Prošle su 23 godine bez dečaka iz vode (FOTO) (VIDEO)

Neizbrisivi trag na muzičku scenu ostavio je sa bendom Ekatarina Velika

  • 3

Na današnji dan, pre 23 godine umro je jedan od naših najznačajnijih muzičara, Milan Mladenović, frontmen grupe Ekatarina Velika. Milana odavno nema, ali njegova muzika živi, kako kroz nove generacije tako i kroz one koji su ostali njegovi verni fanovi i nakon njegove smrti.

Poslušajte neobjavljenu pesmu Milana Mladenovića na stihove Branka Miljkovića! (VIDEO)

Muzička scena ostala je uskraćena za neponovljivo muzičko stvaralaštvo 5. novembra 1994. godine, kada je Milan Mladenović preminuo od raka pankreasa.

Na muzičku scenu, stupio je sa grupom "Šarlo Akrobata" sa kojim je prvi nastup imao aprila 1980. godine u SKC-u. Pesme "Ona se budi", "Niko kao ja", kao i druge, i danas za ljubitelje rok muzike, predstavljaju neprevaziđene hitove.

Krajem 1981. godine formira bend "Katarina II" i većinu tekstova piše sam. Pored toga što je bio tekstopisac i frontmen grupe, Milan je svirao i gitaru.

Printskrin: RTS B1

Neizbrisivi trag na muzičku scenu ostavio je sa bendom Ekatarina Velika, sa kojim objavljuje šest albuma uz koje i danas mladi odrastaju, a stariji odano slušaju.

Pesma "Par godina za nas" proglašena je za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena od strane slušalaca jednog beogradskog radija. I sama legenda Milan Mladenović je prilikom jednog intervjua izjavio da je ona najbolja pesma koju je Ekatarina napravila.

Frontmen EKV-a rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a sa šest godina se preselio u Sarajevo, koje je na njega ostavilo neizbrisivi trag, koji se i osetio u njegovom muzičkom stvaralaštvu.

- Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo... Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio i Beograd - izjavio je Milan.

Sa Milanovom smrću bend EKV se raspao, ali se njegova muzika i dalje čuje u raznim klubovima, na radio stanicama, iza vrata u zgradama, kroz prozore kuća. Mladi legendine pesme pevaju kao da je tu, a stariji koji su odrasli uz Milanovu muziku, ne zaboravljaju njegovo stvaralaštvo ni posle 23 godine.

Legenda i dalje živi, i uvek će živeti!

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    5. novembar 2017 | 18:17

    Vecna mu slava.

  • Krk

    5. novembar 2017 | 17:05

    Daj bre, više ...

  • Francuz

    7. novembar 2017 | 05:56

    Bio je dobar pevač i kompozitor i vizionar ali šta mu je trebalo da inspiraciju traži preko droga i opijata? Je li u tome bio spas ne razumevanja sveta u kojem je živeo? Zar je to beg od istine koju je živeo? A živeo je u stabilnom vremenu. Šteta velika ali i pouka drugim mladim ljudima koji vole dobre pesme i provod, da istinu treba živeti onakvu kakva jeste, i da nju leči samo razumevanje i borba dok sve ostalo kroz razne opijate i drogiranja je pogoršava, i uništavanje sopstvenog života i istine koja uvek čeka na kraju da se uspešno rešava sopstvenom snagom i voljom a kad se probudiš posle svega! Bio je dobar umetnik al slabog karaktera i volje, tobože niko ga nije razumeo, a ja verujem, pa ni on sam sebe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA