Jake reči Muharema Bazdulja: Ne vidim da je iko dobio bilo šta raspadom Jugoslavije; Srbi su živeli u jednoj državi, a sad su razbacani u četiri, Srbija je gubitnik...

Prema njegovim rečima političku težinu ima samo ideja o carinskoj uniji država nastalih raspadom Jugoslavije, a koje još nisu članice Evropske unije

  • 1

Niko od jugoslovenskih naroda nije ništa dobio raspadom Jugoslavije, ali ne vidim da jugosfera, bez neke vrste političkog povezivanja ima neki stvarni značaj, niti da bi u nekom skorom vremenu moglo doći do političkog objedinjavanja prostora nekadašnje Jugoslavije, kazao je Tanjugu književnik i esejista Muharem Bazdulj.

Uđite u Titov nuklearni bunker vredan 4,6 milijardi dolara (FOTO)

Bazdulj, jedan od učesnika panela "Od Krfske deklaracije i zajedničke države do ''jugosfere'', posvećenog stogodišnjici potpisivanja Krfske deklaracije, a koji će se 11. novembra održati u okviru međunarodne konferencije Beogradski strateški dijalog, smatra da je termin jugosfera samo zgodan opis nekog prostora.

- To je kao kada biste 1935. godine kazali Austrougarska sfera. Dakle to su neki ljudi koji su zapamtili Austrogarsku, na neki način imali su neke sličnosti u kulturi i kulinarstvu i mentalitetu... Bez neke vrste političkog povezivanja termin jugosfera je samo meteorlološki pojam kako je Peter Handke opisao srednju Evropu. Ne vidim da jugosfera ima stvarni značaj - kazao je Handke.

Prema njegovim rečima političku težinu ima samo ideja o carinskoj uniji država nastalih raspadom Jugoslavije, a koje još nisu članice Evropske unije.

- Carinska unija bi bila neka vrsta političkog subjektiviteta. Jugonostalgija se uvek iznova zasniva na nekim pop kulturnim fenomenima, ali verujem da je nastanak i opstanak Jugoslavije bila zapravo politička ideja. Bez odbacivanja sadašnje autokolonijalne pozicije država nastalih posle raspada Jugoslavije, jugosfera je etiketa bez puno značenja - kazao je Bazdulj.

Bazdulj sumnja da bi u neko skorije vreme moglo doći do političkog objedinjavanja prostora nekadašnje Jugoslavije.

- Nekada mi se učini kada ragovaram sa ljudima koji su sada upisali fakultete i koji su rođeni posle Dejtonskog sporazuma i najgorih ratova, da primećujem neku vrstu kohezionog faktora. Oni, čini mi se, shvataju da pripadaju svetu koji je suštinski jedinstven. Oni će ako budu želeli te razasute komadiće nekadašnjeg političkog subjekta sastavljati, bez da prave greške prethodnih generacija - kaže Bazdulj.

Foto: Wikimedia, pixabay.com

On objašnjava da je možda ključni nedostatak i "tempirana bomba koja se našla unutar druge Jugoslavije bila ta da su greške iz Jugoslavije prenesene i samo obrnute" .

A kako rezulatat tih grešaka Bazdulj vidi raspad Jugoslavije, jer je sada situacija u novonastalim državama kudikamo gora nego što je to bila unutar SFRJ, a najgore, kako kaže, prošla Bosna i Hercegovina zbog broja žrtava i današnje apsolutne nefunkcionalonosti te države.

- Ako gledamo samo u brojke koje označuju žrtve, onda su muslimani najviše stradali, a sa druge strane ne možemo reći da su Srbi pobednici. Srbi su živeli u jednoj državi a sada su razbacani u tri-četiri novoformirane države. Srbija je defakto izgubila Kosovo, a i taj čuveni Ustav iz 1974. godine koji je učinio autonomne pokrajne konstruktivnim delovima federacije nije davao mogućnost otcepljenja Kosovu i Vojvodini, dakle Srbija jeste gubitnik - zaključio je je Bazdulj.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA