko draže što "evropska nagrada dolazi u zemlju koja nije članica Evropske unije".

TELEGRAF U NOVOJ ZGRADI KINOTEKE: Kako je filmski hram zamalo postao robna kuća! (FOTO) (VIDEO)

- Osvojili smo Evropsko prvenstvo u filmskim festivalima - našalio se Zelenović, naglasivši da su počastvovani i zadovoljni što je njihova posvećenost evropskom filmu tokom 25 godina prepoznata i što im je uloženi trud vraćen na najbolji način.

Primetio je, međutim, da je ovo trenutak kada treba razmišljati o narednom 25. izdanju u čiju pripremu, kaže, mora odmah da se krene, uz opasku da će sada zanimanje onih koji su ih nagradili biti usmereno na to kako neguju festival i kako ga poboljšavaju.

Zelenović je podsetio da u martu ističe mandat članovima Saveta festivala i njemu kao direktoru i izrazio bojazan da će se to loše odraziti na samu organizaciju festivala, jer već u maju festival mora da bude spreman, a ne da se u aprilu i maju razmišlja o programu i gostima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je kazao da je 25. izdanje FEF Palić povod da se pozovu veliki autori koji su već dolazili na Palić, kao što su Ken Louč, Nikita Mihalkov, pomenuvši da se već pet godina dopisuju sa Vimom Vendersom u vezi njegovog dolaska na palićki festival.

PETOGODIŠNJI PREGOVORI S VIMOM VENDERSOM

- Njih ne možete da zovete u maju. Nadam se da će ova nagrada pomeriti nešto u pozitivnom smislu i da nećemo doći u situaciju da smo ove godine nagrađeni, a naredne ne uspemo da organizujemo festival bar na nivou na kome je bio prethodnih godina - rekao je Zelenović.

On je dodao i da je za normalno funkcionisanje FEF Palić potrebno obnoviti protokol koji je postojao pre nekoliko godina između republike, pokrajine i grada o finansiranju palićkog festivala, a koji je pružao izvesnu sigurnost.

Foto: AP/Tanjug

Priznanje Asocijacije evropskih festivala  uručeno je na ceremoniji u Briselu Iliji Tatiću, direktoru Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta festivala i Miroslavu Mogoroviću, programskom direktoru festivala.

POSVEĆENO NEGUJU UMETNOST

Tokom ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić predloženo je da mandat članovima Saveta i direktoru bude produžen za godinu dana kako bi organizovali 25. izdanje, ali Zelenović kaže da još uvek nisu dobili nikakvo mišljenje u vezi toga. Tatić je precizirao da odluku o produžetku mandata donosi Grad Subotica kao osnivač festivala.

U širem izboru za priznanje bilo je čak 715 festivala, a u julu palićki festival je ušao u izbor od 26 najboljih postavši EFFE (Evropa za festivale, festivali za Evropu) laureat, odlukom međunarodnog žirija Asocijacije evropskih festivala.

Foto: Wikipedia/Krumb77

Tada je navedeno da je FEF Palić prepoznat kao festival koji posvećeno neguje "umetnost, dobar odnos sa zajednicom i evropske vrednosti".

Na ceremoniji u Briselu pet festivala je nagrađeno, a jedan je dobio počasno priznanje, napomenuo je Zelenović.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima