• 0

DRAGOCENI ZAPIS ISTORIJE: Pogledajte redak snimak našeg jedinog Nobelovca na otvaranju 15. Sajma knjiga (VIDEO)

Pod sloganom "Ključ je u knjigama" otvoren je 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga

  • 0

Pod sloganom "Ključ je u knjigama" otvoren je 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, a počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga jesu 4 zemlje, a jedan jezik- nemački.

Otvoren 62. Beogradski sajam knjiga (FOTO)

Četiri zemlje, jedan jezik na Sajmu knjiga: Dobijamo 350 novih dela prevedenih s nemačkog!

Pisac i akademik Miro Vuksanović imao je tu čast da otvori 62. po redu Sajam knjiga, te je tom prilikom poručio:

- Srpski jezik mali. I ostali s njim i od njega, još su manji. Od sedam hiljada jezika, koliko ih ima u svetu, polovina je u izumiranju ili u opasnosti da nestane. S njima će da potone u vreme mala vasiona misli i osećanja. Ostaće knjige, zapisi u kamenu, papiru i digitalnim oblicima, ćutljivi kao smrt. On je dodao da je na srpskom jeziku nastala velika književnost, koja traje ceo milenijum i koja je imala neponovljivog narodnog pesnika i pripovedača i koja je imala i ima odlične pisce.

- Na ovom međunarodnom sajmu knjiga iz svih oblasti nauke i umetnosti, u halama gde se očekuje pola miliona ljudi u sedam dana, u dobu kad bar jedan jezik izgubimo u toliko vremena, sada, naši su posebni gosti četiri zemlje i jedan jezik. Kod njih je 4 postalo 1 - poručio je Vuksanović i dodao da upravo od zemalja počasnog gosta treba da naučimo kako se štiti vlastiti jezik i sve što on tvori.

O dugoj tradiciji ove kulturne manifestacije svedoči i snimak našeg nobelovca Ive Andrića, prilikom držanja govora na otvaranju 15. Sajma knjiga 1970. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima