• 1

Svestrani srpski umetnik dobio dve međunarodne nagrade (FOTO)

Vladimir Lalić je ovogodišnji laureat prestižne nagrade francuske Akademije lepih umetnosti – Prix Paul Louis Weiller

  • 1

Srpski umetnik Vladimir Lalić je ovogodišnji laureat prestižne nagrade za slikarstvo koju dodeljuje francuska Akademija lepih umetnosti – Prix Paul Louis Weiller.

Umetnost za sve: Otvorena izložba akvarela Vladimira Lalića!

Nagrada je dodeljena na svečanoj godišnjoj sednici 15. novembra pod kupolom Akademije, četiri veka stare institucije sa velikom međunarodnom reputacijom.

Na svečanoj dodeli, ove i drugih nagrada, uz prisustvo brojnih akademika, kao i predsednice Edit Kana de Šizi, rečeno je da se nagrada Paul Louis Weiller, koja nosi ime jednog od slavnih članova Akademije, dodeljuje već dugi niz godina kao podsticaj za razvoj slikarstva i istaknut je visok nivo svih nagrađenih radova. Nagrada pod ovim imenom se daje za slikarstvo i vajarstvo.

PREDLOG VLADIMIRA VELIČKOVIĆA

Lalić je nagradu dobio na predlog našeg i francuskog akademika i slikara Vladimira Veličkovića i time postao prvi Srbin koji je dobio ovu nagradu.

Foto: Privatna arhiva

NAGRADA I U ITALIJI

Laliću je ovo druga internacionalna nagrada za slikarstvo ove godine. Specijalnu nagradu žirija je dobio u Trstu u Italiji, na internacionalnom konkursu za vizuelne umetnosti – LYNX. Takođe, Lalić je polovinom ove godine ušao u uži krug za prestižnu francusku nagradu iz fonda Antoan Maren.

- Nagrade svakako bacaju neku vrstu svetlosti na vaš rad, što je u ovom vremenu prezasićenosti na umetničkoj sceni veoma važno. Iako osećam sreću povodom toga, one ništa značajno ne menjaju u mom radu. Drago mi je da sam ove godine dobio dve nagrade za potpuno različite tehnike i serije u mom opusu – kaže Lalić.

SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA

Na LYNX konkursu u Trstu je bilo oko 300 predloženih umetnika gde je Lalić dobio specijalnu nagradu žirija, a predložila ga je galeristkinja Ksenija Samardžija.

Vladimir je tokom oktobra u Parizu priredio samostalnu izložbu u galeriji "Erik Gizar" gde se publici predstavio novim radovima na papiru, a najavljuje novu veliku izložbu na jesen 2018. u novootvorenoj galeriji "Boris", u Parizu.

Interesantna činjenica je da ovaj mladi autor nije samo ostvareni umetnik na polju vizuelne umetnosti.

Foto: Privatna arhiva

VIVA VOX I LJUBAVNI NAPITAK

Četiri godine je član hora Viva vox, možemo ga takođe čuti kao solistu u postavci opere Ljubavni napitak, kao i u mjuziklima "Rebeka" i "Jadnici" u beogradskom Madlenianumu.

Od 2000. godine nastupao je na više od 300 koncerata sa autorskim bendovima, a već 10 godina je frontmen i idejni tvorac benda "Organized Chaos" sa kojim je ove godine nastupio na festivalu u Holandiji.

VIŠE OD 20 SAMOSTALNIH IZLOŽBI

Lalić je rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2008. Iste godine upisuje specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafika koju završava 2010. Od 2008 do 2012. radi kao stručno lice-demonstrator na FPU na odseku grafika. Član ULUS-a je od 2009.

Foto: Anthony Lycette

Priredio više od 20 samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Učestvovao na više od 50 grupnih državnih i internacionalnih izložbi.

Dobitnik je tromesečnog rezidencionalnog boravka u Cité internationale des arts u Parizu. Dobitnik 6 nagradi za vizuelno stvaralaštvo. Radovi su mu delovi kolekcije Muzeja i galerija u Srbiji, kao i privatnih kolekcija u Srbiji i inostranstvu. Trenutno živi i radi na relaciji Beograd – Pariz.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    20. novembar 2017 | 07:42

    Jako lijepo!!! Ima talent,zaslužena nagrada,a i motivacija! Bravo i samo naprijed😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA