Šta u američkom žargonu znači BROZ: Ovo sigurno niste znali

Imajući u vidu ličnu istorijsku beznačajnost grofa Ćana za Srbe i Srbiju, neobično je što je on našao put ka našem slengu dok Josip Broz, koji je od neopisive istorijske važnosti, taj put nije našao. Verovatno u potpunosti nevezano za Tita, Amerikanci imaju u svom žargonu reč "Broz", koja, po svemu sudeći, ima vrlo suprotstavljena značenja u zavisnosti od toga ko je koristi

  • 7
Foto: Profimedia, Pixabay

Srbi, barem oni nešto stariji, običavaju da za čoveka koji živi punim plućima, luksuzno, u svili i kadifi, koji uživa u životu — kažu da "živi kao grof".

Prvobitno, govorilo se da neko "živi kao grof Ćano", ali je identifikacijska odrednica vremenom izbačena iz upotrebe; za one koji ne znaju, grof Galeaco Ćano je bio ministar spoljnih poslova fašističke Italije i zet Benita Musolinija (budući u braku sa dučeovom ćerkom Edom).

Imajući u vidu ličnu istorijsku beznačajnost grofa Ćana za Srbe i Srbiju (da nije on bio na datoj funkciji bio bi neko drugi, i praktično bi sve bilo isto što se rata tiče), neobično je što Josip Broz koji je od neopisive istorijske važnosti, nije ušao u žargon ni po kom osnovu (a osnova ima bezbroj).

Verovatno u potpunosti nevezano za Tita, Amerikanci imaju u svom žargonu reč "Broz", koja, po svemu sudeći, ima vrlo suprotstavljena značenja u zavisnosti od toga ko je koristi.

Naime, na sajtu UrbanDictionary.com mogu da se nađu tri odvojene definicije "Broza" koje u suštini imaju neku zajedničku nit ali su bez obzira na to kontradiktorne.

Foto: Privatna arhiva uz zahvalnost Titovom unuku, Josipu Joški Brozu

Prva definicija kaže ovako: "Broz je druga reč za 'oruđe' (čoveka koji ne poseduje mentalnu sposobnost da shvati da ga neko koristi; definicija takođe sa istog sajta), ali sa značenjem osobe arogantne, glasne, nepodnošljive, koja živi u Teksasu i vozi preglomazni džip kojim nadoknađuje veličinu polnog organa. Redovno sebe naziva bogom ili višim bićem. Opsednut je novcem i uvek poseduje nešto bolje od tebe".

Primer: "Onaj tip tamo je potpuni Broz".

Druga definicija glasi: "Arogantna osoba koja misli da je veća od života, sa velikim penisom. Tretira devojke kako treba i ima širok krug prijatelja. Ima mnogo novca i sanjive plave oči kojima privlači pažnju žena. Broz uživa u brzim automobilima i još bržim ženama".

Primer: "On ti živi kao Broz". Ova definicija je prilično pozitivna, ali treba imati u vidu da ju je ostavio korisnik sajta čiji je nadimak Broz_69.

Josip Broz Tito sprema omlet. Foto: Privatna arhiva uz zahvalnost Titovom unuku, Josipu Joški Brozu

Treća definicija kaže: "Reč kojom se definiše arogantna, nervirajuća, nesigurna individua sa malim mudima koja misli da je bolja od drugih, dok ga u stvarnosti niko ne voli".

Primer: "Onaj tip tamo je mnogo iritantan, mora da je rođak Broza".

Nijedna od ove tri definicije se ne uklapa u ono što bismo mi povezali sa rečju "Broz", niti deluje da bismo mi, kada bi "Broz" bio deo našeg žargona, tu reč koristili na taj način. Možda u smislu ženskaroša, ili nekoga ko zna da živi, ili nekoga ko je jak i moćan, ali ne u smislu nekoga ko je arogantan bez pokrića i vozi džipčinu da bi nadoknadio veličinu penisa, a pritom ga niko ne voli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagorec

    3. novembar 2017 | 12:04

    Broz treba imati samo jednu definiciju, najgore izdaice svoga naroda!

  • Kanađanin

    3. novembar 2017 | 12:50

    Jao bre! UrbanDictionary je rečnik gde obični smrtnici šaljivdžije daju opise reči često bez ikakvog smisla, kao što se iz priloženog da videti. Ako se koristi za nešto, to može biti množina od "bro" (normalno se piše "bros" ali se neki put nepravilno koristi "z" umesto "s" fore radi i izgovara se "brouz" u oba slučaja), što je skraćeno "brother" (brat) a često se koristi za STEREOTIPIČNE crnce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA