17. decembra premijera opere "SEDRA" u Beogradu

Povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, udruženje "Hor Kraljica Marija" organizuje svetsku premijeru nove nacionalne opere "Sedra", adptirane za koncertno izvođenje

  • 0
Foto: Promo

Premijera će biti održana u ponedeljak, 17. decembra, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, 18. decembra u Sinagogi, u Novom Sadu i 23. decembra u Banskom dvoru, u Banjaluci.

Projekat je od velikog nacionalnog značaja za razvoj srpskog muzičkog stvaralaštva i srpske kulturne baštine.

- U projekatu "Sedra" prikazan je vekovni progon i stradanje srpskog naroda, progoni koji su se odvijali za vreme turske i austrougarske vladavine, koji se nastavljaju kroz Prvi i Drugi svetski rat, zaključno sa ratom devedesetih godina prošlog veka, kao i povratak Srba na njihovo ognjište. To je istorijsko – muzički prikaz progona i stradanja srpskog naroda kroz vekove sa porukom da su mir, praštanje i vera, snaga jednog naroda – ističu organizatori.

Kompozitor muzičko-scenskog spektakla "Sedra" je Miroljub Aranđelović Rasinski, dobitnik Vukove nagrade i mnogih drugih nacionalnih priznanja. Libreto je napisala Milanka Berković, na osnovu ideje doktora Vlada Batnožića.

Od operskih umetnika na premijeri će nastupiti Tanja Andrijić sopran, Nataša Jović – Trivić mecosopran, Vuk Zekić bariton, Vanja Biserčić tenor, orkestar "Beogradski simfoničari" netipičnog sastava – a duo, pod dirigentskom palicom Radana Jovanovića, i kamerni hor „Beogradski vokalni ansambl“ koji priprema Olga Milićević. Naratori su glumci: Nebojša Dugalić i Nebojša Kundačina.

Karte za premijeru su u prodaji na blagajni Kolarca i na prodajnim mestima Eventima.

Podršku realizaciji projekta pružilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA