≫ 

5 knjiga koje stranci čitaju, ubeđeni da su one dovoljne da se razume Srbija. Slažete li se sa njima?

Šta biste im vi preporulili da čitaju, ako žele da bolje spoznaju nas, našu kulturu i istoriju?

  • 0

Čitajući knjige mnogo toga možete saznati o Srbiji, zemlji koja je za svet sve do nedavno bila ili užasna priča ili tajna iza zaključanih vrata, poručio je portal "Signature reads", koji se bavi promocijom knjige, svojim čitaocima.

- Uprkos svim svojim nedaćama i previranjima, Srbija je zadržala jaku književnu istoriju. Nije iznenađujuće da je ona obeležena nemirima i nasiljem koji su u mnogome definisali srpsku prošlost. Srpska književnost, kao i književnost svih drugih kultura koje su živele pod čizmom autoritarizma, naginje ka samoispitivanju i satiri. Engleske prevode nije lako naći, ali ono što je dostupno bez pogovora je izvrsno. Izdvojili smo nekoliko knjiga koje su napisali srpski autori i oni upoznati sa regionom i kulturom, a koje daju izvesno razumevanje ove kompleksne nacije - navodi se na sajtu.

Narodni oslobodioci su ponovo u trendu: U Beograd u subotu stiže Pokret NOB i donosi nešto što dosad sigurno niste videli

CRNO JAGNJE I SIVI SOKO, Rebeka Vest

Hronika istorije, ljudi i politike Jugoslavije, ali pre svega onoga što će u jednom trenu ostati Srbija. Ovo je jednim delom putopis, drugim studija kulture, sa elementima istorije, ova knjiga se uglavnom posmatra kao autoritativno delo o političkim i etničkim težnjama koji će na kraju dovesti do raspada Jugoslavije.

Crno jagnje i sivi soko Foto: Penguin Classics

NA DRINI ĆUPRIJA, Ivo Andrić

Dobitnik Nobelove nagrade Ivo Andrić je svakako najvažniji pisac u srpskoj literaturi. "Na Drini ćuprija" je širom sveta ocenjana kao remek delo i knjiga koja na jedinstven način sažima istoriju regiona. To je moćna knjiga koja vam neće dati mira.

Na Drini ćuprija Foto: University Of Chicago Press

KAKO UPOKOJITI VAMPIRA, Borislav Pekić

Iz pera romanopisca i političkog aktiviste, koji se smatra jednom od nauticajnijih figura na srpskoj književnoj sceni u 20. veku. "Kako upokojiti vampira" je kompleksna satira u kojoj bivši oficir Gestapoa pokušava da se odrekne, ili možda da opravda, ratne zločine iz prošlosti. Pekić, koji je godine proveo u izgnaništvu i bio jedno vreme politički zatvorenik, oslanjao se i na svoje isustvo života u totalitarnom režimu.

Kako ukrotiti vampira Foto: Northwestern University Press

PORTRETI IZ SRBIJE, Osne Sejerštad

Umesto da se koncentriše na politička previranja i nemire koji su, nažalost, označili srspku istoriju, novinarka Osne Sejerštad je izabrala da zabeleži svakodnevne živote običnih Srba. Iz intervjua koje je obavila prilikom svojih dugih putovanja od 1999. do 2004. godine, Osne je stvorila kaledioskop protreta namučene nacije koja pokušava da pronađe svoj put nakon godina borbe sa totalitarističkim režimom i ratom.

Portreti iz Srbije Foto: Basic Books

FAMA O BICIKLISTIMA, Svetislav Basara

Svetislav Basara je ključna figura u savremenoj srpskoj književnosti, a "Fama o biciklistima" njegov je najpoznatiji roman. Ovde se raspravlja o velikim društveno-političkim i istorijskim temama koje nikada do kraja neće biti rasvetljene i odgonetnute, iako snažno određuju život običnog čoveka. Radnja je ispričana kroz brojne memoare, pisma i druge dokumente.

Fama o biciklistima Foto: Open Letter

Iako se izboru autora ovog članka nema mnogo zameriti, on je ipak ograničen činjenicom da neka od sjajnih dela naše književnosti nisu prevedena na engleski jezik ili su čitaocima sa tog govornog područja trenutno nedostupna.

Slažete li se sa ovim izborom knjiga? Šta biste vi preporulili strancima da čitaju, ako žele da bolje spoznaju nas, našu kulturu i istoriju?

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA