Od 1. novembra počinje prodaja ulaznica za predstave koje će se tokom 15. Beogradskog festivala igre izvoditi u Sava Centru

Prva u nizu trupa koje će gostovati na ovoj sceni je Kompanija Dimitrisa Papajoanua iz Atine, i to 15. marta

  • 0

Od srede, 1. novembra, počinje prodaja ulaznica za predstave koje će se tokom 15. Beogradskog festivala igre izvoditi u Sava Centru.

Prva u nizu trupa koje će gostovati na ovoj sceni je Kompanija Dimitrisa Papajoanua iz Atine, i to 15. marta. Papajoanu je danas verovatno jedan od planetarno najzanimljivijih i najtraženijih umetnika. On dolazi sa svojom postavkom "Veliki krotitetlj", premijerno prikazanom u maju ove godine u Onazisovom centru u Atini. Kritičari kažu da se "komad otkriva kroz jedan-i-po-sat lančane reakcije komičnih, lepih, senzualnih, erotičnih i magičnih slika koje ne prestaju da osvajaju do samog kraja, a ni dugo nakon završetka predstave.

Samo dva dana kasnije, na istom mestu ćemo gledati čuvenu trupu Vertigo iz Izraela, koja po prvi put stiže u Srbiju. Koreografkinja Noa Verthajm, predstaviće se svojom najnovijom produkcijom "Jedan, Jedan i Jedan". Delo istovremeno otkriva intimni i spoljni svet, gradeći metaforičnu vezu između dalekog i bliskog, odnosno sebe i drugog. Komad slavi energiju, i još jednom potvrđuje jedinstvenost izraelske savremene igre.

Foto: Promo

23. marta će u Centru Sava, takođe po prvi put nastupiti Balet Hongkonga, i to u okviru turneje koja spaja London, Pariz, Beograd i Novi Sad. Tri vrhunska koreografa, Fei Bo, Edvard Lijang i Jorma Elo, udružili su se da svojim originalnim postavkama kreiraju predstavu za pamćenje. Od osnivanja 1979. godine, Balet Hongkonga je evoluirao u živu organizaciju scenskih umetnosti sa vrhunskim repertoarom koji se sastoji od niza umetničkih i tehnički izazovnih produkcija u izvođenju izuzetnih umetnika. Ansambl broji 50 igrača iz Hongkonga, Kine, Evrope i SAD, kao i iz drugih delova Azije.

Norveška kompanija Zero Visibility, vraća se u Beograd sa radom izuzetne koreografkinje Ine Kristel Johansen. Komad "Zaleđene pesme" tek čeka na svoju premijeru u Oslu, pa će nastup u Centru Sava, 25. marta, pred gledaocima koji će sedeti na sceni (kapacitet od oko 400 mesta), biti međunarodna premijera. Zanimljivo je da se radi o nagrađenom scenariju koji opisuje život na ostrvu Svalbard, jedom od najmirnijih mesta na planeti, gde postoji veliko skladište semena, 120 metara unutar planine. U tom "trezoru sudnjeg dana", u sred večitog leda, deponovano je oko 840.000 uzoraka semena.

Foto: Promo

- Sidnejska kompanija igre  je zapanjujuća. Svi igrači su u svom punom vrhuncu, telesno i emocionalno, potpuno posvećeni delima i osnaženi smelim i inovativnim koreografijama -  navodi kritičar Njujork Tajmsa. Ovaj najpoznatiji australijski ansambl dolazi po prvi put u naš region, sa sjajnim triptihom koga čine dela Gabrijele Nenkajvel, Rafaela Bonačele i Čenga Cunga Lunga.

Napore da se ovaj eksluzivni nastup dogodi u ovom delu Evrope, ukrstili su Beogradski festival igre sa predstavama u Centru Sava (4. aprila) i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, i Cankarijev Dom iz Ljubljane. Cene ulaznica za predstave u Centru Sava kreću se u rasponu od 1.000 do 2.300 rsd, i mogu se kupiti na blagajni ove dvorane.

Foto: Promo

Glavni program 15. Beogradskog festivala igre trajaće od 15.marta do 4. aprila 2018. godine. Realizaciju programa narednog festivala već su podržali Grad Beograd, Delegacija EU u Srbiji, ambasade i kulturni centri zemalja učesnica. Glavni partner Beogradskog festivala igre već jedanaest godina zaredom je kompanija Vip mobile. Svoju naklonost i podršku potvrdile su i kompanije Nivea, Nestlé Adriatic, Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, Heineken ®, Pardon Marbo Product, Ball Packaging Srbija, Vahali Production Services, Telegroup, hotel Hyatt Regency Beograd, i drugi.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA