Šta su vrline, a šta mane srpskog naroda: Ovo je rekao predsednik Matice srpske, da li se slažete s njim?

"Druga vrlina je sadržana u ideji pravde o kojoj se, ne slučajno, peva u srpskoj himni"

  • 23

Do kraja novembra bi trebalo da se pojavi nacrt Deklaracije za očuvanje srpskog kulturnog identiteta. Za izradu ovog dokumenta su odabrani profesori univerziteta i eskperti za srbistiku. Među njima je i profesor dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i profesor filološkog fakulteta u Novom SadaTim povodom je u intervjuu za "Večernje novosti" govorio i tome šta su po njemu vrline srpskog naroda.

Obeleženo 170 godina Galerije Matice Srpske: Svečanu izložbu otvorila Maja Gojković (FOTO)

- Ako bismo pokušali srpske vrline da svedemo na nekakvo trojstvo, onda bi prvo istakao ideju slobode. Iz važnosti koju ova ideja ima za srpski narod proizilazi snažna slobodarska tradicija i spremnost da se čak i lična i kolektivna egzistencija dovede u pitanje zarad odbrane vrednosti slobode.

Druga vrlina je sadržana u ideji pravde o kojoj se, ne slučajno, peva u srpskoj himni.

Treća vrlina je zasnovana na visoko razvijenoj svesti o vrednosti, značaju i moći onoga što se tradicionalno zove Bogom, a ateisti to mogu nazivati apsolutom stvarnosti ili "poljem svih mogućnosti".

Kao narod, Srbi su ovakve vrline iskazivali u najboljim svojim trenucima, a kroz istoriju o tome nam najpotpunije svedoče i Svetosavski, i Kosovski, i Karlovački zavet - rekao je on.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

S tim u vezi smo i mi odlučili da malo istražimo šta to Srbi smatraju pod vrlinama i manama svog naroda.

- Smatram da je vrlina našeg naroda to što se prema svima odnose prijateljski i sa poštovanjem, a kao manu bih istakla veliku tvrdoglavost, jer često umemo da uradimo nešto na sopstvenu štetu - rekla je Ana M. (25).

- Mislim da je kod nas pozitivno to što umemo da uživamo u životu i što volimo da proslavimo svaku posebnu priliku, a kao manu vidim to što sve veoma brzo zaboravljamo - rekla je Jovana I. (34).

- Kod nas je dobro to što smo i pored svega zadržali malo topline, osećanja i empatije, a loše je to što dopuštamo da nam svako radi šta mu se prohte - rekao je Aleksandar S. (29).

Foto: Profimedia/Alamy

- Pod vrlinama smatram to da smo veoma složni kada je teško, ali da smo u suštini veoma licemerni - rekao je Bojan O. (33).

- Naš narod je hrabar i pravedan, ali sa druge strane loše je to što često ne umemo da prepoznamo ko su nam pravi prijatelji i što često saginjemo glavu pred svetskim moćnicima - rekao je Jovan B. (50).

- Srpska vrlina je to što smo borbeni i uvek opstanemo kada je najteže, ali nije dobro to što se sve više udaljavamo od svojih korena i što istoriju često menjamo kako kome odgovara - rekla je Dragana R. (41).

Pozivamo naše čitaoce da nam u komentarima napišu šta su prema njihovom mišljenju vrline, a šta mane srpskog naroda.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ??

    5. novembar 2017 | 14:49

    Pa vrline su sto srbi od lazi naprave istinu,doduse samo u svoim glavama.

  • Brankica

    5. novembar 2017 | 12:20

    Moji srbi imaju jako puno vrlina od kojih je gostoljublje najvece. Tu niko ne moze da nam izadje na crtu. A sto se tice mana najveca je nesloga i razjedinjenost. Kad bi se srbi slozili bili bi smo najjaci od svih. Ima i zavisti jer u Srbiji se uspeh i lepota ne oprastaju.

  • Mileduduk

    5. novembar 2017 | 11:41

    Najveca mana je sto ne proverava tacnost informacija, a komentarise kao da sve zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA