0

NOA FEST 2018: Od 12. do 19. septembra na više lokacija u Novom Sadu

NOAfest 2018 (Novi Sad open art festival) okuplja petu godinu za redom savremene vizuelne umetnike

Foto: Ana Miljković

U sredu 12. septembra u 17h u Kulturnom centru Novog Sada otvara se NOAfest, festival domaće savremene umetnosti.

NOAfest 2018 (Novi Sad open art festival) okuplja petu godinu za redom savremene vizuelne umetnike. U heterogenosti umetničkog izražavanja svake godine biran je drugačiji medij koji ih spaja, ove godine to je mozaik. Pojam "Open Art" je pokretačka tačka koja fokus stavlja na umetnika(cu) i njegov (njen) odnos prema mediju, od sakralnih preko profanih do ispitivanja granica u tehnici mozaika. Pored domaćih umetnika u učešću u festivalu pridružiće se i tri gosta iz regiona.

NOA je festival domaće savremene umetnosti. Kroz kontinuirano razvijanje saradnje i aktivno programsko rešenje NOAfest usmeren je sa jedne strane na istraživanje odnosa akcije i reakcije u društvu, okupljanja i aktivnog učešća umetnika i saradnika i uticaja koji ostavlja na publiku. Lajtmotiv koncepta festivala je "Umetnost je živa ako ima onih koji je konzumiraju", odnos današnjeg društva prema umetnosti kao potrebi.

Programsko rešenje i uređivačka politika NOAfest-a sa izrazitim interaktivnim i komunikacijskim karakteristikama upućuje ciljano na kulturno umrežavanje, razvijanje saradnje između različitih kulturnih sektora, umetnika i istoričara umetnosti, teoretičara umetnosti, likovnih kritičara, menadžera u kulturi zatim između privatnog i javnog sektora, slobodnih umetnika i kulturnih institucija, kao i međunarodnu saradnju. Sve navedeno, dalje ciljano vodi na razvijanje komunikacije sa publikom, bez koje umetnost ne može da živi i prihvatanja savremenih tokova u društvu.

Foto: Biljana Djoković

NOAfest 2018 počinje 12. septembra u 17č u Kulturnom centru Novog Sada okupljanjem učesnika na Tribini mladih, druženjem uz koktel, koje će da rezultira neformalnim panelom u 19č. Učesnici panela: Ljiljana Subotić, istoričar umetnosti; Mirjana Milić, magistar slikarstva i profesor na Visokoj školi – Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju; Branislav Mihajlov, istoričar umetnosti i magistar tehničkih nauka za odnose s javnošću i multimedijalne komunikacije; Ljiljana Rivić, umetnica; Krum Šarankov, umetnik po pozivu; Zoran Živković, umetnik po pozivu i moderator Biljana Jotić, istoričar umetnosti.

Nastavak sledi u prostoru dvorca Eđšeg gde će se održavati radioniice sa decom (Ljiljana Rivić), stručno vođenje kroz izložbu sa razgovorom. Dvojezična brošura sadržaće i dokumentaciju sa propratnih programa.
Selektori NOAfest-a 2018 su: Sunčica Marković (pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada), Biljana Jotić (istoričarka umetnosti) i Ljiljana Subotić (istoričarka umetnosti).

Foto: Milica Vuković

Učesnici NOAfest-a 2018: Dunja Sirmium, Miljana Radojčić, Marijana Rakičević, Stefan Stančić, Sofija Marković, Dina Stamatović, Ana Miljković, Milica Vujnić, Biljana Đoković, Milica Vuković, Anđelka Radojević, Natalija Miladinović, Milan Ćuk, Ljiljana Rivić, Mirko Ćetković, Nenad Marković, Darko Burnać, Jelena Pejović, Nikolina Manojlović Vračar (Hrvatska), Zoran Živković (Crna Gora), Krum Šarankov (Bugarska).

(Telegraf.rs/ PR)

Tagovi: festival, Kulturni centar Novi Sad, Noa fest, Novi Sad, Savremena umetnost

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Izložba fotografija "E-Play objektivno" u petak u Parobrodu (VIDEO)

Fascinantni fizički teatar: Najluđa fizika koju ćete videti ove jeseni (FOTO)

Početak vrtoglavog uspona Vladimira Putina zabeležio je svojom kamerom! Sada je zbog filma o prvom čoveku Rusije morao da pobegne iz zemlje

Umro Sten Li, legendarni tvorac Spajdermena, Hulka, Ajronmena

O ovim filmovima na Slobodnoj zoni se najviše pričalo i zbog toga će biti prikazani "na bis" (TREJLERI)

Snimala je ženu koja je godinama robinja u tuđoj kući, radi 20 sati dnevno, trpi nasilje i glad: Pokazala nam je sve i otkrila strašnu tajnu (VIDEO)

Stalno deluje kao da je na aparatima, ali zapravo je neuništiva kao korov: Intervjui sa beogradskim džez muzičarima o današnjoj muzičkoj sceni

60 minuta štrajka upozorenja, umetnici najavili i generalni ako se ništa ne promeni: Šta se dešava u Narodnom pozorištu?

Glumica Jovana Stojiljković preporučuje tri knjige čitaocima Telegrafa

Šta je rodoljubivije - "srBski" ili "srPski"? Ivan Klajn: Ne mogu prave Srbende da slede tog izroda, Vuka Karadžića

Šta nas čeka u četvrtoj epizodi Korena: Zašto Đorđe isteruje iz kuće Simkinu majku i odlazi da se prepusti prijanstvu (VIDEO)

Svet trese "Fantastične zveri" euforija: Stižu nam povratak u Hogvorts, mladi Dambldor i dve veštice koje niko nije očekivao

Da li ste znali da je Pavle Vuisić na snimanju udario Batu Stojkovića daskom po leđima uz reči "Ovo sam čekao 20 godina"?

Počinje Slobodna zona i ne znamo koji film pre da gledamo (TREJLERI)

Ovog vikenda slavimo SEDAMNAESTI rođendan BitefArtCafe-a u Beogradu (FOTO)

"Scene iz bračnog života" premijerno (FOTO)

Kako su Đango i Marija iz Novog Pazara postali junaci Marvelovih stripova (FOTO)

Kako su domaće seks scene evoluirale: Od mučnih, koje su izgledale kao silovanje, do zanosne Slobode Mićalović u koritu (VIDEO)

Reditelj "Korena" oštro odgovorio na negativne komentare nakon što je naprednjaka Tošića prebacio u liberala

"Barokne heroine i kraljice" 10. novembra u Skupštini grada

Scena gole Slobode Mićalović kako se kupa u koritu u "Korenima" podigla Tviter na noge: Lepota, čistota, seksepil i ništa vulgarno

Za vreme Velikog rata u Čačku su bili zabranjeni ćirilica i šljivovica: Okupatori su uništavali sve ono što je srpsko

Neke žene su nesrećne jer nemaju muža, vilu na Senjaku, kolekciju bundi i džip: Vesna Dedić o ljubavi i sreći, o kraljicama kuhinje, klubova, kreveta ili kancelarije

Oko Kijine knjige digla se neviđena prašina, a Ivan Tasovac je na celu ujdurmu dao urnebesan odgovor

Kusturica o nepoznatim detaljima iz života: Zapalili su mi kuću, srušili je, oteli sve što sam imao, a na kraju sam ja bio kriv

Otac i sin, Lazar i Petar Ristovski, na filmu oživeli kralja Petra I: Potresne scene o srpskoj istoriji snimane na Krfu (FOTO) (VIDEO)

Žena zbog savršenog selfija oštetila Dalijev crtež: Dok je ona nameštala kadar, u galeriji se obrušio ceo zid (VIDEO)

Sloboda Mićalović u nekoliko rečenica opisala sav besmisao naše svakodnevice

"Šefe, koji ti je vrag? Centrala, mogu li dobiti Vitez Koju? Umočiću": Sećate li se crtaća uz koje ste odrasli?

Patriotska čitanka za sva godišta: Održana svečana premijera filma "Zaspanka za vojnike" (FOTO) (VIDEO)

O Lauševiću, strasti, liberalima, naprednjacima i tumačenju Ćosića: Goran Šušljik o seriji koja je oduševila Srbiju (VIDEO)

Zvezda filma "Južni vetar", glumac Miodrag Radonjić, preporučuje knjige čitaocima portala Telegraf

Film "Zaspanka za vojnike" prvi put prikazan u Sava Centru

Pozorište Atelje 212 na gostovanju u Kanadi sa predstavom "Moja ti"

Knower: Čuli smo da ljudi u Srbiji vole da se provode čitavu noć! Očekujemo ludu žurku

Više od 100.000 gledalaca za 7 dana videlo poslednji film Nebojše Glogovca, "Južni vetar" (FOTO)

Šta nas čeka u trećoj epizodi Korena: Strašna uvreda za Aćima i Simkina nemirna noć u manastiru (VIDEO)

Late Night Social Club prvog novembarskog petka u klubu Gadost

Milica razbila u "Poteri": Momci su već zamislili kako odnose kući 230.000 dinara, a onda ih je tragač "oduvao"

3 pitanja koja su obeležila ovogodišnji Sajam knjiga: Na njih su prodavci morali da znaju odgovor, iako nemaju veze sa njima

"Nišville" u Sava centru: Najbolje sa niškog džez festivala u Beogradu (FOTO)

Šta posle "Korena"? Goran Šušljik otkriva da li će se snimati "Vreme smrti" (VIDEO)