≫ 

Ovo je jedini portret Nikole Tesle: Mislili su da je izgubljen, a kada su ga pronašli otkrili su genijalnu tajnu velikog uma (FOTO)

Iako nije imao običaj da pozira umetnicima princeza je uspela da ga nagovori da se skrasi u fotelji

  • 4

Poznato je da je Nikola Tesla bio veliki čudak, i da je voleo neobične stvari. Takođe, nije voleo neke sasvim "normalne" i uobičajene, pa tako ni da pozira bilo kome.  Veoma mali broj njegovih fotografija postoji, pa tako i samo jedan jedini njegov portret. On je nastao u januaru 1916. godine, na nagovor njegove velike i dobre prijateljice princeze Vilme Ljvov-Parlagi.

Na Božić pre 75 godina umro je Tesla - najveći genije svih vremena: Odbio je Nobelovu nagradu, a njegovi izumi promenili su svet iz korena (VIDEO)

Iako je nevoljno pristao da ga ekstravagantna mađarska aristokratkinja ovekoveči na platnu, čim je došao u njen atelje pojavio se prvi problem - nije mu se dopalo osvetljenje. Zato je napravio sopstveni svetlosni aranžman pod kojim je nastala i ta čuvena slika - "Plavi portret".

"Plavi portret" nastao je pod svetlošću jakih svetiljki koja je bila filtrirana kroz plavo staklo.

Foto: Facebook

Nakon što je Vilma Ljvov-Parlagi preminula, slika je prodata na aukciji koja je održana 1924. godine. Nakon toga javnost nije imala prilike da vidi ovaj jedinstveni portret, jer mu se izgubio svaki trag.

Sudbina portreta dugo je predstavaljala misteriju, ali srećom 2007. godine, istoričar Kornelijus Štekner, je u jednoj zbirci koja se nalazila u muzeju Nordsi, u nemačkom gradu Husumu pažljivo posmatrao sliku pod nazivom "Portret muškarca".

Tek kasnije je shvatio da se radi o jedinstvenom delu "Plavi portret".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA