U Vranju se prvi put održava manifestacija "Borini književni dani", a zatim počinje nedelja posvećena autoru "Koštane" i "Nečiste krvi"

Polaganjem cveća na spomenik Bore Stankovića biće zatvorena manifestacija

  • 0

U Vranju u Galeriji Narodnog muzeja 21. marta otvoren je kulturni događaj "Borini književni dani" u znak poštovanja i sećanja na velikana srpske književnosti Borisava Stankovića. U petak 23. marta biće završena manifestacija koja je po prvi put održana ove godine u zavičajnom gradu velikog umetnika.

Mnogo jaka pesma o Bori Stankoviću nikada nije objavljena: Ona otkriva mnogo o našem slavnom književniku (FOTO)

"Borine književne dane" organizuje biblioteka "Bora Stanković" zahvaljujući svojoj istoriji, predanosti i radu.

Kulturni događaj koji je značajan za Vranje otvorio je gradonačelnik dr Slobodan Milenković prigodnom besedom, a tog dana bio je predstavljen i književni portret Valentine Zlatanović Marković, Vranjanke koja živi i radi u Užicu.

Sva dela ovog velikana na prelazu dva veka preživela su i nadživela prelome mnogih generacija. Čuvanjem autentičnih komada Bore Stankovića čuvamo značajne književno-istorijske dokumente. Oni su dokaz ne samo minule epohe već i jedne smele umetnosti koja se sreće u svakom napisanom slovu Bore Stankovića, pisca koji je do kraja ostao dosledan sebi, svom poreklu i svojim ličnim nastojanjima, stvarao uprkos negativnim iskazima savremenika na račun vranjskog dijalekta, stvarao ni nalik tadašnjoj modernoj literaturi - rekao je gradonačelnik.

Sledećeg dana, 22. marta održano je književno veče tokom kog je predstavljen roman "Zavodnik ništavila" Predraga Markovića.

Kulturni događaj završava se 23. marta uz još jednu knjigu pod nazivom "Terapija svesti" Blagoja Savića, koja će takođe biti predstavljena na poslednjoj književnoj večeri koja će biti organizovana tokom "Borinih književnih dana".

Takođe je tom prilikom položeno cveće na spomenik Bore Stankovića u Gradskom parku, autora "Koštane" i "Nečiste krvi".

Kraj "Borinih književnih dana" početak je druge manifestacije "Borina nedelja" koja se u Vranju održava već 52 godine, sa temom "Kulturni rat u svetu i kod nas".

Polaganje venca na spomenik Bore Stankovića povodom završetka manifestacije "Borini književni dani" Printskrin: Fejsbuk Vranje News

Prve večeri besediće dramski pisac Dušan Kovačević, prošlogodišnji dobitnik Borine nagrade.

Kulturni događaj koji se održava više od pola veka biće završen 29. marta.

BORISAV BORA STANKOVIĆ

Velikan srpske književnosti rođen je 23. marta 1876. godine u Vranju, na datum kad se završava manifestacija "Borini književni dani", a preminuo je 22. oktobra 1927. u Beogradu.

Borina književna dela vezana su za Vranje gde je proveo svoje dečaštvo i ranu mladost. U svojoj najpoznatijoj drami "Koštana" koju je objavio 1902. godine prvi put je koristio vranjski izgovor što je izazvalo velike kritike.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA