• 0

DRAGOCENI ZAPIS ISTORIJE: Pogledajte redak snimak našeg jedinog Nobelovca na otvaranju 15. Sajma knjiga (VIDEO)

Pod sloganom "Ključ je u knjigama" otvoren je 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga

  • 0

Pod sloganom "Ključ je u knjigama" otvoren je 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, a počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga jesu 4 zemlje, a jedan jezik- nemački.

Otvoren 62. Beogradski sajam knjiga (FOTO)

Četiri zemlje, jedan jezik na Sajmu knjiga: Dobijamo 350 novih dela prevedenih s nemačkog!

Pisac i akademik Miro Vuksanović imao je tu čast da otvori 62. po redu Sajam knjiga, te je tom prilikom poručio:

- Srpski jezik mali. I ostali s njim i od njega, još su manji. Od sedam hiljada jezika, koliko ih ima u svetu, polovina je u izumiranju ili u opasnosti da nestane. S njima će da potone u vreme mala vasiona misli i osećanja. Ostaće knjige, zapisi u kamenu, papiru i digitalnim oblicima, ćutljivi kao smrt. On je dodao da je na srpskom jeziku nastala velika književnost, koja traje ceo milenijum i koja je imala neponovljivog narodnog pesnika i pripovedača i koja je imala i ima odlične pisce.

- Na ovom međunarodnom sajmu knjiga iz svih oblasti nauke i umetnosti, u halama gde se očekuje pola miliona ljudi u sedam dana, u dobu kad bar jedan jezik izgubimo u toliko vremena, sada, naši su posebni gosti četiri zemlje i jedan jezik. Kod njih je 4 postalo 1 - poručio je Vuksanović i dodao da upravo od zemalja počasnog gosta treba da naučimo kako se štiti vlastiti jezik i sve što on tvori.

O dugoj tradiciji ove kulturne manifestacije svedoči i snimak našeg nobelovca Ive Andrića, prilikom držanja govora na otvaranju 15. Sajma knjiga 1970. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima