≫ 

U Novom Sadu preminuo ugledni profesor i književni kritičar Draško Ređep

Dugogodišnjim prisustvom i radom, na srpskoj i jugoslovenskoj literarnoj sceni ostavlja značajan trag

  • 0

Književnik, filmski radnik, kritičar, jedan od najvećih srpskih erudita Draško Ređep preminuo je danas u Novom Sadu u 84. godinu, saopštio je njegov izdavač, vlasnik novosadske izdavačke kuće "Prometej " Zoran Kolundžija.

Napisao je Antologiju Crnjanski, Poslednju večeru, Minuli mrak, Svetovi, Antologija Tišma, Kojih nema, Srpski sever, Pešić i sinovi, Skela miruje, Azija putuje, Antologuja Kapor, Antologuja Antić, S obe strane reke, Devet boja Banata, Agora...

Dugogodišnjim prisustvom i radom, na srpskoj i jugoslovenskoj literarnoj sceni ostavlja značajan trag i smernice za nova tumačenja naše i regionalne književnosti i njene istorije. Dve godine je bio u žiriju NIN-ove nagrade tokom koje su laureati bili Miloš Crnjanski i Danilo Kiš, 1971. i 1972. godine.

Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Dobitnik je mnogih društvenih priznanja, dajući doprinos afirmaciji i zajedništvu rusinske, mađarske i slovačke kulture na našim prostorima. Od 2011. glavni je urednik Književne opštine Vršac, i višegodišnji je predsednik za dodelu nagrade Vukove zadužbine za umetnost, aktivan u književno-izdavačkoj delatnosti.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA