Ivana Vujić: Vratiću ljubav u Narodno pozorište

- Važno je da uspostavimo inspirativnu, stvaralačku atmosferu u pozorištu - zaključila je ivana Vujić

  • 3

Rediteljka Ivana Vujić, koju je danas Vlada Srbije imenovala za vršioca dužnosti upravnika beogradskog Narodnog pozorišta, izjavila je da je pred njom veliki posao i odgovornost.

- Ljubav je najvažnija reč u umetnosti. Ljubav je ključna reč i za moj angažman u Narodnom pozorištu, jer ću pokušati da vratim ljubav među te brojne vrhunske umetnike i sve zaposlene u našem najznačajnijem teatru - kazala je Vujić.

Ona ističe da će se potruditi da Narodno pozorište ima vrhunski umetnički i stvaralački renome, kakav se očekuje od najvažnije nacionalne teatarske kuće.

Narodno pozorište, Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Važno je da uspostavimo inspirativnu, stvaralačku atmosferu u pozorištu - zaključila je Vujić.

Željko Hubač, smenjeni direktor Drame Narodnog pozorišta, kazao je Tanjugu da ga raduje činjenica da ovom odlukom Vlade Srbije prestaju razlozi za štrajk.

- Bićemo u prilici da sve naše međunarodne i domaće festivalske obaveze u potpunosti realizujemo. Ostaje gorak ukus u ustima jer duga pauza u pozorišnoj produkciji i jubilarnoj sezoni jeste naša zbilja. Nadamo se da će se sa novom upravom brzo stvoriti uslovi za razvoj značajnih umetničkih potencijala koje naš teatar dokazano ima - rekao je Hubač.

CENJENA REDITELJKA

Dejan Savić se nije javljao na pozive Tanjuga.

Doskorašnji upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ivana Vujić je cenjena pozorišna rediteljka i predaje na Fakultetu dramskih umetnosti od 1990. godine. Osnivač je i umetnički direktor urbanog fringe festivala Aerpolan bez motora od 1994. do 1997. Bila je umetnički direktor festival Belef od 1997. do 2001. Dobitnik je srebrne plakete Univerziteta umetnosti.

Uredila je i prevela zajedno sa Aleksandrom Jovićević knjigu Ričarda Šeknera "Ka postmodernom pozorištu" i knjigu Euđenija Barbe i Nikola Savarezea "Rečnik pozorišne antropologije".

Svojim projektima otvorila je više scena u Beogradu: večernju scenu Radović u Malom pozorištu Duško Radović, scenu 5. sprat u Narodnom pozorištu, scenu Bel etage u Madlenianumu. Osnivač je i direktor pozorišta Beton hala teatar u Beogradu.

POSTAVILA VIŠE OD 80 PREDSTAVA

Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije postavila je više od 80 predstava. Radila je širom bivše Jugoslavije: Beograd, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Sombor, Pančevo, Kragujevac, Priština, Ljubljana, Maribor, Podgorica. Režirala je u Nemačkoj i u Italiji.

Njene predstave igrane su na festivalima i gostovanjima širom sveta: Njujork, Pariz, London, Edinburg, Amsterdam, Solun, Sibju, Adani, Berlin, Sarajevo, Skoplje, Banja Luka, Kotor, Umag...

Uradila je više od 15 hepeninga, performansa, site specific projekata i instalacija.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici razrešila dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejana Savića, na lični zahtev.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    20. novembar 2018 | 21:23

    Meni je fascinatno kad svako kad treba da dodje na neku ,,vaznu funkciju" toliko su inspirativni i kreativni toliko ovecavaju da kad oni dodju sve se resava kako treba ,i onda od prevelike zelje izgore ,i pocnu kao svoji predhodnici ,problema milion,neko ri podmece nogu, neko nece da saradjuje tipicno srpska posla

  • ne bi im B bio dobar

    20. novembar 2018 | 22:52

    mogu misliti kad dodje neko nov koliko mu vremena treba da se upozna sa poslom. Tamna toliko koliko ovima da ga smaknu odatle. Zamislite bilo koji posao kako se odradjue kad ga radi neko go ga nikad pre nije radio.

  • slađa

    20. novembar 2018 | 21:37

    Dobra najava i energija za novi početak u Narodnom pozorištu u Beogradu. Srećno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA