Beograd svetlosti 2019: Zamisli svetlost od 4. do 9. februara u KC Gradu

Ulaz na sve programe je besplatan

Beograd svetlosti 2019
Foto: Monika Lang

Manifestacija Beograd svetlosti otvara drugu deceniju svojih aktivnosti programom pod nazivom Zamisli svetlost koji će se održati od 4. do 9. februara u Kulturnom centru Grad. Tokom trajanja manifestacije pet umetnika, umetničkih grupa i kolektiva, svojim dinamičnim performansima, instalacijama i izložbama koje se poigravaju pokretom, svetlom i zvukom, transformisaće Gradsku galeriju KC Grada i svake večeri publici ponuditi sasvim drugačije iskustvo.

Sa namerom da zaobiđe tematske okvire, Beograd svetlosti se ove godine bavi zamišljanjem, osmišljanjem i promišljanjem pa će se među učesnicima naći umetnici, naučnici, performeri, dizajneri svetla, pozorišni reditelji, scenografi i muzičari. Zanimljivim i nesvakidašnjim programom u kome se prepliću umetnost, nauka i tehnologija, učesnici Beograda svetlosti poigraće se vizuelnom percepcijom posetilaca i zaintrigirati ih da i sami zamisle svetlost.

Program će otvoriti performans [THE BOX | Q/TI/JA] umetničke grupe Radio.Nica, a sledi svetlosna instalacija LUMINISCENCIA vizuelnog umetnika Izvanrednog Boba, zatim sinergetski svetlosno-zvučni performans TALASI vizuelne umetnice Aleksandre Stratimirović i argentinskog trubača Leonela Kaplana. Njihov performans biće prolog za predavanje SVETLOSNA TKANJA U SUNČEVOM SISTEMU na kome će astrofizičarka Nataša Todorović govoriti o neobičnim putanjama nebeskih tela u svemiru. Upravo je to njeno predavanje poslužilo kao inspiracija za TALASE. Na programu su i svetlosna instalacija i performans ISKRA.KOZMA iza koga stoji podmladak domaće umetničke scene - kolektiv Lansiranje, a zatim je tu i izložba POLITIKE PREDSTAVLJANJA engleskog umetnika Marka Brogana.

Poslednji dan Beograda svetlosti rezervisan je za radionicu SVETLUCANJE na kojoj će najmlađi imati priliku da izraze svoju kreativnost. Manifestaciju zatvara LIGHTSCAPES javna diskusija o osvetljenju u gradu koju će voditi Beogradski svetlosni detektivi. Oni će pre same manifestacije zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima organizovati svetlosnu šetnju kroz grad.

Ulaz na sve programe je besplatan. Beograd svetlosti se realizuje u saradnji sa Kulturnim frontom, a uz podršku Grada Beograda, sekretarijata za kulturu i Ministarstva za kulturu i informisanje.

Više informacija o Beogradu svetlosti i biografije umetnika pročitajte u nastavku.

Foto: Vojislav Gelevski

O BEOGRADU SVETLOSTI

Beograd svetlosti postoji od 2008. godine kao jedinstveni događaj posvećen razvoju i širenju kulture svetlosti. Organizovanjem izložbi i umetničkih intervencija u urbanim prostorima, edukativnih radionica, stručnih predavanja i programa namenjenih kako profesionalcima, tako deci i mladima, Beograd svetlosti razvija autentične kreativne i eksperimentalne prakse i podstiče uspostavljanje platforme za otvorene debate na temu osvetljenja i svetlosti i umetničkog izraza.

Glavni cilj Beograda svetlosti je razvoj multidisciplinarne platforme u Beogradu i Srbiji za promociju kulture svetlosti koja ohrabruje diskusiju, međunarodnu saradnju, integraciju i interdisciplinarnu razmenu iskustva i znanja u domenima naučnih istraživanja, savremenih vizuelnih umetnosti, arhitekture i dizajna.

Website: www.belgradeoflight.com

Facebook: Belgrade of Light

Instagram: @belgradeoflight

Foto: Monika Lang

BEOGRAD SVETLOSTI 2019 PROGRAM

[THE BOX | Q/TI/JA]

instalacija, performans, interakcija

Izvođač: Radio.Nica umetnička grupa

Datum: ponedeljak 4. februar

Vreme: 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis:

Q / Ti / Ja je svet za sebe, svet zbog sebe.

The BOX vreme nije linearno. Ono ima sopstveni tok.

Q / Ti / Ja vreme = svetlo. Koliko svetla, toliko vremena. Beskonačno?

The BOX pretvara vreme u odsjaj, sa kojim se igra. Igra odsjaja.

Q / Ti / Ja ne ograničava percepciju svetla, svako kreira svoju realnost, po potrebi.

Uz pomoć:

ručnih lampi,

kristalnih refleksija,

kaleidoskopskih projekcija,

grafoskopske alhemije,

site-specific prostorne intervencije,

cirkuskih performera koji osvajaju vazdušni prostor,

igara sa slajd i film projektorima

i drugih trikova

[Radio.Nica] otvara svoj

[The Box | Q / Ti / You] za sve radoznale ljude kojima je svetlo važno.

* * *

LUMINISCENCIA

svetlosna instalacija

Izvođač: Izvanredni Bob, vizuelni umetnik

Datum: utorak 5. februar

Vreme: 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis:

Luminiscencia je svetlosna instalacija u kojoj izvori svetla u različitim medijima emituju i reflektuju svetlost, u cilju kreiranja iluzije pokreta, sekventnim nadovezivanjem statičnih zrakova.

* * *

TALASI

sinergetski svetlosno-zvučni performans kao prolog za predavanje

SVETLOSNA TKANJA U SOLARNOM SISTEMU

Izvođač: Aleksandra Stratimirović, vizuelna umetnica & Leonel Kaplan, trubač

Predavač: Nataša Todorović, astrofizičarka

Datum: sreda 6. februar

Vreme: 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis performansa:

Nalazeći inspiraciju u neobičnim putanjama nebeskih tela u svemiru, vizuelna umetnica Aleksandra Stratimirović i argentinski eksperimentalni trubač Leonel Kaplan uranjaju u svetlosno-zvučno putovanje prateći imaginarna kretanja i preplitanja struktura unutar Sunčevog sistema. Eksperimentalni performans TALASI nastao je inspirisan temom predavanja astrofizičarke Nataše Todorović “Svetlosna tkanja u Sunčevom sistemu”. Dva umetnika se po prvi put susreću ovom prilikom da istraže interakciju kroz perspektivu svetla i zvuka. Stratimirović stvara dinamičnu prostornu svetlosnu instalaciju. Kaplan, poznat po svojim jedinstvenim nekonvencionalnim tehnikama trube, stvara originalnu kompoziciju u realnom vremenu direktno povezanu sa svetlosnom instalacijom.

Opis predavanja:

Stabilost našeg Sunčevog sistema okupira astronome već nekoliko vekova. Da li će planete ostati tu gde jesu, ili će se u nekom trenutku razleteti? Odgovori na ova pitanja postala su mnogo jasnija danas, u eri kada je moguće spojiti kompleksne matematičke izraze, koji opisuju kretanje nebeskih tela, sa brzim i moćnim

računarima. Jedan takav spoj biće prikazan i na ovom predavanju. Videćemo neobične strukture koje zaista postoje u svemiru, a koje predstavljaju prirodne rute duž kojih je moguće kretanje, duž kojih bi male planete mogle da napuste Sunčev sistem ili da padnu na Sunce. Nasuprot njima, videćemo i stabilna ostrva u kojima je sve mirno sa aspekta dinamike. Ipak, jednina sila koja deluje na ovim mestima je Sunčeva svetlost.

* * *

ISKRA.KOZMA

svetlosna instalacija i performans

Izvođač: Lansiranje kolektiv

Datum: četvrtak 7. februar

Vreme: 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis:

iskra.kozma je svetlosna instalacija u performansu i svetlosni performans u instalaciji.

iskra.kozma istražuje kosmičke svetlosti.

iskra.kozma putuje, prolazi, nestaje pa se vraća.

iskra.kozma stvara prostor i omogućava da se pokret osvetli u njemu.

Lansiranje kolektiv kroz ovaj događaj preispituje razne iskre u svemiru i ideje koje se kriju iza njih.

* * *

POLITIKE PREDSTAVLJANJA

izložba

Izvođač: Mark Brogan, umetnik

Datum: petak 8. februar

Vreme: 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis:

Mark Brogan će izraditi foto-tapet za 16 metara dug zid glavne galerije Kulturnog centra GRAD. Slika na zidu će predstaviti virtualni prostor, naizgled kontinualan sa stvarnim galerijskim prostorom, modeliran pomoću digitalnih 3D arhitektonskih alata. Inspiracija za samu sliku je proizašla iz Markovog iskustva prošlog leta kada su ga kustosi koji su selektovali umetničke radove pozvali da koncipira predlog za planirani šoping-mol u okviru projekta Beograd na vodi.  Broganovi modeli u svoje slike uključuju 'optičke figure'. One iskrivljuju, prelamaju i filtriraju virtuelne scene u kojima se nalaze i na neki način ovim digitalno komponovanim prizorima daju slikarski element.

* * *

SVETLUCANJE

radionica za decu

Datum: subota 9. Februar

Vreme: Od 13h do 15h

Lokacija: KC Grad

Opis:

Da svoje imaginarne svetove prenesu u našu stvarnost pitaćemo i najmlađe. Na radionici Svetlucanje sa mališanima predškolskog i školskog uzrasta kroz kreativan rad nastavljamo da proširujemo stvarnost iza granica vidljivog. Počev od maštovitih priča inspirisanih svetlom, razmišljanjem o vidljivom i nevidljivom delu spektra, do tumačenja iluzija i optičkih varki, uz pomoć lupi, filtera bojama, grafoskopa i slajd projektora uz mentorsko vođenje dizajnerke svetla Milice Komlenić, svi učesnici radionice će biti deo jednog velikog imaginarijuma. Radionica je besplatna za sve učesnike, uz obaveznu prethodnu prijavu na mail adresu workshop@belgradeoflight.com. Zbog kvaliteta radionice, broj učesnika je ograničen.

LIGHTSCAPES

javna diskusija

Datum: subota 9. februar

Vreme: Od 18h do 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis:

Kako zamišljamo svetlost i osvetljenje u gradu, šta možemo promeniti, da li možemo promeniti i od koga to zavisi, promišljaćemo zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima u Svetlosnoj šetnji+diskusiji koju predvodi grupa Beogradskih svetlosnih detektiva. U svetlosnoj šetnji 2. februara, u krugu profesionalaca, ali i amatera i svih prijavljenih zaljubljenika u svetlo i intervencije sa svetlom, zabeležićemo svetlosni identitet grada, obilazeći lokacije koje ćemo zajedno birati; Dok utiske, zapažanja, predloge i kritike ćemo složiti i izložiti na javnoj diskusiji koja će se održati 9. februara u Kulturnom centru Grad.

(Telegraf.r/ PR)

Tagovi: Beograd svetlosti 2019, KC Grad, manifestacija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Bila je majka, tetka, alapača: Preminula čuvena šabačka glumica

Đura i Mornari, Jet Clock i Master Blaster band na festivalu letnjih nota, 22. juna na Dorćolu (VIDEO)

Filharmonijski koncert u Ce duru

Katarina Pejak i Bricks&Cans pojačavaju program prvog "Wine Gardena"

Kombank dvorana, nekadašnja Dvorana Doma sindikata proslavlja 62. rođendan

Hit Festivala francuskog filma "Bez filtera" u bioskopu Kombank dvorana od 6. juna

Mile Kekin zaliva "Beton"

"Balkanskoj međi" čak 5 priznanja na festivalima u Rusiji: Za mesec dana film videlo više od dva miliona ljudi

"Labudovo jezero" u osveženom izdanju: Potpuno nova koreografska verzija popularnog baleta večeras izvedena u Narodnom pozorištu

Ruski novinar iskritikovao seriju "Černobilj": "Ne zovite ovo autentičnim"

Pričaju da kidamo: Dvojac "Stereo banana" objavio novu pesmu (VIDEO)

Rusija izbrisala scene gej seksa iz filma o Eltonu Džonu

Miloš Biković otvoreno: "Ne smemo i ne možemo da se odreknemo Kosova"

Pesma koja je probila Hladni rat i ušla u istoriju: "Natali" ove godine slavi 55. rođendan (VIDEO)

Nikola Pejaković Kolja najbolji glumac u Berlinu: Nagrada za ulogu u filmu "Meso" na Festivalu filmova jugoistočne Evrope

Sramota Narodnog muzeja: Suprug premijera Luksemburga postao supruga (FOTO)

Preminuo kompozitor Đelo Jusić, autor hita "Volim te, budalo mala"

Pronađi posao i provedi Leto #za5

"Beats", novi škotski film o rejv žurkama i sazrevanju uz elektronsku muziku (TREJLER)

Marina Spasić preporučuje tri knjige čitaocima portala Telegraf

Sedajte u "Hogvorts Ekspres", potermanija se nastavlja: 4 nove knjige o omiljenom čarobnjaku

Novi "Rambo" film stiže na jesen, a prvi trejler obećava osvetu, akciju i mnogo, mnogo krvi (VIDEO)

Priče o feminističkoj heroini i borbi sa seksualnom opredeljenošću u Filharmoniji

Eto nade za bolji kraj: Pisac "Igre prestola" konačno otkrio kada stiže nova knjiga "Vetrovi zime" (FOTO)

Počinje Beogradsko kulturno leto: Spremite se za koncerte, predstave, izložbe i još mnogo zanimljivih programa

Mišel Uelbek odbio 43 zemlje, ali dolazi u Srbiju: Imao je samo dva uslova - da dođe sa suprugom i da može da puši

"Južni vetar" se zahuktava: Film koji je videlo više od milion gledalaca, gledaćemo kao TV seriju i nastavak naredne godine (FOTO) (VIDEO)

Svečano otvoren Festival francuskog filma! Publika velikim aplauzom pozdravila francuskog reditelja i gosta prestonice Erika Lavena

Još samo 45 minuta i kraj: Stiže poslednja epizoda uzbudljivog špijunskog trilera "Državni službenik" (VIDEO)

"Alan Ford" slavi 50. rođendan: U petak na Savskoj promenadi sve o omiljenom stripu Jugoslovena

"Dušice, ona želi tvoju dušu": Izašao novi trejler za horor film "Anabel se vraća kući" (VIDEO)

Francuski reditelj Erik Laven gost Beograda! Danas počinje Festival francuskog filma

Retrospektivna izložba Marine Abramović u njenom rodnom gradu posle 44 godine

Ponos i suze posle filma "Ratne priče sa Paštrika": Nema nazad, iza je Srbija

Izašao tizer za novu seriju "Zvezdanih staza" i postavio kapetanu Pikardu vrlo provokativno pitanje (VIDEO)

"Late Night Classic" u Savamali: Održan poslednji filharmonijski afterparti u sezoni (VIDEO)

Svetlucavo odelo i Bili Džin King: Pogledajte dosad neobjavljen snimak sa koncerta Eltona Džona iz 1975. (VIDEO)

Večeras počinje Sterijino pozorje, pod sloganom "Pobuna - ženski rod"

Domaći filmovi za 100 dinara u 30 gradova Srbije: Dobili smo novu jednodnevnu manifestaciju i baš nam je bila potrebna

Srpski Gugl za kulturu: Na ovom portalu možete da pretražite blago naše zemlje iz arhiva, biblioteka, muzeja, galerija...

Dušica Žegarac: Bila je novi talas pre novog talasa, a da se dokopala Holivuda, postala bi poput Grete Garbo ili Marlen Ditrih

Održana Art&Fashion manifestacija: Prikazana kolekcija visoke mode iz Rima, a predstava "Mala crna haljina" oduševila publiku (FOTO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima