• 0

Arhitektonsko Bijenale treći put u Beogradu (FOTO)

Konferencija će i ove godine otvoriti neke značajne teme

  • 0

Treće po redu Balkansko Arhitektonski Bijenale (Balkan Architectural Biennale - BAB) biće održano od 18. do 24. decembra u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj.

Skandal na dodeli Oskara i 1968. Ovaj srpski film je greškom proglašen za dobitnika prestižne nagrade

BAB predstavlja platformu u oblasti arhitektonsko-urbanističke teorije, prakse i produkcije i primer je stručne saradnje regionalnih arhitektonskih udruženja i intelektualaca na prostoru Balkana.

Sama ideja BAB-a je nastala iz potrebe za povezivanjem unutar regiona i razmenom iskustava i ideja na polju arhitekture. Primarna funkcija BAB-a je popularizacija arhitektonske struke u široj i stručnij javnosti između država u okruženju radi njihovog povezivanja.

Javni prikaz realizacija i projekata, odnosno njihova kompetitivnost na Bijenalu, imaju za cilj da vremenom podignu kvalitet arhitektonsko-urbanističke delatnosti na Balkanu i širem regionu.

Foto: Jovana Miletić

Ovogodišnja tema BAB-a su "Balkanski obrasci u urbanizmu i arhitekturi" koji uz krilaticu "Balkan bez granica" nastoji da diskutuje i promišlja dosadašnje obrasce življenja i kreiranja kako fizičke tako i društvene arhitekture na teritoriji Balkana u cilju osnaživanja arhitektonsko - urbanističke delatnosti.

BAB 2017. se sastoji od tri celine: arhitektonsko-urbanistička i dizajnerska izložba, naučna konferencija i sajam investicija; čiji su konceptori komesar bijenala dr Tatjana Mrđenović zajedno sa direktorom Markom Stojanovićem.

Kurator izložbe je arhitekta Dr Tatjana Stratimirović, koja će zajedno sa svojim timom koji čine arhitekta Tijana Atanasijević (arhitektonska izložba) i dizajner Jelena Nikolić (dizajnerska izložba) prikazati neka od najvrednijih ostvarenja regionalne arhitekture i dizajna, ali ugostiti i projekte izvan regiona, čiji su autori poreklom sa ovih prostora.

Foto: Jovana Miletić

Konferencija će i ove godine otvoriti neke značajne teme, u kojima svoje izazove može prepoznati ceo balkanski region. Novina će biti prisustvo ne-naučnih slušaoca, tj. učesnika u diskusiji, a koji dolaze iz sveta investicija, projektovanja i državne uprave, kojima će naučna istraživanja i njihova potencijalna primena, biti posebno interesantna.

Time BAB pomera granice ideje da se na jednom mestu prožimaju načna istraživanja, praktično projektovanje i finansijski interesi investitora, autor koncepta naučne konferencije je doktor Tatjana Mrđenović.

Zvanično otvaranje Balkanskog arhitektonskog bijenala predviđeno je za ponedeljak 18.decembra sa početkom u 19 časova u Jugoslovenskoj Kinoteci.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima