Novo u izdanju Službenog glasnika: Predstavljena knjiga IVO ANDRIĆ. ISTORIJA I POLITIKA Dušana Glišovića

U Klubu-knjižari-galeriji Službenog glasnika danas je predstavljeno vredno novo izdanje ovog uticajnog izdavača - knjiga IVO ANDRIĆ. ISTORIJA I POLITIKA. Prilog proučavanju jugoslovenskih i srpskih političkih i kulturnih odnosa sa Austro-Ugarskom, Nemačkom i Austrijom Dušana Glišovića, profesora germanistike na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu

  • 0

O knjizi objavljenoj u biblioteci Svedoci epohe, osim njenog autora, govorili su i profesor emeritus dr Dragan Stojanović, prof. dr Gojko Tešić i Petar V. Arbutina, urednik ovog izdanja i izvršni direktor Sektora za izdavanje knjiga u Službenom glasnika.

Foto: Promo

Urednik Arbutina je podsetio na to da ovo delo istovremeno predstavlja i svojevrsni nastavak Glišovićevog čitanja Andrića, započetog prvim tomom knjige IVO ANDRIĆ, Kraljevina Jugoslavija i Treći rajh 1939–1941, koji je on napisao pre nekoliko godina i takođe objavio u izdanju Službenog glasnika, a da obe knjige skupa otvaraju do sada neviđene perspektive u čitanju i tumačenju Iva Andrića.

Zahvalivši se najpre govornicima, izdavaču Službenom glasniku i svima koji su učestvovali u pripremi njegove nove knjige, Glišović je, između ostalog, naglasio i to da Ivo Andrić i njegovo delo predstavljaju ujedno i najvredniji izvozni proizvod srpske, bosanskohercegovačke, hrvatske i celokupne jugoslovenske kulture, ali i da to svakako nije dovoljno, već da se o njemu i njegovom delu mora iznova pisati.

Foto: Promo

Malo je svetskih pisaca čija biografija i književno delo sjedinjuju u tako visokoj meri istoriju i politiku kao što je to u slučaju Ive Andrića. Njegov život pokriva oba svetska rata i stvaranje obe Jugoslavije.

U mnogim istorijskim događajima vezanim za sudbinu Bosne i Jugoslavije bio je posredni i neposredni učesnik. Poznavao je veliki broj političkih ličnosti i bio svedok krupnih istorijskih događaja. U nedostatku smelosti ili znanja da se ukaže na politički sadržaj njegovog dela, s vremenom se, uz dužno poštovanje prema retkim izuzecima, sve više učvršćivala predstava o njemu kao pripovedaču o prošlim vremenima, a posebno o Bosni pod turskom vlašću. Ova knjiga doprinosi razbijanju te predstave.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA