Ako se danas zateknete u ovoj ulici u Beogradu, znajte da hodate pločnikom na kome je pre 150 godina ispisana istorija (FOTO)

Drugo je to vreme bilo, kada su Srbi sa svih strana žudili da svoju zemlju grade i da tkaju njenu kulturu

  • 4

Možemo li zamisliti tu 1868. godinu i žitelje nevelike beogradske čaršije, kako žure u pravcu bele kuće knjeginje Ljubice, majke pokojnog kneza Mihaila? Prošlo je sedam meseci otako je mladi srpski knez ubijen, ne dočekavši da vidi zavese Narodnog pozorišta, koje se, zahvaljujući njemu, dizalo nedaleko odatle, ni 10-ak minuta hoda, a evo večeras je davalo svoju prvu predstavu.

Prelepa zgrada još nije bila gotova, te je otmen svet te večeri (a bio je ponedeljak) hitao u kafanu, da zauzme što bolje mesto "Kod engleske kraljice". Legendarna kafana nalazila se u Kosmajskoj ulici (današnja Pop-Lukina), nedaleko od Konaka.

Foto: Mateja Beljan

Prva na repertoaru je bila predstava "Đurađ Branković“ reditelja Karolja Obernjaka, ne sumnjamo puna nacionalnog naboja. Izvodili su je glumci novosadskog Narodnog pozorišta, koji su ujedno i bili prva trupa Narodnog pozorišta. Neko drugo vreme je to bilo, kada su Srbi napuštali poslove "preko granice", da bi u svojoj zemlji dizali državu iz korena.

I to su činili, isprva, od kafane do kafane. Narednih godinu dana, dok se nije otvorila zgrada na današnjem Trgu Republike, Narodno pozorište je izvodilo predstave po tada malo čuvenijim lokalima. No baš se datum te prve predstave - 22. novembar - slavi kao Dan pozorišta.

Zgrada je otvorena 1869. godine Foto: Wikipedia

Zato ako danas prođete Pop-Lukinom ulicom, znajte da se šetate pločnicima na kojima je pre tačno 150 godina počela jedna istorija.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. novembar 2018 | 22:21

    Bilo nekada. Eh !

  • Well

    22. novembar 2018 | 23:06

    Momenat kad ti se samo zagreje oko srca kada se podsetis kolika je cast i privilegija biti rodjen u Centru :) .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA