Kako su Đango i Marija iz Novog Pazara postali junaci Marvelovih stripova (FOTO)

Ratno Sarajevo nisu zaobišli brojni poznati Marvelovi stripovi

  • 1

Marvel Comics američka je serija stripova koju izdaje "Marvel Entertainment". Od obožavalaca se od milja naziva Kuća ideja.

Najpoznatiji Marvelovi stripovi jesu Fantastik For, Spajdermen, Hulk, Ajronmen, Dejrdevil, Tor, Kapetan Amerika i X-Men. Većina ovih likova živi u Marvelovom svemiru. Od šezdesetih godina 20. veka Marvel je postala jedna od dve najveće američke kompanije stripova, a druga je DC Comics.

Ono što bi običnim ljudima s ovih prostora moglo da bude zanimljivo jeste da su brat i sestra Petro Maksimof, poznatiji kao Kviksilver i Vanda Maksimof, a koju bolje znamo pod imenom Skarlet Vič (grimizna veštica), usvojena deca novopazarskog romskog para Đanga i Marije Maksimof. Đango i Marija junaci su Marvelovih stripova iz sedamdesetih godina u kojima se pojavljuju u nekoliko epizoda.

Đango je živeo u Novom Pazaru, u blizini granice s Transijom (izmišljenom balkanskom zemljom), zajedno sa svojom suprugom Marijom. Nakon što su nesrećnim slučajem izgubili svoje dvoje djece, Anu i Matea, od njih je zatraženo da usvoje dojenčad Petra i Vandu.

Prihvatali su ih i odlučili da ove blizance podignu kao svoju decu u romskom naselju u neposrednoj blizini Novog Pazara. Koincidencija ili ne, na samo nekoliko kilometara od Novog Pazara zaista postoji stalno romsko naselje.

Marija Maksimof; Foto: marvel.wikia.com

U Marvelovoj onlajn enciklopediji stoji da su Vanda i Petro zapravo deca Magneta, najmoćnijeg mutanta u X-Men stripovima. Kao vešt drvodelja, Đango je od izrade lutaka stvorio pravu umetnost koju prodaje građanima.

Predrasude transijanskih meštana prisiljavali su ih da se često sele iz svojih logora, a prodaja lutaka postajala je sve lošija. Đango je imao moć nad različitim magičnim energijama, što mu je dopuštalo da stvara iluzije, prenosi duše s jednog tela na drugo, ali i da oživljava predmete. Izgleda da su njegove moći kanalisane kroz magični kamen Nivaši.

Đango Maksimof prvi put pojavljuje se u Marvelovim stripovima 1977. godine, a poslednji put 1979. godine, kada umire pokušavajući da spase život svojoj usvojenoj kćerki Vandi.

Vanda Maksimof, tj. Skarlet Vič, debitovala je zajedno sa svojim bratom Kviksilverom u epizodi stripa X-Men Bratstvo zlih Mutanta u martu 1964. godine. Ova usvojena deca Đanga obdarena su super moćima. Kviksilver ima sposobnost da razvije neverovatnu brzinu, a Skarlet mogućnost manipulacije moćnom magijom koju poseduje. Ona je jedan od najmoćnijih ženskih Marvelovih likova.

Đango Maksimof; Foto: marvel.wikia.com

U jednoj epizodi, tragajući za svojim korenima, Skarlet u stripu "Marvel Comics Scarlet Witch Vol. 2." 011 i "Scarlet Witch Vol. 2." 012, objavljenim 2016. i 2017. godine, putuje iz Njujorka u Novi Pazar tragajući za odgovorima o svojim roditeljima i poreklu. U Novom Pazaru sreće popa Drobnjaka, od kojeg saznaje mnogo detalja o svojim usvojiteljima, ali i o pravim roditeljima.

U okolini Novog Pazara u Marvelovim stripovima nalazi se i Put vještica. Tamo se okupljaju najopasniji i najmoćniji čarobnjaci, a njima suvereno vlada Skarlet Kvin (grimizna kraljica).

U najnovijem nastavku Avengers: Osvetnici: Doba Altrona iz 2015. godine Skarlet Vič i Kviksilver imaju zapaženije prisustvo, a glume ih Elizabet Olsen i Aron Tejlor-Džonson. Radnja filma smeštena je u imaginarnoj zemlju Sokoviji, u kojoj super heroji Kapetan Amerika, Hulk, Tor i drugi brane Novi Grad, glavni grad te zemlje. Po podacima koji se mogu naći na zvaničnom Marvelom sajtu, Sokovija je fiktivna postkomunistička zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja se nalazi u neposrednoj blizini već spomenute Transije.

Zanimljivo je da se i Sarajevo pojavljuje na mapi Marvelovih stripova. U čak nekoliko epizoda objavljenih devedesetih godina prošlog veka ratno Sarajevo prikazano je u ovim popularnim stripovima kao mesto delovanja Marvelovih super heroja.

Naprimer, u epizodi Dedpool: "The Circle Chase Vol. 1. 1." iz 1993. godine u ratom razorenom Sarajevu jedan od trenutno najpopularnijih Marvelovih super heroja Dedpool bori se protiv plaćenika koji ga pokušavaju eliminisati. Ratno Sarajevo nisu zaobišli ni poznati Panišer i još neki junaci iz Marvelove kreacije.

(Telegraf.rs/Stav.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA