• 7
 ≫ 

Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja nad njim: Ovo su vanvremenske reči srpskog nobelovca

 ≫ 

Andrić je bio i ponavljač sedmog razreda sarajevske Gimnazije, mason, diplomata, predsednik tajne đačke protivaustrijske organizacije Hrvatska napredna omladina

 • 7

Srpski nobelovac, Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u mestu Dolu, pored Travnika u Bosni i Hercegovini, a umro je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

Skoro niko ne zna da je iz pera Ive Andrića izašlo i mnogo pesama: "Jedan Novembar" napisao je davne 1918. godine

Andrić je bio i ponavljač sedmog razreda sarajevske Gimnazije, mason, diplomata, predsednik tajne đačke protivaustrijske organizacije Hrvatska napredna omladina, ali i član Stojadinovićeve Jugoslovenske radikalne zajednice, ambasador Jugoslavije kod Adolfa Hitlera, ali i predsednik Saveza književnika Jugoslavije nakon Drugog svetskog rata i član Komunističke partije.

Foto: Wikipedia/Gajdario

Evo šta je ovaj srpski velikan zapisao o čekanju.

- Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja nad njim, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane(!) – nikad ni doveka.

I tako, prihvativši prećutno uslove života koje vam vaš neprijatelj postavlja, živite kako on hoće;

Upravo, i ne živite nego strpljivo čekate, sve dok se sav vaš život, zajedno sa svim onim što ste očekivali, ne pretvori u strpljenje i beskrajno čekanje, što znači da ste prihvatili rajinski način života, a to je isto što i put dobrovoljne propasti za sebe i svoje potomstvo.

Da ne bi morali da vas sami ubijaju, zarazili su vas tim čekanjem koje vas održava u životu i polagano ubija.

Uvenućete i nestati kao što su uvenuli i nestali toliki preci i narodi u Osmanskom Carstvu, pre vas na isti ili sličan način.

Nisu ni primetili da su sa puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosjek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećaju to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer su se i sami pretvorili u čekanje.

Sve što jeste i što znate, umete i možete, stavljeno je u službu toga čekanja bez kraja i bez ikakvog izgleda na ostvarenje. Jednima vek prođe u mučnom i uzaludnom čekanju, a drugi dobiju i bez najmanjeg čekanja sve što žele i čemu se nadaju - napisao je Andrić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Brankica

  21. januar 2018 | 10:50

  Tako je. Manipulatori su najopasnija sorta ljudi. Ako ih na vreme ne provalis i otkacis mogu godinama da te drze u zabludi. A kad ih se konacno resis oni psihicki oslabe jer im se zrtva otrgla. Od cekanja nema koristi. Samo hrabro napred u nove pobede 😇😇😇😇

  14
  1

  Podelite komentar

 • Marko cg primorje

  20. januar 2018 | 23:59

  Citaovsam neka njegova dijela nisam odusevljen

  12
  14

  Podelite komentar

 • .S. S.

  22. januar 2018 | 18:01

  Čekaj ako si blesav čeka se jedino milost Božija sve ostalo je borba za i protiv svega što život nosi a nosi i nosi............. milion iskri života svog

  5
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok