≫ 

Kuganov zakon: Kako je prvo dete glumac izgubilo 4 miliona dolara (FOTO)

Između tih čuvenih uloga, njegov stvarni život bio je ispunjen raznim dramama, od kojih je najveća  - gubitak bogatstva vrednog 4 miliona dolara

  • 0

Džeki Kugan, koga mnogi znaju kao ujaka Festera iz "Porodice Adams" prvi je glumac koji je bio jednako poznat i kao dečja zvezda u dramatičnoj komediji "Mališan" (The Kid). Iako mnoge dečje zvezde ne postaju uspešni odrasli glumci, Kugan je i u svojim srednjim godinama pronašao slavu i novu generaciju fanova kao čudni ujka Fester. Međutim, njegov put ni malo nije bio jednostavan: između tih čuvenih uloga, njegov stvarni život bio je ispunjen raznim dramama, od kojih je najveća  - gubitak bogatstva vrednog 4 miliona dolara.

Sreda iz porodice Adams nije više u crnom: Sada je nežna plavuša koja se udala u belom (FOTO) (VIDEO)

Džon Lesli "Džeki" Kugan rođen je u pozorišnoj porodici 26. oktobra 1914. u Los Anđelesu. Pojavio se na sceni pre nego što je prohodao ili progovorio. Filmska super zvezda Čarli Čaplin otkrio je mladog Džekija na nastupu u Vudvilu i dodelio mu malu ulogu u "A Dai's Pleasure", kada je dečak imao samo četiri godine.

Iz filma "The kid" sa Čarlijem Čaplinom Foto: Profimedia/Film Stills

Uloga s kojom se probio u mladosti bila je uloga usvojenog sina Čarlija Čaplina i njegovog pajtosa u filmu "The Kid", prvog Čaplinovog filma u kome je Čaplin bio i zvezda i režiser. Bio je to veliki proboj za dečaka sa krupnim očima poprimivši tad robne razmere: lutke, figurice, zapisi, čak i kikiriki puter je nosio njegovo ime. U jednoj popularnoj anketi "Njujork tajmsa" o toj dobi, on je nadmašio Rudolfa Valentina i Daglasa Ferbenksa.

Do svoje 21. godine Kugan se pojavio u više od 20 filmova, igrajući između ostalog, Olivera Tvista, Toma Sojera i Haklberi Fina. Njegova zarada tokom ovih unosnih ranih godina procenjena je na 4 miliona dolara - što je enormna zarada u to vreme. Mladost je proveo u ogromnoj kući sa jednim od prvih privatnih bazena u Južnoj Kaliforniji. Njegov instruktor plivanja bio je nosilac Olimpijske zlatne medalje, piše thevintagenews.com.

Kugan u filmu "Mali Robinzon Kruso" Foto: Guliver/General Photographic Agency/Getty Images

Godine 1932. mu je ubijen blizak prijatelj Bruk Hart, a Kugan je navodno učestvovao na radio-stanicama prenošenom linčovanju dvojice muškaraca koji su uhapšeni pod optužbom za zločin. Godine 1935. je preživeo saobraćajnu nesreću u kojoj su mu poginuli otac i kolega Džunior Darkin. Za vreme Drugog svetskog rata je učestvovao u Burmanskoj kampanji kao pilot transportnog aviona prevozeći britanske trupe iza japanskih linija. Sa druge strane se isticao humanitarnim radom.

Šest meseci kasnije saznaje da je sav novac potrošila njegova raspina majka i očuh. Majku je tužio 1938. godine zbog zadržavanja tog istog novca. Džeki je uz pomoć suda dobio tek delić svog zarađenog novca. Njegova tužba je bila povod za rešavanje izvođačkih prava dece glumaca, a to je i danas u Holivudu poznato kao "Kuganov zakon".

Kao ujak fester u "Porodici Adams" Foto: Profimedia/SNAP Photo Library

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA