• 0

U susret Vidovdanu - Promovisan četvrti Vidovdanski Zbornik poezije

Knjiga predstavlja četvrti Vidovdanski Zbornik po redu u kom su zastupljena 43 pesnika iz Srbije i drugih zemalja, a poezija je rodoljubivog, duhovnog i misaonog karaktera

  • 0

Sinoć je u Kući kralja Petra I na Senjaku održana promocija knjige "Pesnički zavet Vidovdanu 4" priređivača Milorada Šarovića i Marijane Trivić, a podršku realizaciji ovog književnog projekta dala je Opština Savski venac i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Knjiga predstavlja četvrti Vidovdanski Zbornik po redu u kom su zastupljena 43 pesnika iz Srbije i drugih zemalja, a poezija je rodoljubivog, duhovnog i misaonog karaktera. Na promociji su govorili predsednik Skupštine opštine Savski venac Nemanja Berić, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković i autori.

Predsednik Skupštine opštine Savski venac Nemanja Berić istakao je da Opština rado podržava ovakve projekte koji imaju za cilj očuvanje i negovanje srpske tradicije, običaja, kulture, istorije, a simboli svega toga su prvenstveno Vidovdan i Kosovo i Metohija.

Foto: Opština Savski Venac

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su srpski pesnici kroz vekove upravo bili ti koji su na najbolji način umeli kroz svoje stihove da pretoče Vidovdanski i Kosovski zavet i učine da Kosovo ne bude samo toponim, već pre svega mesto našeg susreta sa istorijom, tradicijom, kulturom.

- Kosovo je izvorište našeg identiteta. Vidovdan je veliki zavetni praznik važan za ceo srpski narod i onaj na Kosovu i onaj koji živi u ostatku države Srbije. Važno je da i ove godine dočekamo Vidovdan sećajući se naših predaka, našeg Kosovskog zaveta. I danas nakon 200 godina mi ponovo pišemo i nećemo prestajati da pišemo pesme o Kosovu, a to govori da se ne odričemo našeg identiteta - poručio je Petković.

Foto: Opština Savski Venac

Marijana Trivić, jedna od priređivača i predsednica Srpskog književnog društva "Zavet Vidovdanu" koje je izdavač Zbornika, zahvalila se Opštini Savski venac i Kancelariji za KiM na podršci i objasnila da su svih 43 autora, koji su zastupljeni u knjizi, dali svoj doprinos srpskoj istoriji, kulturi i istoriji i svoj pečat jednom od najvećih srpskih praznika, a to je Vidovdan.

Foto: Opština Savski Venac

Drugi priređivač, epsko- lirski pesnik i narodni guslar Milorad Šarović objasnio je da epska poezija opisuje srpske bojeve i junaštva.

- To su dugačke pesme i nije ih lako pisati s obzirom da se moraju poznavati istorijske cinjenice i sve ostalo što se želi iskazati takvom epskom pesmom. Ovo je četvrta po redu knjiga, a do sada smo izdali još tri Božićna Zbornika duhovne poezije - zaključio je Šarović.

Foto: Opština Savski Venac

U kulturno- umetničkom delu programa nastupili su članovi KUD-a "Branko Cvetković", narodni guslar Boško Vujačić, pesme su kazivali pesnik Branko Konatar i pesnikinja Jasmina Milošević, a prigodnu zdravicu kazivao je Dragiša Simić.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok