≫ 

Preminuo autor "Sunđer Boba" Stiven Hilenburg (57)

Hilenburg (57) se od marta prošle godine borio sa ALS-om

  • 1

Stiven Hilenburg (57), autor crtanog filma "Sunđer Bob Kockalone" je preminuo, posle borbe sa ALS-om, navodi televizijska mreža Nikelodeon u saopštenju.

 

ALS je neurodegenerativno oboljenje koje utiče na ćelije nerava u mozgu i kičmenoj moždini. Bolest mu je dijagnostikovana u martu 2017. godine.

Hilenburg je bio morski biolog, pa je to interesovanje kombinovano sa talentom za crtanje i ljubavlju prema moru dovelo do toga da nacrta i ispiše priče kao pomoćno sredstvo tokom predavanja, a od njih su kasnije nastali likovi iz Bikini Botoma (Koralova).

 

Svoju karijeru u animaciji započeo je 1987. godine. Prva epizoda planetarno poznatog crtaća emitovana je na kanalu Nikelodeon 1. maja 1999. godine, ali je tek 17. jula iste godine počela redovno da se emituje, piše Variety. Do danas je emitovano skoro 250 epizoda. Nagrađena je američkim i britanskim Emi nagradama, a sinhronizovana je ili titlovana na više od 60 jezika, uključujući tu i urdu, maorski i azerbejdžanski.

 

Hilenburg je napisao, producirao i režirao film "Sunđer Bob Kockalone", 2004. godine, kao i nastavak "Sunđer na suvom" iz 2015. godine.

U crtaću je bilo spojeno nekoliko Hilenburgovih strasti, Foto: Wikipedia/Carlos Cazurro Burgos

Sunđer Boba, Patrika, Lignjoslava i društvo vole ne samo deca, već i stariji, a studenti često organizuju zajednička gledanja epizoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukac

    28. novembar 2018 | 01:53

    Pa cak i mi odrasli znamo "ko zivi u ananasu na dnu mora,sundjer bob kockalone ,, zaao mi autora omiljenog djecijeg crtaca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA