≫ 

Film "Zaspanka za vojnike" prvi put prikazan u Sava Centru

Pretpremijerom ovog filma završena je manifestacija "Dani slobode", koja je počela 19. oktobra.

  • 0

Film "Zaspanka za vojnike" reditelja Predraga Gage Antonijevića premijerno je prikazan večeras u Sava Centru u okviru programa zvaničnog državnog obeležavanja završetka Velikog rata, u kome je srpska vojska odnela istorijske pobede. Film su večeras mogli da vide samo posetioci svečane akademije, dok će od sutra on biti dostupan i za širu javnost.

"Zaspanku za vojnike" prvi su videli predsednik Srbije Aleksandar Vučić,  predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Zorana Mihajlović, Siniša Mali, Nela Kuburović, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zoran Ðorđević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović, predsednik kompanije "Comtrade" Veselin Jevrosimović,  kao i predstavnici vojske, verskog, javnog i kulturnog života.

Akademija u Sava Centru Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pretpremijerom ovog filma završena je manifestacija "Dani slobode", koja je počela 19. oktobra.

Film je snimljen po motivima "Srpske trilogije" Stevana Jakovljevića, profesora biologije i vojnika u Velikom ratu, a kasnije i pisca. Jakovljević je zabeležio autentične događaje iz ratnog vihora i sećanja na svoje saborce u ovom svom najznačajnijem delu.

Istorija će zabeležiti naš podvig, isto onako kao što se kroz vekove pominje prelazak Hanibala preko Alpa ili će potomstvo ravnodušno gledati kako psi raznose kosti mučenika? - pitao se ovako Jakovljević u svom romanu, plašeći se pomalo zaborava sopstvenog naroda kada su u pitanju velike žrtve koje je podneo.

Premijeri su prethodili izvođenje himne Srbije i prikaz dokumentarnog filma FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Reditelj Predrag Antonijević, povodom veka od okončanja Velikog rata, kao svojevrsni memorijal toj tragičnoj i slavnoj epopeji ekranizuje Jakovljevićevu "Trilogiju" kao "Zaspanku za vojnike", a scenario prema motivima ovog romana potpisuje sa Natašom Drakulić.

U filmu igraju i Aleksandar Berček, Ivan Ðorđević, Marko Gvero, Nenad Okanović, Radoš Bajić, Nikola Ilić, Marko Pavlović, Stefan Radonjić, Petar Kokinović, Jovan Gulan i drugi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA