Beograd svetlosti 2019: Zamisli svetlost od 4. do 9. februara u KC Gradu

Ulaz na sve programe je besplatan

  • 0

Manifestacija Beograd svetlosti otvara drugu deceniju svojih aktivnosti programom pod nazivom Zamisli svetlost koji će se održati od 4. do 9. februara u Kulturnom centru Grad. Tokom trajanja manifestacije pet umetnika, umetničkih grupa i kolektiva, svojim dinamičnim performansima, instalacijama i izložbama koje se poigravaju pokretom, svetlom i zvukom, transformisaće Gradsku galeriju KC Grada i svake večeri publici ponuditi sasvim drugačije iskustvo.

Sa namerom da zaobiđe tematske okvire, Beograd svetlosti se ove godine bavi zamišljanjem, osmišljanjem i promišljanjem pa će se među učesnicima naći umetnici, naučnici, performeri, dizajneri svetla, pozorišni reditelji, scenografi i muzičari. Zanimljivim i nesvakidašnjim programom u kome se prepliću umetnost, nauka i tehnologija, učesnici Beograda svetlosti poigraće se vizuelnom percepcijom posetilaca i zaintrigirati ih da i sami zamisle svetlost.

Program će otvoriti performans [THE BOX | Q/TI/JA] umetničke grupe Radio.Nica, a sledi svetlosna instalacija LUMINISCENCIA vizuelnog umetnika Izvanrednog Boba, zatim sinergetski svetlosno-zvučni performans TALASI vizuelne umetnice Aleksandre Stratimirović i argentinskog trubača Leonela Kaplana. Njihov performans biće prolog za predavanje SVETLOSNA TKANJA U SUNČEVOM SISTEMU na kome će astrofizičarka Nataša Todorović govoriti o neobičnim putanjama nebeskih tela u svemiru. Upravo je to njeno predavanje poslužilo kao inspiracija za TALASE. Na programu su i svetlosna instalacija i performans ISKRA.KOZMA iza koga stoji podmladak domaće umetničke scene - kolektiv Lansiranje, a zatim je tu i izložba POLITIKE PREDSTAVLJANJA engleskog umetnika Marka Brogana.

Poslednji dan Beograda svetlosti rezervisan je za radionicu SVETLUCANJE na kojoj će najmlađi imati priliku da izraze svoju kreativnost. Manifestaciju zatvara LIGHTSCAPES javna diskusija o osvetljenju u gradu koju će voditi Beogradski svetlosni detektivi. Oni će pre same manifestacije zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima organizovati svetlosnu šetnju kroz grad.

Ulaz na sve programe je besplatan. Beograd svetlosti se realizuje u saradnji sa Kulturnim frontom, a uz podršku Grada Beograda, sekretarijata za kulturu i Ministarstva za kulturu i informisanje.

Više informacija o Beogradu svetlosti i biografije umetnika pročitajte u nastavku.

Foto: Vojislav Gelevski

O BEOGRADU SVETLOSTI

Beograd svetlosti postoji od 2008. godine kao jedinstveni događaj posvećen razvoju i širenju kulture svetlosti. Organizovanjem izložbi i umetničkih intervencija u urbanim prostorima, edukativnih radionica, stručnih predavanja i programa namenjenih kako profesionalcima, tako deci i mladima, Beograd svetlosti razvija autentične kreativne i eksperimentalne prakse i podstiče uspostavljanje platforme za otvorene debate na temu osvetljenja i svetlosti i umetničkog izraza.

Glavni cilj Beograda svetlosti je razvoj multidisciplinarne platforme u Beogradu i Srbiji za promociju kulture svetlosti koja ohrabruje diskusiju, međunarodnu saradnju, integraciju i interdisciplinarnu razmenu iskustva i znanja u domenima naučnih istraživanja, savremenih vizuelnih umetnosti, arhitekture i dizajna.

Website: www.belgradeoflight.com

Facebook: Belgrade of Light

Instagram: @belgradeoflight

Foto: Monika Lang

BEOGRAD SVETLOSTI 2019 PROGRAM

[THE BOX | Q/TI/JA]

instalacija, performans, interakcija

Izvođač: Radio.Nica umetnička grupa

Datum: ponedeljak 4. februar

Vreme: 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis:

Q / Ti / Ja je svet za sebe, svet zbog sebe.

The BOX vreme nije linearno. Ono ima sopstveni tok.

Q / Ti / Ja vreme = svetlo. Koliko svetla, toliko vremena. Beskonačno?

The BOX pretvara vreme u odsjaj, sa kojim se igra. Igra odsjaja.

Q / Ti / Ja ne ograničava percepciju svetla, svako kreira svoju realnost, po potrebi.

Uz pomoć:

ručnih lampi,

kristalnih refleksija,

kaleidoskopskih projekcija,

grafoskopske alhemije,

site-specific prostorne intervencije,

cirkuskih performera koji osvajaju vazdušni prostor,

igara sa slajd i film projektorima

i drugih trikova

[Radio.Nica] otvara svoj

[The Box | Q / Ti / You] za sve radoznale ljude kojima je svetlo važno.

* * *

LUMINISCENCIA

svetlosna instalacija

Izvođač: Izvanredni Bob, vizuelni umetnik

Datum: utorak 5. februar

Vreme: 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis:

Luminiscencia je svetlosna instalacija u kojoj izvori svetla u različitim medijima emituju i reflektuju svetlost, u cilju kreiranja iluzije pokreta, sekventnim nadovezivanjem statičnih zrakova.

* * *

TALASI

sinergetski svetlosno-zvučni performans kao prolog za predavanje

SVETLOSNA TKANJA U SOLARNOM SISTEMU

Izvođač: Aleksandra Stratimirović, vizuelna umetnica & Leonel Kaplan, trubač

Predavač: Nataša Todorović, astrofizičarka

Datum: sreda 6. februar

Vreme: 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis performansa:

Nalazeći inspiraciju u neobičnim putanjama nebeskih tela u svemiru, vizuelna umetnica Aleksandra Stratimirović i argentinski eksperimentalni trubač Leonel Kaplan uranjaju u svetlosno-zvučno putovanje prateći imaginarna kretanja i preplitanja struktura unutar Sunčevog sistema. Eksperimentalni performans TALASI nastao je inspirisan temom predavanja astrofizičarke Nataše Todorović “Svetlosna tkanja u Sunčevom sistemu”. Dva umetnika se po prvi put susreću ovom prilikom da istraže interakciju kroz perspektivu svetla i zvuka. Stratimirović stvara dinamičnu prostornu svetlosnu instalaciju. Kaplan, poznat po svojim jedinstvenim nekonvencionalnim tehnikama trube, stvara originalnu kompoziciju u realnom vremenu direktno povezanu sa svetlosnom instalacijom.

Opis predavanja:

Stabilost našeg Sunčevog sistema okupira astronome već nekoliko vekova. Da li će planete ostati tu gde jesu, ili će se u nekom trenutku razleteti? Odgovori na ova pitanja postala su mnogo jasnija danas, u eri kada je moguće spojiti kompleksne matematičke izraze, koji opisuju kretanje nebeskih tela, sa brzim i moćnim

računarima. Jedan takav spoj biće prikazan i na ovom predavanju. Videćemo neobične strukture koje zaista postoje u svemiru, a koje predstavljaju prirodne rute duž kojih je moguće kretanje, duž kojih bi male planete mogle da napuste Sunčev sistem ili da padnu na Sunce. Nasuprot njima, videćemo i stabilna ostrva u kojima je sve mirno sa aspekta dinamike. Ipak, jednina sila koja deluje na ovim mestima je Sunčeva svetlost.

* * *

ISKRA.KOZMA

svetlosna instalacija i performans

Izvođač: Lansiranje kolektiv

Datum: četvrtak 7. februar

Vreme: 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis:

iskra.kozma je svetlosna instalacija u performansu i svetlosni performans u instalaciji.

iskra.kozma istražuje kosmičke svetlosti.

iskra.kozma putuje, prolazi, nestaje pa se vraća.

iskra.kozma stvara prostor i omogućava da se pokret osvetli u njemu.

Lansiranje kolektiv kroz ovaj događaj preispituje razne iskre u svemiru i ideje koje se kriju iza njih.

* * *

POLITIKE PREDSTAVLJANJA

izložba

Izvođač: Mark Brogan, umetnik

Datum: petak 8. februar

Vreme: 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis:

Mark Brogan će izraditi foto-tapet za 16 metara dug zid glavne galerije Kulturnog centra GRAD. Slika na zidu će predstaviti virtualni prostor, naizgled kontinualan sa stvarnim galerijskim prostorom, modeliran pomoću digitalnih 3D arhitektonskih alata. Inspiracija za samu sliku je proizašla iz Markovog iskustva prošlog leta kada su ga kustosi koji su selektovali umetničke radove pozvali da koncipira predlog za planirani šoping-mol u okviru projekta Beograd na vodi.  Broganovi modeli u svoje slike uključuju 'optičke figure'. One iskrivljuju, prelamaju i filtriraju virtuelne scene u kojima se nalaze i na neki način ovim digitalno komponovanim prizorima daju slikarski element.

* * *

SVETLUCANJE

radionica za decu

Datum: subota 9. Februar

Vreme: Od 13h do 15h

Lokacija: KC Grad

Opis:

Da svoje imaginarne svetove prenesu u našu stvarnost pitaćemo i najmlađe. Na radionici Svetlucanje sa mališanima predškolskog i školskog uzrasta kroz kreativan rad nastavljamo da proširujemo stvarnost iza granica vidljivog. Počev od maštovitih priča inspirisanih svetlom, razmišljanjem o vidljivom i nevidljivom delu spektra, do tumačenja iluzija i optičkih varki, uz pomoć lupi, filtera bojama, grafoskopa i slajd projektora uz mentorsko vođenje dizajnerke svetla Milice Komlenić, svi učesnici radionice će biti deo jednog velikog imaginarijuma. Radionica je besplatna za sve učesnike, uz obaveznu prethodnu prijavu na mail adresu workshop@belgradeoflight.com. Zbog kvaliteta radionice, broj učesnika je ograničen.

LIGHTSCAPES

javna diskusija

Datum: subota 9. februar

Vreme: Od 18h do 20h

Lokacija: Gradska galerija KC Grada

Opis:

Kako zamišljamo svetlost i osvetljenje u gradu, šta možemo promeniti, da li možemo promeniti i od koga to zavisi, promišljaćemo zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima u Svetlosnoj šetnji+diskusiji koju predvodi grupa Beogradskih svetlosnih detektiva. U svetlosnoj šetnji 2. februara, u krugu profesionalaca, ali i amatera i svih prijavljenih zaljubljenika u svetlo i intervencije sa svetlom, zabeležićemo svetlosni identitet grada, obilazeći lokacije koje ćemo zajedno birati; Dok utiske, zapažanja, predloge i kritike ćemo složiti i izložiti na javnoj diskusiji koja će se održati 9. februara u Kulturnom centru Grad.

(Telegraf.r/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA