Nezaboravna lista: Koje pesme vole i slušaju Bajaga, Đule, Šaper, Cukić i Zana? (VIDEO)

Posebno je zanimljiv deo kada otkrivaju kako sebe vide u budućnosti - a vi pogledajte koliko su uspeli u svojim namerama

  • 1

Naši poznati kantautori, kompozitori i pevači davne 1995. godine otkrili su u intervjuu za legendarni magazin "Huper" kako su nastali njihovi najveći hitovi, gde pronalaze inspiraciju, ali i koje pesme su im najdraže. Posebno je zanimljiv deo kada otkrivaju kako sebe vide u budućnosti - a vi pogledajte koliko su uspeli u svojim namerama.

Ako se NAJEŽITE kada slušate omiljenu pesmu - vaš mozak je VEOMA POSEBAN

Svi mi koji smo rođeni '70-ih, '80-ih i '90-ih: Ove reči su nam pevale mame, sećate li se? (VIDEO)

Dragan Jovanović Krle, Generacija 5

- Moje najdraže pesme još nisu snimljene, a sve koje sam napisao za Generaciju 5 su mi jako drage. Kad imam inspiraciju sve ide kako treba, ali obično mi se desi da "stane" negde na pola puta, tako da se pesme polako sklapaju vremenom.  One su mešavina inspiracije i rada. Ja sam rokenrol svirač, a to je široko polje. Teško je reći šta ću uraditi u budućnosti.

Momčilo BajagićBajaga i Instruktori

- Ne znam tačno koje bih pesme izdvojio. To nije lako reći... Pesma "Ruski voz" je napravljena baš kao što joj i tekst kaže, u Rusiji uz rusku votku.  "Na vrhovima prstiju" sam napisao na turneji po primorju. Sećam se, pesmu "Kad hodaš" ponudio sam Zdravku Čoliću, nije bio siguran da li će ta pesma postići uspeh, pa sam je dao Bori Đorđeviću. Postala je zaista veliki hit. U budućnosti sebe vidim kao izuzetnog muzičara i kompozitora...

Zvonimir Đukić Đule, Van Gogh

- Volim pesmu "Tragovi prošlosti", zato što je nastala pod čudnim okolnostima. Draga mi je i "Neko te ima", jer su za nju vezane još čudnije okolnosti. "Zemlja čuda" nastala je kao plod strašnih koincidencija vezanih za Elvisa Prislija. Snimljena pesma, tekst i spot urađeni su za 24 časa i u tom vremenu je i emitovan spot. U budućnosti, vidim sebe u ambijentalnoj muzici. Sedim pored okeana, sa kasetofonom u ruci i snimam zov delfina i kitova uz zvuke podivljalog mora.

Radovan Jovićević, Zana

- Moje pesme su kao i moja deca, ne mogu da izdvojim nijednu. Rad u našoj grupi je neobičan. Žika i ja radimo u isto vreme. Kakva će pesma "ispasti" zavisi od našeg raspoloženja u tom trenutku. Ako smo obojica raspoloženi za baladu, onda tako i ostane.

Ima slučajeva kada je neko od nas za sporiju varijantu, a neko za bržu i onda nastane pesma koju niko ne može da definiše. Svi smo mi na neki način sujeverni. I pored napretka tehnologije i uređaja koje smo kupili, i dalje radimo na kasetofonu, na kome smo snimili prve pesme.

Naš rad može da se opiše igrom domina, s ciljem da se sve otvori, neke kontradomine. Bitna je prva ideja, onda se sve nadovezuje. U celoj priči jako nam je stalo do mišljenja Marine Tucaković.

Sećam se, jednom prilikom, posle slušanja naših novih pesama, rekla je da su sve lepe, tako da je ta kaseta završila u đubretu. Ne vidim se u budućnosti, zato što za sebe mislim da sam uvek isti, iako sam se verovatno promenio... Pop muzika je ono što volim. Najgore što može da mi se desi jeste da počnem da se ponavljam.

Srdan Šaper, DPD / Idoli

Moja najdraža pesma je jedna koju nisam objavio, a nema ni naziv. Iz vremena Idola draga mi je "Ime da da", iako nije bila poznata. Nastala je u vremenu kad sam bio sa devojkom koja je živela u Splitu. Malo smo se viđali, i uglavnom se naša veza zasnivala na telefonskim razgovorima.

Volim i pesme "Moja si" i "Zemlja". Prošao je period u kome smo Nebojša i ja radili pesme po svaku cenu, da bismo postigli uspeh... Sada i u budućnosti sve će biti relaksirano i drugačije. Oduvek sam želeo da snimim album koji će biti kombinacija latinoameričke i naše muzike. Tu svoju želju ću sigurno ostvariti.

Dejan Cukić

Pesme nastaju u najrazličitijim situacijama. "Kao ti" je nastala u toploj kućnoj atmosferi. Ja sam čovek kome se muzika stalno muva po glavi. "Julija" je "rođena" u redu za benzin 1992. Pesme mi često pomažu da pobegnem iz situacije koja je ružna.

Tako sebi skratim problem, a drugi se još uz te pesme zabavljaju.  Nekad uspem da napišem tekst na zadatu melodiju. Tako je nastao moj najdraži tekst "Slepi od ljubavi".

Muziku je komponovao Dragan Mitrić.  Ne volim da razmišljam ni o prošlosti ni o budućem vremenu. Ovo što mi se sada dešava dopada mi se i voleo bih da to potraje i u budućnosti.

Daljinac

(Telegraf.rs / Yugopapir.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA