≫ 

Kultni srpski film jedan je od najvećih luzera u svetu kinematografije: "Lepa sela" zaradila su jedva pola prosečne plate

Na spisku poznatih ostvarenja koja nisu prošla slavno u Holivudu, našao se i jedan srpski film

  • 24

Filmska industrija je jedna od najmoćnijih u svetu zabave i razonode, a sa tako velikom moći dolaze i velike zarade.

Međutim, ipak sve nije tako mega kako se na prvi pogled čini. Meseci snimanja, ulaganja, novca, nespavanja i na kraju krajeva odricanja, nekada se završe tako što se od filma u koji su uloženi milioni, ne vrati ni pola.

Na spisku poznatih ostvarenja koja nisu prošla slavno u Holivudu, našao se i jedan srpski film.

Titulu filmskog luzera iz Jugoslavije, poneo je film "Lepa sela lepo gore".

Kako piše index.hr, Lepa sela lepo gore, snimljen 1996. godine, u Americi je zaradio samo 211 dolara.

Lepa sela lepo gore, snimljen 1996. godine, u Americi je zaradio samo 211 dolara; Printskrin: YouTube/0rthOd0x

Da se razumemo, ovo je bio velik hit na Balkanu i mnogi ga i danas smatraju jednim od boljih ratnih filmova s ovih prostora, ali američku publiku jednostavno nije  briga za ratove balkanskih plemena. Naime, film je u januaru 1998. prikazan u jednom jedinom bioskopu, prikazivao se nedelju dana i u tom periodu zaradio je nešto više od 200 dolara.

Ipak, o popularnosti u Srbiji najverodostojnije govori podatak da ga je ovde pogledalo 800.000 gledalaca.

Prošle su dve decenije kako je snimljen film "Lepa sela lepo gore", Srđana Dragojevića prema priči Vanje Bulića, a on je postao kultni.

Na američkom kontinentu nije poneo zavidne titule, ali se to ne može reći za druge kontinente. Bioskopske sale u evropi su bile pune, a dobio je titulu najgledanijeg filma u Australiji. Osim ovih uspeha, film je smešten u svetske enciklopedije najboljih filmova.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glupi Ameri

    22. avgust 2018 | 18:29

    Nasli smo vodu u tunelu!Dje bolan?Sa izvora,Donje pipe!Sta ti je to bolan?Ono cime sam ti staru taslacio!!!Aa profesore,i ti znas da ga zavuces,onako,profesorski!

  • brana

    22. avgust 2018 | 18:23

    Americku publiku ne zanimaju ratovi Balkanskih plemena?!?!Balkan,Srbija postoje i imaju jedne od najstarijih naroda na svetu a americke narode su sacinjavala plemena indijanaca,domorodaca koje su ovi danasnji nazovi Amerikanci madakrirali,izvrsili genocid i zauzeli njihove zemlje i sve to pre samo 250-300 godina!Oni nisu narod vec velika zeleznicka stanica gde se skupio belosvetski sljam isto kao i u Australiji a najvise je najgorih,Britanaca,Francuza,Spanaca i Nemaca!Danas ti najgori postavljaju standarde i pitaju se za sve pa i za kritiku filmova....zalosno.

  • Miki

    22. avgust 2018 | 18:13

    Amerikanci su jedna ispod prosecno intelektualna nacija. Gde vise od pola amerikanaca nemaju blage veze iz opste kulture(kao starlete kod nas),tako da to sto je kod njih film doziveo fijasko uopste nije merodavno. A ni to sto oni ne znaju da procene sta valja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA