≫ 

Da likovi iz "Igre prestola" žive u našem svetu, koje bi nacionalnosti bili? Najvoljenija heroina je Srpkinja, ali Crna Gora i Hrvatska neće biti zadovoljne

Super za Sloveniju, šteta za Bosnu i za Albaniju. A i za tzv. Kosovo

  • 5

Srpski fanovi "Igre prestola" oduševiće se kada vide kojem liku iz popularne serije odgovora Srbija. Jedan od portala posvećenih ovoj seriji pokušao je da, na osnovu osobine likova i istorije zemlje, odredi iz koje bi evropske države koji lik došao, da se fantastična radnja odvija u stvarnom svetu - 50 likova za 50 zemalja.

A po njihovoj proceni, u Srbiji bi bila rođena Arja Stark.

Arja je zbog trening spremna i da oslepi Foto: Promo

Arja je jedan od najvoljenih likova iz ove serije, pa i knjige. Čak i kada ubija ljude i peče ih u pite, gledaoci joj kliču.

Ovaj portal Arju vidi kao Srpkinju zahvaljujući, ni više, ni manje - Novaku Đokoviću. Mlađa Starkova ćerka je brza, ratoborna, spremna da mnogo žrtvuje kako bi svoj trening dovela do savršenstva. Zbog toga ona može da izađe na megdan I prekaljenim borcima poput Brijene Tart (što vidimo u seriji).

Takva, Arja pojedince podseća na Đokovića. I tenis i mačevanje zahtevaju okretnost, lakoću pokreta, snagu, vezu oka i ruke. Da Arja živi u stvarnom svetu, svoj mač Iglu zamenila bi reketom, pa sa srpskih terena krenula da pokori svet.

Takođe, Arja je smrtonosna, a kako je reč "vampir" srbizam, naša zemlja se sa mitskim ubicama povezuje često koliko i Rumunija. Arja ne pije krv, ali se ne plaši da ubije.

Da je Srpkinja, Arja Stark bi bila Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

No, dok je Srbija verovatno zadovoljna likom koji je dobila, okolne balkanske zemlje možda neće biti toliko. Ako ne likovima, a ono razlozima zbog kojih su im dodeljeni.

CRNA GORA: BRON

Tirionov najamnik Bron došao bi iz Crne Gore, smatra ovaj sajt. Iako je Bron nesumnjivo hrabar i sjajan mačevalac, đetići neće biti toliko srećni kada čuju zašto.

Bron bi bio Crnogorac Printskrin: HBO

Bron je, po njima, najamnička prostitutka. Za zamak o kome sanja, on je spreman da ode u krevet s kim god i da svakom lordu položi svoj mač. On pljuje na reč čast i nikome nije odan osim sebi. Ima tu junaštva, ali ni Č od čojstva.

Uz to, Bron i Crna Gora povezuju se sa grupom Pink Panter - dakle, kriminal u službi sticanja bogatstva. Bron nije lopov, ali je "prodani mač", što je posao koji zahteva  isti nedostak morala.

SLOVENIJA: DŽORA MORMONT

Slovenija ima mnogo karakteristika koje bi odgovarale Deninom vernom pratiocu. Glavni grad se zove Ljubljana, što bi značilo "voljena", a Džora je bespomoćno romantičan. On voli svoju odbeglu ženu Lines, čak i dok je spreman da za novu (neuzvraćenu) ljubav, Deneris, učini baš sve.

Uz to, na grbu Mormontovih je medved, a Slovenija je prepuna mrkih medveda. Džora svoje Medveđe ostrvo opisuje kao šumovito i slabo naseljeno, što ne odudara mnogo od geografije ove države.

BOSNA I HERCEGOVINA: TEON GREJDŽOJ

Bosna se, kao i Teon, još uvek nije oporavila od posledica rata (misli se na Drugi svetski), ali je danas sjano mesto za avanturiste, a pustolovinama naslednika Gvozdenih ostrva ne nazire se kraj, smatra ovaj portal.

Izmanipilisani i ratom izmučeni Teon bio bi iz Bosne i Hercegovine Foto: Promo

Iako smo mi saglasni da je povezivanje Teona sa BiH vrlo dobro, mislimo da postoje i jači razlozi. Mala Gvozdena ostrva su do korena podeljena. Dve religije (Udavljeni bog i vera u Sedmoro) tu su u stalnom sukobu. Svako ostrvo dele dve porodice, od kojih jedna kontroliše vodu, druga tlo. U tako haotičnom sistemu Gvozdena ostrva ne mogu da izgrade bilo kakvu ekonomiju, te su bune i sećanje na stare ratove jedino što ostaje.

A kad smo kod rata, dok je serija još bila milosrdna prema Teonu, knjiga baš nije. Duboki ožiljci sukoba vidljivi su na njemu. Teon u svojoj 21. godini izgleda kao starac od 70, on je kastriran, obogaljen, preplašen do smrti. Umesto po avanturama, rekli bismo da BiH, baš kao i Teon, još uvek pokušava da nađe sebe. Teonova poglavlja još od "Sudara kraljeva" ne nose njegovo ime, što će reći da ovaj mladić još nije pronašao svoj identitet, van krvoprolića, mržnje, mučenja, krivokletstva i laži, kojima je izložen, ali koje je počinio i sam.

MAKEDONIJA: DAVOS SIVORT

Davos bi, po ovom portalu, bio Makedonac, jer je tu nastalo ćirilično pismo (nepismeni Davos uči da čita), a kako je on stari moreplovac, verovatno bi uživao u podvodnim pećinama Makedonije. Mi smatramo da se Davosu te pećine i ne bi toliko dopale, s obzirom da je značajno i mučno vreme proveo u podvodnim tamnicama Krajoluja, no dobro.

ALBANIJA: BARISTAN SELMI

Baristan je služio nekoliko kraljeva, da bi na kraju završio u izgananstvu i u Deninoj ličnoj straži. Većina Albanaca živi van matice, te ga je ovaj portal povezao sa našim južnim susedom preko emigracija.

HRVATSKA: ELARIJA PEŠČANA

Sunčana Hrvatska je zemlja u kojoj bi egzotična Elarija uživala, smatraju oni. Uz to, Elarija se nije slagala sa Doranovom politikom, pa je ubila njega, Tristana, Mirselu i silne svoje sunarodnike da bi izvojevala nezavisnost. Tragovi borbe za nezavisnost još su vidljivi na zidinama Dubrovnika, ističe portal.

Elarija bi bila Hrvatica Foto: HBO

Mi imamo podeljeno mišljenje. Elarija je u knjizi vrlo zanimljiv lik, koji igra svoju igru, ali ne prestola, već pacifizma. Ona Peščanim zmijama ukazuje na to koliko je osveta lančan i apsurdan proces, koji jedino vodi u smrt. Poređenje sa Elarijom  iz knjige bi bio kompliment za Hrvatsku.  Elarija iz serije je osvetoljubiva žena koja povlači čitav niz glupih i besmislenih poteza, zbog kojih umiru čak i njena deca. Ona nije kompliment.

Ovde moramo da dodamo malu ogradu - ni Arja za Srbiju nije baš kompliment. To 10-godišnje dete koje ide okolo i ubija koga stigne, hteli mi to da priznamo ili ne, potpuni je psiho.

Što se ostalih likova tiče, Džon Snežni odgovara Islandu, Džejmi Lanister Nemačkoj, Trion Holandiji, Ned Stark Grčkoj, Bren Belorusiji, a Kal Drogo Gruziji. Plavokosa i plavooka Brijena je iz vikinške Norveške, Sersei bi bila Francuskinja, a Deneris Turkinja. Takozvana Republika Kosovo nije pomenuta.

VIDEO: Kada bi tron progovorio: Šta kriju figure iz "Igre prestola" o novoj sezoni ove serije?

(D.D.S./Winteriscoming.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA