Glumac Predrag Ejdus dobio najviše priznanje za životno delo

Nagrada "Zlatni ćuran" se sastoji o statute ćurana, plakete i novčanog iznosa, koji je poklon Komerecijalne banke

  • 3

Srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Predrag Ejdus dobitnik je "Zlatnog ćurana", najvišeg priznanja za životno delo na Danima komedije u Jagodini.

Pijan, zapušten, sa seks lutkom na leđima... Holivudski zavodnik ne liči na sebe, pretvorio se u klošara (FOTO)

"Zlatni ćuran" Ejdusu će biti uručen naredne godine na 47. festivalu "Dani komedije" koji po tradiciji održava od 20. do 27. marta.

- U bogatoj karijeri, proslavljeni glumac je odigrao preko 150 uloga u pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije i inostranstva, na televiziji i radiju. Snimio je preko 50 filmova, televizijskih drama i serija - navedeno je u obrazloženju odluke koju je doneo kolegijum Kulturnog centra u Jagodini, a potpisali direktor Centra Nebojša Petrović i umetnički direktor festivala Dobrica Milićević.

U Ejdusove antalogijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Maljdeštama, Jaokima Vujića, Franca Kafke, Isaka Babelja, kneza Miškina, Napoleona, Borisa Gudinova, Kir Janje, Laze Ðunđerskog i mnoge druge, navodi se u odluci.

Nagrada "Zlatni ćuran" se sastoji o statute ćurana, plakete i novčanog iznosa, koji je poklon Komerecijalne banke.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili glumci Miodrag Petrović - Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić - Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimr Ðuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sabljić, Rada Ðuričin, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev i Vlasta Velisavljević.

Dobili su je i reditelj Dragoslav Lazić, pozorišni pisci i kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković i režiser Dejan Mijač, koji je odbio da primi nagradu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    21. novembar 2017 | 10:17

    "Covek je - stil"... (Peco,cestitke od ptijatelja iz mladosti...)

  • Dr.M

    20. novembar 2017 | 13:49

    Čim sam ugledao Ejdusovu sliku pomislio sam "umro još jedan glumac" odahnem kad ugledam tekst ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA