≫ 

Najvrednije srpsko blago može da se vidi samo 10 dana godišnje: Čudom preživelo pljačke i ratove, čuva se u Narodnom muzeju

Jedni su pokušavali da Jevanđelje otkupe za bilo koji novac, drugi su ga krali, treći bili spremni da poginu, ali da sačuvaju ovo neprocenjivo blago

  • 0

Miroslavljevo jevanđelje jedan je od najvažnijih spomenika i čuvara sprske kulture, ali sa njim Srbi ne mogu da se upoznaju svaki put kada to žele. U nedavno ponovo otvorenom Narodnom muzeju, gde se jevanđelistar čuva, on se i ne izlaže, jer zbog starine i krhke građe mora da se drži u posebnim uslovima.

Neprocenjivo blago Foto: Wikipedia/Mickey Mystique

- Uslove izlaganja Miroslavljevog jevanđelja, koji osim samog čuvanja podrazumevaju i da ga 10 dana godišnje posetioci mogu videti, propisala je Narodna biblioteka Srbije, kao matična ustanova za zaštitu starih i retkih knjiga, gde je inače i obavljena temeljna konzervacija ovog rukopisa. Miroslavljevo jevanđelje se čuva u namenski napravljenoj, klimatizovanoj komori, koja je takođe u klimatizovanoj prostoriji - objasnila je za Telegraf.rs PR Narodnog muzeja Lidija Ham Milovanović.

Ovih 7 stvari ne smete da propustite, to je najvrednije blago naše istorije: Narodni muzej se otvara posle 15 godina (FOTO)

Ona je dodala da je najstariji ćirilični rukopis već bilo izložen četiri dana od svečanog otvaranja Muzeja.

- Preostalih šest dana ćemo posetiocima omogućiti da ga vide nakon što počne školska godina. O tačnom datumu izlaganja Jevanđelja obavestićemo ih putem medija, kao i na sajtu i društvenim mrežama Narodnog muzeja - rekla je ona.

AVANTURA JEDNE KNJIGE

Kroz osam vekova svog postojanja najvrednija srpska relikvija je od Bijelog Polja, gde je nastala, do Beograda, gde se danas čuva, prešala ne 300, već više od 15.000 kilometara.

Jedni su pokušavali da Jevanđelje otkupe za bilo koji novac, drugi su ga krali, treći bili spremni da poginu, ali sačuvaju ovo neprocenjivo blago. U Hilandaru, gde je provelo najveći deo vremena, ruski arhimandrit Porfirije isekao je 166. stranicu, tajno ili uz dozvolu bugarskih monaha, i odneo je u Rusiju, gde se i sada nalazi. Sa Atosa je Jevanđelje stiglo u srpsku prestonicu, a potom upućeno u Beč, zbog izrade fototipskog izdanja.

Naši predsednici zakletvu polažu na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju Foto: Telegraf

Nakon Majkog prevrata o jevađelistaru se 11 godina ništa nije znalo, da bi uoči Prvog svetskog rata bilo pronađeno u biblioteci kralja Petra. Sa našom vojkom prešlo je Albaniju, odolevajući bombama koje su iz austriskih aviona tražile brod sa srpskom Državnom blagajnom.

Srećom koja je zaobišla neprocenjivo kulturno i nacionalno blago, Miroslavljevo jevanđelje nije spaljeno u šestoaprilskom bombardovanju, jer ga je Knez Pavle iz Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu prebacio u svoj muzej.

U okupiranom Beogradu Nemci su ubijali, pljačkali i rušili sve pred sobom, samo da pronađu ovaj jevanđelistar i druge srpske relikvije. Tajnim putevima iz prestonice je odneto u Užice, pa u manastir Rača. Uprkos brojnim pljačkama i spaljivanjima manastira od strane Nemaca i Bugara, Miroslavljevo jevanđelje nije ni pronađeno, ni oštećeno.

Nakon oslobođenja put ove knjige konačno je završen u Beogradu, u Narodnom muzeju, gde je čuvana sa pažnjom koju zaslužuje i gde se, nadamo se, njena avantura konačno završava.

(D. Savanović/d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA