5

Da likovi iz "Igre prestola" žive u našem svetu, koje bi nacionalnosti bili? Najvoljenija heroina je Srpkinja, ali Crna Gora i Hrvatska neće biti zadovoljne

Super za Sloveniju, šteta za Bosnu i za Albaniju. A i za tzv. Kosovo

Igra prestola
Foto: Promo

Srpski fanovi "Igre prestola" oduševiće se kada vide kojem liku iz popularne serije odgovora Srbija. Jedan od portala posvećenih ovoj seriji pokušao je da, na osnovu osobine likova i istorije zemlje, odredi iz koje bi evropske države koji lik došao, da se fantastična radnja odvija u stvarnom svetu - 50 likova za 50 zemalja.

A po njihovoj proceni, u Srbiji bi bila rođena Arja Stark.

Arja je zbog trening spremna i da oslepi Foto: Promo

Arja je jedan od najvoljenih likova iz ove serije, pa i knjige. Čak i kada ubija ljude i peče ih u pite, gledaoci joj kliču.

Ovaj portal Arju vidi kao Srpkinju zahvaljujući, ni više, ni manje - Novaku Đokoviću. Mlađa Starkova ćerka je brza, ratoborna, spremna da mnogo žrtvuje kako bi svoj trening dovela do savršenstva. Zbog toga ona može da izađe na megdan I prekaljenim borcima poput Brijene Tart (što vidimo u seriji).

Takva, Arja pojedince podseća na Đokovića. I tenis i mačevanje zahtevaju okretnost, lakoću pokreta, snagu, vezu oka i ruke. Da Arja živi u stvarnom svetu, svoj mač Iglu zamenila bi reketom, pa sa srpskih terena krenula da pokori svet.

Takođe, Arja je smrtonosna, a kako je reč "vampir" srbizam, naša zemlja se sa mitskim ubicama povezuje često koliko i Rumunija. Arja ne pije krv, ali se ne plaši da ubije.

Da je Srpkinja, Arja Stark bi bila Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

No, dok je Srbija verovatno zadovoljna likom koji je dobila, okolne balkanske zemlje možda neće biti toliko. Ako ne likovima, a ono razlozima zbog kojih su im dodeljeni.

CRNA GORA: BRON

Tirionov najamnik Bron došao bi iz Crne Gore, smatra ovaj sajt. Iako je Bron nesumnjivo hrabar i sjajan mačevalac, đetići neće biti toliko srećni kada čuju zašto.

Bron bi bio Crnogorac Printskrin: HBO

Bron je, po njima, najamnička prostitutka. Za zamak o kome sanja, on je spreman da ode u krevet s kim god i da svakom lordu položi svoj mač. On pljuje na reč čast i nikome nije odan osim sebi. Ima tu junaštva, ali ni Č od čojstva.

Uz to, Bron i Crna Gora povezuju se sa grupom Pink Panter - dakle, kriminal u službi sticanja bogatstva. Bron nije lopov, ali je "prodani mač", što je posao koji zahteva  isti nedostak morala.

SLOVENIJA: DŽORA MORMONT

Slovenija ima mnogo karakteristika koje bi odgovarale Deninom vernom pratiocu. Glavni grad se zove Ljubljana, što bi značilo "voljena", a Džora je bespomoćno romantičan. On voli svoju odbeglu ženu Lines, čak i dok je spreman da za novu (neuzvraćenu) ljubav, Deneris, učini baš sve.

Uz to, na grbu Mormontovih je medved, a Slovenija je prepuna mrkih medveda. Džora svoje Medveđe ostrvo opisuje kao šumovito i slabo naseljeno, što ne odudara mnogo od geografije ove države.

BOSNA I HERCEGOVINA: TEON GREJDŽOJ

Bosna se, kao i Teon, još uvek nije oporavila od posledica rata (misli se na Drugi svetski), ali je danas sjano mesto za avanturiste, a pustolovinama naslednika Gvozdenih ostrva ne nazire se kraj, smatra ovaj portal.

Izmanipilisani i ratom izmučeni Teon bio bi iz Bosne i Hercegovine Foto: Promo

Iako smo mi saglasni da je povezivanje Teona sa BiH vrlo dobro, mislimo da postoje i jači razlozi. Mala Gvozdena ostrva su do korena podeljena. Dve religije (Udavljeni bog i vera u Sedmoro) tu su u stalnom sukobu. Svako ostrvo dele dve porodice, od kojih jedna kontroliše vodu, druga tlo. U tako haotičnom sistemu Gvozdena ostrva ne mogu da izgrade bilo kakvu ekonomiju, te su bune i sećanje na stare ratove jedino što ostaje.

A kad smo kod rata, dok je serija još bila milosrdna prema Teonu, knjiga baš nije. Duboki ožiljci sukoba vidljivi su na njemu. Teon u svojoj 21. godini izgleda kao starac od 70, on je kastriran, obogaljen, preplašen do smrti. Umesto po avanturama, rekli bismo da BiH, baš kao i Teon, još uvek pokušava da nađe sebe. Teonova poglavlja još od "Sudara kraljeva" ne nose njegovo ime, što će reći da ovaj mladić još nije pronašao svoj identitet, van krvoprolića, mržnje, mučenja, krivokletstva i laži, kojima je izložen, ali koje je počinio i sam.

MAKEDONIJA: DAVOS SIVORT

Davos bi, po ovom portalu, bio Makedonac, jer je tu nastalo ćirilično pismo (nepismeni Davos uči da čita), a kako je on stari moreplovac, verovatno bi uživao u podvodnim pećinama Makedonije. Mi smatramo da se Davosu te pećine i ne bi toliko dopale, s obzirom da je značajno i mučno vreme proveo u podvodnim tamnicama Krajoluja, no dobro.

ALBANIJA: BARISTAN SELMI

Baristan je služio nekoliko kraljeva, da bi na kraju završio u izgananstvu i u Deninoj ličnoj straži. Većina Albanaca živi van matice, te ga je ovaj portal povezao sa našim južnim susedom preko emigracija.

HRVATSKA: ELARIJA PEŠČANA

Sunčana Hrvatska je zemlja u kojoj bi egzotična Elarija uživala, smatraju oni. Uz to, Elarija se nije slagala sa Doranovom politikom, pa je ubila njega, Tristana, Mirselu i silne svoje sunarodnike da bi izvojevala nezavisnost. Tragovi borbe za nezavisnost još su vidljivi na zidinama Dubrovnika, ističe portal.

Elarija bi bila Hrvatica Foto: HBO

Mi imamo podeljeno mišljenje. Elarija je u knjizi vrlo zanimljiv lik, koji igra svoju igru, ali ne prestola, već pacifizma. Ona Peščanim zmijama ukazuje na to koliko je osveta lančan i apsurdan proces, koji jedino vodi u smrt. Poređenje sa Elarijom  iz knjige bi bio kompliment za Hrvatsku.  Elarija iz serije je osvetoljubiva žena koja povlači čitav niz glupih i besmislenih poteza, zbog kojih umiru čak i njena deca. Ona nije kompliment.

Ovde moramo da dodamo malu ogradu - ni Arja za Srbiju nije baš kompliment. To 10-godišnje dete koje ide okolo i ubija koga stigne, hteli mi to da priznamo ili ne, potpuni je psiho.

Što se ostalih likova tiče, Džon Snežni odgovara Islandu, Džejmi Lanister Nemačkoj, Trion Holandiji, Ned Stark Grčkoj, Bren Belorusiji, a Kal Drogo Gruziji. Plavokosa i plavooka Brijena je iz vikinške Norveške, Sersei bi bila Francuskinja, a Deneris Turkinja. Takozvana Republika Kosovo nije pomenuta.

VIDEO: Kada bi tron progovorio: Šta kriju figure iz "Igre prestola" o novoj sezoni ove serije?

(D.D.S./Winteriscoming.net)

Tagovi: analiza igre prestola, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Džordž R.R. Martin, Hrvatska, Igra prestola, Makedonija, Novak Đoković, Serija, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (5)
Poređaj komentare:
 • J
  ja

  Gluposti

 • S
  Sremac

  Noćni kralj je Rotšlild

 • R
  Raspucin

  Saberi oduzmi sve Srbi

Nušić iščezao sa "Nušićevih dana": Prvi put u istoriji festivala bez ijednog dela čuvenog pisca po kojem nosi ime

Trostruki dobitnici Gremija, Snarki Papi, dolaze u Beograd!

Easy Tiger / UNUM Festival promo party

Počinje snimanje filma "Mrak" - istinita priča o agoniji Srba posle "martovskog pogroma"

Slika iz koje su Englezi izvukli pouku da se treba čuvati i apsinta i Francuza

Tri knjige za vas preporučuje osnivač sajta Index.hr Matija Babić

Prišla je ustaši na vratima logora i rekla mu samo jednu rečenicu: Jedino neustrašiva majka mogla je tako nešto da uradi da bi spasila svoju decu

Najpreciznija slika jednog genija: Objavljena biografija Leonarda da Vinčija, a svoj primerak već možete nabaviti i u Srbiji

Posle požara u Notr Damu "planula“ knjiga o Kvazimodu: Giganti za prodaju ne stižu da isporuče dovoljno primeraka

"Tartif" i "Veštice iz Salema", Srpskog narodnog pozorišta, pokupili nagrade i na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

Nakon NOMUS-a i Kolarca - afterparti Beogradske filharmonije

Otkriveno ko je otkazao projekciju "Balkanske međe" u Bujanovcu

Svi znaju za Marka Kraljevića, ali je malo poznato kako je postao jak i zašto mu je jedna devojka pomogla da dobije Šarca

Porno-pesma pobedila na takmičenju recitatora: Nastavnici iz Vlasotinca šokirani ovim stihovima

Treći spektakl na otvorenom Beogradske filharmonije: Diznijeva fantazija uživo za 50 000 ljudi

Više od stotinu premijernih filmova na Beldocs festivalu

Otkazano prikazivanje "Balkanske međe" u Bujanovcu, a evo šta ekipa filma kaže na to

Počela borba za sef u kom se kriju Kafkina neobjavljena dela: Pisac je pred smrt rekao prijatelju da spali te rukopise, ali on to nije uradio

Kenny Werner, Dave Liebman, Peter Erskin i Johannes Weidenmuller - zajedno u Nišu

Nagrada za Joakima Tasića na Festivalu "Pozorišno proleće" u Šapcu

Slobodan Beštić sa Beogradskom filharmonijom

Telegraf analiza 8x01 epizode Igre prestola: "Šta je mrtvo nikad neće umreti. Ali u svakom slučaju ubij kopile" (FOTO) (VIDEO)

Urnebesni prevodi maturanata iz Loznice: Umesto da napišu "ti bi trebalo da imaš tremu", njihova verzija je: "Mnogo je za tebe da imaš traktor"

Sa visokih tornjeva Notr Dama Kvazimodo je špijunirao čitav grad: Kako ćemo preko "Zvonara bogorodičine crkve" večno pamtiti simbol Pariza

Muzički razgovori sa ocem i sinom Felc

"Slobodna zona" kreće na turneju: Ove filmove gledaćete besplatno u više od 50 gradova Srbije

Ne propustite "Majsku gitarijadu" - događaj koji je nastao u najslavnije vreme roka, a danas mu čuva leđa

Parni Valjak 8. novembra u Areni u Beogradu

Pažnja, spojler: Najveća tajna serije "Igra prestola" je postala nebitna zbog ove urnebesne scene

Svirali su u Knezu, pa doživeli da nastupaju za Sebastijana Kurca i da usred Beča zasviraju Moravac: Braća Piler nakon 10 godina žive svoj san (FOTO) (VIDEO)

Pola godine bez Milene Dravić: Pamtimo je po velikim ulogama i po još većoj ljubavi sa Draganom Nikolićem

Izložbom Selene Vicković obeležena prva godina rada Galerije "Novembar" (FOTO)

Nišville jazz festival dobio još jednu prestižnu nagradu

Lena Kovačević preporučuje tri knjige čitaocima Telegrafa

Video vodič kroz najuzbudljiviji događaj vikenda - BUKA! SADA!

Pilerovi su nastupali u Knezu, pa su svirali i za Sebastijana Kurca, a sada se posle 10 godina ponovo takmiče u Srbiji (FOTO) (VIDEO)

Hor od 900 dece peva pesmu Đorđa Balaševića (VIDEO)

Noć muzeja u znaku slobode: Od kultnog Vudstoka do mladih Kruševljanki, omiljena manifestacija slavi pomeranje granica (FOTO)

Atelje 212 gostuje u Sankt Peterburgu u Dramskom teatru na Vasiljevskom

Kolumbov vanbračni sin hteo da ima najveću biblioteku: Šta krije katalog knjiga star 500 godina

Predstavljanje knjige "Venac za oca" Vesne Kapor večeras u Kolarčevoj zadužbini

Dizni predstavio novi trejler za najiščekivaniji film godine: "Kralj lavova" stiže u bioskope 19. jula

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima