≫ 

Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Išiguro je nagrađen zbog svojih "romana velike emotivne snage, koji je otkrio provaliju ispod našeg lažnog osećaja povezanosti sa svetom", navodi se u obrazloženju

  • 0

Britanski pisac Kazuo Išiguro dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Išiguro je nagrađen zbog svojih "romana velike emotivne snage, koji je otkrio provaliju ispod našeg lažnog osećaja povezanosti sa svetom", navodi se u obrazloženju.

Ovo su dobitnici Nobelove nagrade za hemiju (FOTO)

Kazuo Išiguro (63) je britanski pisac poreklom iz Japana. Rođen je u Nagasakiju, a porodica mu se preselila u Englesku 1960.

Išiguro je diplomirao na Univerzitetu Kent 1978, a magistrirao 1980. Danas živi u Londonu sa suprugom Lornom Mekdagl i ćerkom Naomi.

Foto: Tanjug/AP

Išigurov najpoznatiji roman "Na kraju dana", osvojio je Bukerovu nagradu 1989. godine. Roman "Nikada me ne ostavljaj" (2005) književni kritičari časopisa Tajm uvrstili su među stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena. Oba romana prevedena su i na srpski jezik.

Autor je osam romana i više filmskih i TV scenarija.

U poslednjem romanu "Pokopani džin" (Buried Giant) iz 2015. Išiguro istražuje povezanost sećanja i zaborava, istorije i sadašnjosti, fantazije i realnosti.

Foto: Tanjug/AP

Britanski romanopisac i scenarista nije pominjan među favoritima za ovogodišnju Nobelovu nagradu, a uoči objavljivanja dobitnika na kladionicama su najbolje stali kenijski pisac Ngugi va Tiongo, Japanac Haruki Murakami i kanadska književnica Margaret Atvud.

Njegov najnoviji roman "Zakopani džin" takođe izaziva oprečne reakcije kritike širom sveta, od osporavanja do slavljenja, ali čini se da publika nema tih problema, ona je i dalje bezrezervno verna jednom od najomiljenijih pisaca današnjice.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA