O Lauševiću, strasti, liberalima, naprednjacima i tumačenju Ćosića: Goran Šušljik o seriji koja je oduševila Srbiju (VIDEO)

Producent i glumac odgovara na sve dileme u vezi sa "Korenima".

  • 1

Serija "Koreni", koja se emituje na RTS-u, ekranizacija istoimenog dela Dobrice Ćosića, ukratko, pokorila je gledaoce u Srbiji odmah posle prve epizode. Glumačka ekipa, dorasla zadatku oživljavanja komplikovanih i teških likova, na čelu sa Žarkom Lauševićem kao Aćimom Katićem, maestralno je pokazala da ima nade za domaći serijski program.

Tim povodom, ugostili smo Gorana Šušljika, producenta serije, ujedno i glumca koji igra starog Nikolu.

- Pometnja je napraviti danas, ovde nešto jako dobro i izazvati samo pozitivne komentare. Čini mi se da je to veliki kompliment za sve nas koji smo učestvovali u stvaranju ove serije. Mislim da je to, pre svega zbog toga što smo kao potku te naše velike ideje uzeli roman Dobrice Ćosića, Koreni, i što smo prepoznali nešto što se tiče nas sada i ovde. To je neverovatna stvar, kraj 19. veka, a na neki način odnosi, život, emocije, ostaju isti. To je na neki način i razlog zašto se ja bavim ovim producentskim poslom. Da neke priče zauvek ovekovečim u taj format televizije ili filma  a koje se nas tiču, pre svega mene lično, ali tiču se i svih nas. Otud pozitivne reakcije, naravno mi smo napravili jedan visoki standar televizijski, sa naravno, ograničenim sredstvima - rekao je Šušljik.

I sa ograničenim sredstvima, Koreni deluju, reći ćemo, holivudski. Ipak, Šušljik se ne bi složio.

- Ne mislim da izgleda holivudski, ali smo učinili sve što je u našoj moći, sa tim resursom koji imamo. U ovoj zemlji ne možete očekivati holivudski budžet za nešto, da sa tim sa čime raspolažemo, krajnje odgovorno i motivisano, puni dobre volje i žrtvovanja uspemo u onome što su pre svega, profesionalni standardi. Tu profesionalni standardi se tiču   i onoga što mi jesmo kao ljudi.  I od naših estetskih, moralnih, etičkih standarda zavisi i naš profesionalni duh.

Goran Šušljik bio je gost Telegrafa FOTO: Telegraf.rs

Posle emitovanja prve epizode, mediji u Srbiji su preneli da je izmenjen tekst u odnosu na  delo, te da je originalno u knjizi naprednjak Tošić, u seriji preimenovan u liberala Tošića. Šušljik se osvrnuo i na ovo.

- Mali deo javnosti nas je čak označio kao nekoga ko se iz straha od političke reakcije, ili neke vrste autocenzure, sklonio iza pojma "liberal". Stvar je sledeća, u romanu Dorice Ćosića postoji, ili ne postoji, odrednica "naprednjak". Mi smo, da bismo izbegli taj, da kažem, krajnji dodir sa stvarnošću iskoristili ono što izgovaraju i likovi romana "Koreni", a to su liberali.

- To ne samo da je politička struja, ideologija koja je tada bila jedan deo političkog života u Srbiji, nego je i jedna vrsta odnosa prema toj politici. Gotovo pežorativan odnos prema onome što su ti liberali, a u odnosu na radikale, donosili. Odabrali smo da bi bilo jasno, čisto i da bi se upravo  izbegla direktna konotacija. Bio bih, da kažem, jako počastvovan da se neko iz vlasti ili, ne daj Bože, iz menadžmenta RTS-a osvrnuo na nas i rekao: "Slušaj, ti ne možeš ovo da radiš".

- Bilo bi više nego jasno da neko obraća pažnju na to što se stvarno dešava i da ljudi čitaju knjige od početka do kraja, što nije slučaj, i u ovom smislu sam, nadam se, pojasnio bar deo razloga zašto su liberali - liberali. Zato što tako stoji u knjizi - rekao je Šušljik, a ceo intervju pogledajte u videu na početku teksta.

(D. Ivanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    4. novembar 2018 | 01:49

    Bravo! Što više ovakvih vesti i kulture generalno! A tada će biti i nade!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA