Ovacije i aplauz za predstavu "Moja ti" Ateljea 212 na festivalu Teatar fest (FOTO)

Za predstavu "Moja ti" Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis izvedena sinoć pred prepunom salom u Banja Luci

  • 0

U okviru Teatar festa "Petar Kočić", koji se po 21. po redu održava u Narodnom pozorištu RS u utorak uveče odigrana je predstava "Moja ti" Ateljea 212 i Sterijinog pozorja.

Predstava "Moja ti" Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis izvedena je sinoć pred prepunom salom u Banja Luci.

Uloge: Svetlana Bojković, Gorica Popović, Tatjana Bošković, Sofija Juričan, Ivan Mihailović, Gorica Šutić.

Komad "MOJA TI" se bavi problemom starosne, ideološke i seksualne, te rodne diskriminacije. Protagonistkinje su starice, neke od njih partizanke, komunistkinje, lezbejke, majke, svakako žene koje su u doba liberalnog kapitalizma prinuđene na borbu sa najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primerima ideološke degradacije vrednosti za koje su se ove žene ceo život borile.

Foto: Promo/ Atelje 212

Grad biva rušen, nasilno pretvaran u noviji, moderniji, jeftiniji i isplativiji građevinski prostor, vrlo moguće pravno nelegalnih investitora. Privatni prostori starih žena bivaju oduzimani. Stara lica postaju smetnja, sporost i neporduktivni višak bez svrhe.

Foto: Promo/ Atelje 212

Reč je o melodramskoj strukturi vrlo prepoznatljivoj za dramske tekstove Olge Dimitrijević (Internat, Narodna drama, Radnici umiru pevajući). Jezik komada koketira sa kič estetikom popularne muzike, takođe prepoznatljivim elementom njenog dramskog pisma. Dimitrijević koristi grube rečenične formulacije koje neretko konstruiše kao parole, teze i političke iskaze umetnute u telo nelirskog (kvazi)poetskog teksta. Muzika je sačinjena od autorske muzike kompozitorke Đorđević, te od različitih citata, parafraza i referenci na poznate pesme.

Rediteljski postupak je u najširem smislu zasnovan na čitanju komada kao dela epskih teatarskih praksi.

(Telegaf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA