≫ 

Nastavlja se drama u Narodnom pozorištu: 30 dramskih umetnika traži smenu upravnika

O Hubaču su govorili i Bane Vidaković, Olga Odanović, Dušanka Stojanović Glid, Nada Šargin

  • 0

Oko 30 umetnika i saradnika drame Narodnog pozorišta objavilo je danas proglas u kojem se traži smena upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu Željka Hubača.

Posle okršaja u Jutarnjem programu sa Plejboj zečicom Mirelom Krajinović, smenjen direktor drame Narodnog pozorišta, a nije jedini! (VIDEO)

Tokom pres konferencije, koja je počela čitanjem proglasa, objavljeno je i da je u međuvremenu novi direktor drame Jug Radivojević podneo ostavku, što su prisutni umetnici u beogradskom Medija centru pozdravili aplauzom.

Među potpisinicima proglasa su Nataša Ninković, Nela Mihajlović, Tatjana Mandić Rigonat, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Vuk Kostić, Olga Odanović, Nada Šargin i drugi i svi oni se slažu da je Hubač na mestu direktora drame ostvario izvanredne rezultate.

U proglasu stoji da su navedeni razlozi za Hubačevu smenu poput izmene vizure dramskog repertoara i nedovoljne uposlenosti ansambla “cinični, čak i opasni, jer su pozorištu doneli 107 nagrada na domaćim I međunarodnim festivalima u protekle tri godine”

Navode i da se oglašavaju u znak protesta zbog “bahatosti uprave Narodnog pozorišta na čelu sa upravnikom Dejanom Savićem, a da je vrhunac te bahatosti smena Željka Hubača”.

Željko Hubač; Printskrin: N1

Jedna od potpisinica Tatjana Mandić Rigonat rekla je novinarima da je važno da direktor drame poznaje savremene tokove dramskog stvaralaštva, da ume da napravi repertoar i ansambl i dodala da je Hubač u tome uspeo.

- Način na koji je smenjen je šamar, ne samo njemu i njegovom kvalitetu već svim umetnicima Narodnog pozorišta, kao i saradnicima koji su doprineli i stvorili te umetničke vrednosti - rekla je Mandić Rigonat.

Žalba da Hubač menja repertoarsku vizuru je, ocenjuje, neprofesionalna, neozbiljna i duboko lažna.

Navodeći da direktore sektora postavlja upravnik pozorišta, Mandić Rigonat ističe da oni ne smeju biti “marionete”.

V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je odbacila optužbe upravnika pozorišta da iza njih stoji neka politička organizacija:

- Mi smo umetnici. Imamo pravo da javno istupamo u medijima. Probao je da spinuje, da iza nas stoje politicke snage. I zbog toga, takođe, treba da bude smenjen. Negira nas kao umetnike i ljude na taj nacin - rekla je mandić Rigonat i navela da je Savić sada doveo u krizu Narodno pozorište, jer, kako kaže, drama okriva dve trećine repertoara.

Ministarstvo kulture ne sme da ćuti, rekla je Mandić Rigonat.

O Hubaču su govorili i Bane Vidaković, Olga Odanović, Dušanka Stojanović Glid, Nada Šargin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA