"Život je čitanje između redova": Marija Jevrosimović predstavila svoj prvi roman "Izvan ogledala" na Sajmu knjiga (VIDEO)

"To je lako fiilozofsko delo, prikazano kroz humor, dijaloge i doživljaje na neobičnim lokalitetima Amsterdama"

  • 1

Roman "Izvan ogledala" autorke Marije Jevrosimović, u kome se kroz život i odnose četvoro Balkanaca u Amsterdamu otkrivaju mnogo univerzalnije poruke, a sami se junaci oslobađaju od teškog nasleđa koje su doneli iz zemalja bivše SFRJ, privukao je pažnju na današnjem Sajmu knjiga, naročito u periodu kada se autorka družila sa svojim čitaocima.

Na pitanje koje su svi imali - otkud ovaj naslov -  Marija je odgovorila da je nazivom "Izvan ogledala" želela da odmah ukaže čitaocima da će život sa kojim se na njenim stranicama budu susreli biti tumačen iz sasvim drugačijeg ugla.

Posetite promociju knjige "Izvan ogledala" Marije Jevrosimović

- To nije odraz u ogledalu, nije jedinstvena istina koja jedna jeste i može samo sama da postoji. Ja verujem da je život čitanje između redova, te sam se igrala tom idejom gledanja kroz ono što se ne vidi - kroz intuiciju, snove, surealne elemente, napuštanje ogledala. Sve to vodi ka jednoj promenjenoj percepciji, karakterističnoj za moje likove - objašnjava Marija.

Marija je na unikatan način opisala Amsterdam, grad u kome i sama živi Foto: Privatna arhiva

Likovi u njenom romanu su psihološki profili, predstavljeni na humoristično-satiričan način i prenaglašeni u svojim specifičnostima i nesavršenostima. Marija smatra da je na čitaocima da ocene da li su možda i njihova porekla prepoznatljiva po svojim osobenostima.

Kako kaže, tokom pisanja velika inspiracija bio joj je Milorad Pavić. 

- Ovo je možda najsličnije njegovom stilu, no ipak jednostavnije za čitanje. To je lako fiilozofsko delo, prikazano kroz humor, dijaloge i doživljaje na neobičnim lokalitetima Amsterdama. Teško bih mogla da definišem žanr svog romana. On ima elemente ljubavnog romana, fantastike... - objašnjava ona.

Susret kultura na stranicama "Izvan ogledala" Foto: Promo/Vukotić Media

Iako je ovo njen prvi roman, Marija je otkrila da je već počela da radi na novoj knjizi.

-Roman je nastajao nekoliko godina tokom kojih ni sama nisam znala kako će na kraju delo da izgleda. Tokom pisanja delo se menjalo i dobijalo jednu novu dimenziju. Pisanje je jedno neverovatno iskustvo, zato što vi tome stvarno dajete sebe. Knjige sam počela da još više volim otkako sam ovu završila - priča Marija dok potpisuje prve strane za svoje čitaoce.

Nada se da će "Izvan ogledala" uskoro biti prevedena na holandski i engleski jezik.

Knjiga i za inostranu publiku Foto: Promo/Vukotić Media

- Verujem da će biti tekst biti interesantan i čitaocima u Holandiji. Njih zanimaju teme stranaca u njihovoj zemlji, način na koji oni shvataju njihovu kulturu. Opisi Amesterdama su nešto drugačiji od onih na koje verujem da Holanđani navikli - kaže Marija.

Svi zainteresovani roman "Izvan ogledala" mogu kupiti na štandu izdavačke kuće "Vukotić Media" (štand 1320) u Hali 1.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA