Bolji uslovi za rad Narodnog pozorišta su prioritet: Brnabić u obilasku nacionalnog teatra (FOTO)

Premijerka je kao svoje prioritete u oblasti kulture, pored boljih uslova rada u Narodnom pozorištu u Beogradu, pomenula i završetak i otvaranje Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, izgradnju Fakulteta muzičke umetnosti i nove koncertne dvorane u Beogradu

  • 1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je danas zgradu Narodnog pozorišta u Beogradu kako bi se upoznala sa stanjem u jednoj od najvažnijih institucija kulture u zemlji i tom prilikom naglasila da je jedan od njenih prioriteta da se stvore što bolji uslovi rada u nacionalnom teatru.

- Kako smo rešili višedecenijski problem u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti, tako ćemo zajedno raditi sa timom u Narodnom pozorištu. Mislim da još mnogo novca treba uložiti u Narodno pozorište da bi uslovi rada bili u skladu sa tim šta ova institucija kulture jeste i na tome ćemo raditi u narednom periodu - rekla je Brnabić medijima nakon obilaska.

Brnabić je konstatovala da je potrebno promeniti opremu staru i preko 30 godina, poput mašina za veš, rešiti problem prokišnjavanja i vlage u fundusima, u svlačionicama, salama za vežbu.

- Već neko vreme radimo na rešavanju problema koji imaju baletski umetnici sa odlaskom u penziju i smenom generacija i ja se nadam da ćemo to rešiti u narednim nedeljama - kazala je Brnabić.

Brnabić u obilasku Narodnog pozorišta - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ona je pomenula da su prvi put u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja izdvojili 20 miliona evra za infrastrukturu isključivo u oblasti kulture i dodala da je njena ideja da se iz tih sredstava pomogne Narodno pozorište.

Premijerka je kao svoje prioritete u oblasti kulture, pored boljih uslova rada u Narodnom pozorištu u Beogradu, pomenula i završetak i otvaranje Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, izgradnju Fakulteta muzičke umetnosti i nove koncertne dvorane u Beogradu.

Brnabić je rekla da bi do februara trebalo da se završe svi radovi u Pozorištu "Bora Stanković", zatim sledi opremanje i nada se da će biti otvoreno u septembru.

Poslednjih par meseci, navela je, aktivno traže dobro mesto za Fakultet muzičke umetnosti i dodala da će do kraja mandata vlade naći adekvatno mesto i završiti tehničku dokumentaciju.

Brnabić u obilasku Narodnog pozorišta - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Što se tiče koncertne dvorane, Brnabić je rekla da bi do maja trebalo da bude gotova studija akustike i nada se da će do kraja februara raspisati tender za idejni projekat zgrade na Ušću.

Brnabić je podvukla da je kultura danas neophodan element moderne i jake države i ekonomije zasnovane na znanju, inovacijama i kreativnosti, zbog čega su kultura i obrazovanje njen, i prioritet njene vlade, dodavši da je u Narodno pozorište došla ne u inspekciju, nego da bi pružila podršku timu koji na svojim plećima nosi tu instituciju.

Vršilac dužnosti upravnika NP Ivana Vujić zahvalila je premijerki na podršci, "pruženoj ruci", i što je obišla "sve bolne tačke" nacionalnog teatra, dodavši da je važno da u saradnji sa Vladom i resornim ministarstvom rade zajedno na ostvarivanju boljih uslova za rad Narodnog pozorišta.

Brnabić i Vujić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Budžet Narodnog pozorišta za ovu godinu, prema rečima Vujić, iznosi 978 miliona dinara. U to su uračunate plate za 648 zaposlenih, plus plate za honorarne saradnike, dok je za programe predviđeno 104 miliona dinara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA