324 srpska zaboravljena vojnika ponovo oživela (FOTO)

Na Srpskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, u mestu Deli Ibrahim, u gradu Alžiru, sahranjeno je 324 srpskih ratnika

  • 0

Povodom 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu, Društvo prijatelja Alžira i Ambasada Alžira, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i uz podršku Narodnog muzeja u Beogradu, organizovali su svečanu promociju knjige "Srpsko vojničko groblje u Alžiru", u Narodnom muzeju u Beogradu.

Knjiga "Srpsko vojničko groblje u Alžiru" je zbornik radova uglednih istoričara, diplomata i novinara, o Srpskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, koje se nalazi u mestu Deli Ibrahim, u gradu Alžiru, u kojem je sahranjeno 324 srpskih ratnika, koji su preminuli u Alžiru, tokom lečenja.

Srpsko vojničko groblje u Alžiru, Foto: Promo

Ambasador Alžira u Srbiji, Abdelhamed Šebšub, zahvalio se svim koji su dolaskom uveličali ovaj događaj, izrazivši posebnu zahvalnost Društvu srpsko-alžirskog prijateljstva na realizaciji i ministru Zoranu Đorđeviću na pomoći pri realizaciji ove ideje.

Šebšub je na promociji, kojoj su prisustvovali i predstavnici opštine Berane iz Crne Gore, kazao da je ova knjiga svojevrsno "odavanje pošte srpskim vojnicima koji počivaju na alžirskoj zemlji".

- Knjiga je i način da se podsetimo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i da se podsetimo velikog dela Stevana Labudovića - rekao je Šebšub.

Naslovna strana knjige, Foto: Promo

Ambasador je odao poštu i Alžircima koji su stradali u Srbiji za vreme Velikog rata i borili su se na srpskoj strani.

- Slike nadgrobnih spomenika Alžiraca u Srbiji i Srba u Alžiru ostaju trajni simbol našeg prijateljstva, prijateljstva naših naroda - zaključio je Šebšub.

Groblje se nalazi u mestu Deli Ibrahim, Foto: Promo

Ministar Đorđević čestitao je svima na lepom i korisnom izdavačkom poduhvatu koji, kako je kazao, podseća na veličanstveni period srpskog i alžirskog naroda.

- Nedovoljno je poznato da u Alžiru u opštini Deli Ibrahim počivaju 324 srpska ratnika koji su bili deo moćne oružane sile koja je i posle okupacije nastavila da se bori za svoju zemlju - naglasio je Đorđević.

Načelom samoopredeljenja naroda, koje je ustanovljeno na kraju Prvog svetskog rata, stvoreni su, prema Đorđevićevim rečima, uslovi za dekolonizaciju alžirskog naroda.

Promocija knjige, koja je svojevrsni zbornik radova o srpskom vojničkom groblju u Alžiru, iz vremena Prvog svetskog rata, uz prateću izložbu fotografija Stevana Labudovića, održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

VIDEO/KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontroverze u svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA