ŽENE I CIGARETE KROZ ISTORIJU: Od društvenog tabua do "baklje slobode" i nazad

Dolaskom 20. veka pušenje među lepšim polom je još uvek bilo retko i gledalo se sa negodovanjem od strane tadašnjeg društva, a najviše muškog sveta

  • 7
Foto: Profimedia/PictureLux

Čuveni bal Metropoliten muzeja - najpoznatiji umetnici, modeli i druge uticajne ličnosti se smenjuju na crvenom tepihu pre nego što uđu na događaj godine koji je organizovala uticajna Ana Vintour.

Ali slika koje je obeležila ovaj događaj nije sa crvenog tepiha, niti iz impozantne dvorane, već iz toaleta. Na njoj poznate manekenke Bella Hadid i Lara Stone, zajedno sa glumicom Dakotom Džonson sede na pločicama toaleta i dele cigaretu, pre nego što se vrate na after party. Komentari koji su usledili bili su dijametralno različiti, od podrške do skandalizovanja takvim buntovničkim ponašanjem. Uglavnom, niko nije bio ravnodušan. Ni tada, niti bilo kada kroz istoriju kada je žena sa cigaretom u pitanju.

Iako je još Katarina Mediči u 16. veku koristila duvan kao lek za migrenu, prva žena sa cigaretom pojavila  se u javnosti tek 1840. godine. Bila je to baronica Dudevant, ljubavnica Frederiha Šopena. Nailazila je na neodobravanje, ali se nije libila da pomera barijere u svojoj epohi.

Foto: Profimedia/Xposurephotos

Dolaskom 20. veka pušenje među lepšim polom je još uvek bilo retko i gledalo se sa negodovanjem od strane tadašnjeg društva, a najviše muškog sveta. Ali već '20-ih godina 20. veka socijalna stigma pada, stvari se menjaju i dostižu nivoe gde se sada pušenje kod žena gleda kao društveno prihvatljivo, čak i poželjno. Cigara postaje simbol emancipacije, "baklja slobode" i sve više žena je počelo da je koristi kao oružje u borbi protiv tradicionalne ideje o njihovom ponašanju. Marlboro je bio prvi brend cigareta namenjen isključivo ženama, sa svojim filterom obojenim u crveno kako bi se sakrili otisci karmina. Ubrzo nakon toga su usledili mnogobrojni duvanski proizvodi iskjučivo namenjeni ženama.

Foto: Goran Srdanov

Tokom zlatnog doba Holivuda, poznata holivudska lica su bili pušači i među njima veliki broj glumica, kako u svojim filmovima, tako i u privatnom životu. Najpoznatije po tome su bile Brižit Bardo, Odri Hepburn, Loren Bakol, Merlin Monro kao i mnoge druge. Zbog toga je pušenje dugo bilo povezivano sa glamuroznim životnim stilovima ne samo glumačkog sveta, već i modne industrije. Najupečatljivija među manekenkama bila je Kejt Mos, koja je insistirala na cigareti u skoro svim svojim editorijalima, intervjuima i flimovima, bilo da je predstavljala modu ili privatno.

Žene su u 21. veku još jednom pregrupisale svoje prioritete. Sada su to zdrava hrana, negovano telo i vežbanje, pušenje ne. Zbog štetnosti cigareta, neprijatnih mirisa i žutih prstiju... Ali danas postoje i alternative za one "buntovnice" koje nisu spremne da se odreknu ove vrste uživanja. Između ostalih IQOS, novitet koji se velikom brzinom širi svetom, a miri stare navike i moderne trendove. Tradicionalnu notu daje duvanska patrona koja podseća na cigaretu, a elektronski uređaj koji greje taj duvan čini ceo taj bezdimni ritual modernim, osavremenjenim. Žene ga posebno vole jer im se kad ga koriste, kosa i dalje oseća na šampon, a garderoba na omekšivač.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Budan

    12. oktobar 2017 | 14:43

    Cigare(te) NE dovode do uživanja. To je zabluda. Vrlo su neprijatne u svakom pogledu, što svi znaju na početku. Stvar je u tome što se organizam navikava na njih te počinje neprijatno da se oseća bez njih, a one ga vraćaju u skoro normalno stanje (sa mnogo štetnih posledica i po pušača i po okolinu). Otprilike kao crna varijanta vica sa tesnim cipelama: "Neću da ih menjam jer se super osećam kad ih skinem."

  • Boban

    12. oktobar 2017 | 17:36

    Ima li šta gore nego kad zena smrdi iz usta kao piksla?

  • Рс-Бл

    12. oktobar 2017 | 14:59

    Дуван=смрад фуј, никад се нисам могао забављати са девојкама које се осете на цигарете.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA