• 0

U susret Vidovdanu - Promovisan četvrti Vidovdanski Zbornik poezije

Knjiga predstavlja četvrti Vidovdanski Zbornik po redu u kom su zastupljena 43 pesnika iz Srbije i drugih zemalja, a poezija je rodoljubivog, duhovnog i misaonog karaktera

  • 0

Sinoć je u Kući kralja Petra I na Senjaku održana promocija knjige "Pesnički zavet Vidovdanu 4" priređivača Milorada Šarovića i Marijane Trivić, a podršku realizaciji ovog književnog projekta dala je Opština Savski venac i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Knjiga predstavlja četvrti Vidovdanski Zbornik po redu u kom su zastupljena 43 pesnika iz Srbije i drugih zemalja, a poezija je rodoljubivog, duhovnog i misaonog karaktera. Na promociji su govorili predsednik Skupštine opštine Savski venac Nemanja Berić, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković i autori.

Predsednik Skupštine opštine Savski venac Nemanja Berić istakao je da Opština rado podržava ovakve projekte koji imaju za cilj očuvanje i negovanje srpske tradicije, običaja, kulture, istorije, a simboli svega toga su prvenstveno Vidovdan i Kosovo i Metohija.

Foto: Opština Savski Venac

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su srpski pesnici kroz vekove upravo bili ti koji su na najbolji način umeli kroz svoje stihove da pretoče Vidovdanski i Kosovski zavet i učine da Kosovo ne bude samo toponim, već pre svega mesto našeg susreta sa istorijom, tradicijom, kulturom.

- Kosovo je izvorište našeg identiteta. Vidovdan je veliki zavetni praznik važan za ceo srpski narod i onaj na Kosovu i onaj koji živi u ostatku države Srbije. Važno je da i ove godine dočekamo Vidovdan sećajući se naših predaka, našeg Kosovskog zaveta. I danas nakon 200 godina mi ponovo pišemo i nećemo prestajati da pišemo pesme o Kosovu, a to govori da se ne odričemo našeg identiteta - poručio je Petković.

Foto: Opština Savski Venac

Marijana Trivić, jedna od priređivača i predsednica Srpskog književnog društva "Zavet Vidovdanu" koje je izdavač Zbornika, zahvalila se Opštini Savski venac i Kancelariji za KiM na podršci i objasnila da su svih 43 autora, koji su zastupljeni u knjizi, dali svoj doprinos srpskoj istoriji, kulturi i istoriji i svoj pečat jednom od najvećih srpskih praznika, a to je Vidovdan.

Foto: Opština Savski Venac

Drugi priređivač, epsko- lirski pesnik i narodni guslar Milorad Šarović objasnio je da epska poezija opisuje srpske bojeve i junaštva.

- To su dugačke pesme i nije ih lako pisati s obzirom da se moraju poznavati istorijske cinjenice i sve ostalo što se želi iskazati takvom epskom pesmom. Ovo je četvrta po redu knjiga, a do sada smo izdali još tri Božićna Zbornika duhovne poezije - zaključio je Šarović.

Foto: Opština Savski Venac

U kulturno- umetničkom delu programa nastupili su članovi KUD-a "Branko Cvetković", narodni guslar Boško Vujačić, pesme su kazivali pesnik Branko Konatar i pesnikinja Jasmina Milošević, a prigodnu zdravicu kazivao je Dragiša Simić.

(Telegraf.rs/ PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima